noscapine

naar medicijnen

noscapine

Wat doet noscapine en waarbij gebruik ik het?

Noscapine werkt hoestprikkeldempend. Het wordt gebruikt bij hoest.

Hoest

Prikkelhoest is een reflex op irritatie in keel en longen. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit, maar soms is het een overreactie die de keel alleen verder irriteert.

Behandeling
Noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten.

Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

Effect
De neiging tot hoesten zal binnen 1 uur na inname van dit medicijn afnemen. Dit effect houdt ongeveer 4 uur aan.

Mocht u geen effect merken, raadpleeg dan uw arts. De kriebel heeft dan misschien een andere oorzaak.

Lees meer over hoest

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Lichte sufheid en duizeligheid.
  • Misselijkheid. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan een lopende en verstopte neus, ontstoken ogen of huiduitslag. Neem het medicijn dan niet meer. Geef aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor noscapine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe lang?
Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale kriebelhoest hoort binnen twee weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens 6 uur later in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals sufheid en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik noscapine gebruiken met andere medicijnen?

Noscapine gaat hoest tegen. Gebruik noscapine niet als u juist slijm wilt ophoesten en hiervoor een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten van slijm vergemakkelijkt, zoals acetylcysteïne, broomhexine of carbocisteïne.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Noscapine wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is noscapine verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Noscapine is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Bisolnex, Fluitussin, Noscapect Roter en Otrivin Noscapine en als het merkloze Noscapine Stroop en Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine. Het is te verkrijgen in dragees en in drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-01-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 januari 2015

Wat een verlichting, eindelijk stopt het hoesten even. Wel verstopte neus erna

6 december 2014

Supermiddel!!! Kan weer slapen. Zorg altijd dat ik een fles in huis heb.

8 oktober 2014

Geweldig! De kinderen en ik slapen weer??

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.