Kininesulfaat

Werkzame stof: kinine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof kinine.

naar medicijnen

kinine

Belangrijk om te weten over kinine

 • Kinine doodt malariaparasieten.
 • Bij malaria. Meestal in combinatie met andere malariamedicijnen.
 • Neem dit middel na het eten in. U heeft dan minder kans op misselijkheid of maagpijn.
 • Andere bijwerkingen zijn diarree en een bittere smaak. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Een kuur met kinine duurt meestal 3 tot 10 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog malariaparasieten over.
 • Kinine kan een epilepsieaanval uitlokken. Mensen met epilepsie mogen kinine daarom niet gebruiken.
 • Uw urine kan in UV-licht blauw oplichten. Dit is onschuldig.
 • Bent u zwanger? Overleg dan met uw arts.

Wat doet kinine en waarbij gebruik ik het?

Kinine heeft een meervoudige werking. Het doodt bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet.

Artsen schrijven het voor bij malaria.

Malaria

Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet die door de steek van een mug in het bloed terecht is gekomen. De mug leeft in een vochtige en warme omgeving, zoals in de tropen. 

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken. 

Als de parasiet in de rode bloedcellen zit ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken. Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten. Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Kinine kan worden gebruikt bij een aanval van deze vorm van malaria.

Malaria voorkómen (profylaxe)
Kinine wordt niet gebruikt om een aanval van malaria te voorkomen. Hiervoor zijn andere malariamiddelen verkrijgbaar die minder bijwerkingen geven. U krijgt hier advies over van uw reisorganisatie, huisarts, apotheek of de GGD. Verder kunt u malaria voorkomen met beschermende maatregelen tegen muggenbeten.

 • Draag na zonsondergang bedekkende kleding, dus een lange broek, lange mouwen en sokken en dichte schoenen.
 • Smeer op de onbedekte huid, zoals gezicht, handen en enkels, een insectenwerende lotion. Middelen die DEET bevatten hebben het beste effect.
 • Slaap `s nachts onder een klamboe. Bij voorkeur één die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel.

Een malaria-aanval behandelen
Een enkele keer blijkt toch een infectie op te treden. U merkt dat u malaria heeft als u last krijgt van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft, zijn typerend voor malaria. Als u echter medicijnen gebruikt om malaria te voorkomen, kan de koorts worden onderdrukt en heeft u soms alleen griepachtige verschijnselen. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Uw arts zal u een middel voorschrijven om de parasiet te bestrijden, zoals kinine. U moet dan een korte kuur met een hoge dosis volgen om er zeker van te zijn dat alle malariaparasieten worden gedood. Meestal moet u een combinatie van kinine met andere malariamiddelen of antibiotica gebruiken.

Lees meer over malaria

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, braken, diarree en een bittere smaak. Om misselijkheid te voorkomen, kunt u het best dit middel vlak na het eten innemen of met wat voedsel.
 • Dit middel kan een epilepsieaanval uitlokken. Neem contact op met uw arts als u deze bijwerking merkt. Mensen met epilepsie mogen dit middel niet gebruiken.

Zelden

 • Hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, trillen, oorsuizen, doofheid en problemen met het zicht (wazig zien, kleuren niet goed zien, niet verdragen van licht, nachtblindheid, dubbel zien en blindheid). Neem dan contact op met uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op een kininevergiftiging.
 • Bij hoge doseringen kunnen onrust, verwarring, stuipen en flauwvallen optreden. Bemerkt u deze verschijnselen, waarschuw dan een arts. 
 • Overgevoeligheidsreacties. Dit merkt u aan jeuk, galbulten en koorts. Ook kunt u last hebben van zweten, blozen, hoesten of kortademigheid. Dit verdwijnt weer als u stopt met het middel. Zeer zelden kan een ernstige overgevoeligheid optreden. Dit kan zich uiten in ‘angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-hulpdienst gaan. In zeldzame gevallen ontstaan bloedingen in de huid of een ontsteking van de nieren. Een ontsteking aan de nieren merkt u aan bloed in de urine, koorts en pijn. In deze gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor kinine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of daarop lijkende middelen niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Ontsteking van de lever. U kunt dit merken aan een plotselinge hevige pijn in de bovenbuik of een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Waarschuw dan een arts.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Bij hoge doseringen pijn op de borst en duizeligheid door een lage bloeddruk. Neem direct contact op met uw arts, als u dit merkt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben meer kans op een hartritmestoornis. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
 • Bloedafwijkingen. Krijgt u keelpijn, koorts en blaren in de mond, bent u erg moe, of krijgt u snel blauwe plekken, waarschuw dan een arts. Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie), waardoor dit middel bij u een ernstige bloedafwijking teweeg kan brengen. Zodra u klachten krijgt als vermoeidheid of duizeligheid, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Neem dit middel na het eten in. U heeft dan minder kans op misselijkheid.

Hoe lang?
Een behandeling duurt meestal drie tot tien dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: u gebruikt dit middel drie keer per dag bij een malaria-aanval:
duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Haal de vergeten dosis niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten dosis. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik kinine gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.

 • Ritonavir, een medicijn tegen hiv en aids. Dit medicijn kan de hoeveelheid kinine in het bloed doen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Lopinavir, een medicijn tegen hiv en aids. Dit medicijn vermindert de werking van kinine. Uw arts zal de werkzaamheid van kinine extra in de gaten houden.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Een malaria-aanval is een groot risico voor de ongeboren baby. Hoewel dit middel in de hoge dosering ook een klein risico voor het kind heeft, weegt dit risico meestal niet op tegen het risico van de aandoening. U kunt dit medicijn daarom in zeer ernstige gevallen, zoals bij een malaria-aanval, op advies van uw arts, gebruiken tijdens de zwangerschap. 

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET tijdens het geven van borstvoeding of stop de borstvoeding. Dit middel komt in de moedermelk terecht en kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Gebruikt u dit middel tijdelijk, bijvoorbeeld bij een malaria-aanval? Dan kunt u gedurende deze tijd de melk afkolven en tijdelijk flesvoeding geven.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de parasiet. Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het middel. Neem in dat geval direct contact op met een arts.

 

Onder welke namen is kinine verkrijgbaar?

De werkzame stof kinine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Kinine is al vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als A-QS 200 Kininesulfaat in tabletten en als Kinine HCl FNA in injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-06-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.