metronidazol

naar medicijnen

metronidazol

Belangrijk om te weten over metronidazol

 • Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bacteriën, parasieten en amoeben. Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties met bacteriën van huid, geslachtsorganen, mond, keel, maag en darmen. Bij infecties met parasieten, zoals giardia (darmontsteking) en trichomonas (geslachtsziekte). Verder bij amoebendysenterie (darminfectie).
 • Tabletten: innemen met een half glas water. Drank: omschudden voor gebruik en de dosis afmeten met maatlepel of maatbeker.
 • Een kuur duurt meestal 3 tot 10 dagen. Bij trichomonas is soms een eenmalige dosis mogelijk. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie over lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën of parasieten over.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, minder eetlust, duizeligheid en hinderlijke metaalsmaak.
 • Drink geen alcohol als u metronidazol gebruikt. Als u alcohol gebruikt, wordt uw gezicht rood en wordt u misselijk, benauwd, verward, gaat uw hart sneller kloppen en krijgt u hoofdpijn. Drink daarom geen alcohol zolang u metronidazol gebruikt, tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet metronidazol en waarbij gebruik ik het?

Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.

Artsen schrijven het voor bij infecties met parasieten, zoals giardiasis en trichomonas, infecties met amoeben, infecties met bacteriën, bacteriële vaginose, huidinfectie en maag- en darmzweer.

Infecties met parasieten

Parasieten zijn kleine ziekteverwekkers, die een ander levend wezen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Zij voeden zich ten koste van hun gastheer. Voorbeelden van infecties door parasieten zijn giardiasis, trichomoniasis en amoebiasis.

Giardiasis
Giardiasis is een infectie met de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt vooral voor in de tropen onder primitieve omstandigheden, maar komt in de zomermaanden ook wel eens in Nederland voor. Mensen kunnen besmet worden door besmet voedsel of water.

De parasiet vermenigvuldigt zich in de darmen. De darm raakt beschadigd, waardoor ernstige diarree ontstaat. De parasieten komen in de ontlasting terecht, wat anderen kan besmetten. Ook dieren kunnen de giardia bij zich dragen.  

Besmetting voorkomen
U kunt een infectie met giardia voorkomen door in gebieden waar giardia heerst steeds mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Eet in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit.

Behandeling
Bij infecties met Giardia in de darm is metronidazol een eerste-keusmiddel. Artsen schrijven het voor als een kuur van minstens 3 tot maximaal 10 dagen.

Lees meer over infecties met parasieten

Trichomonas-infectie

 • Bij een infectie

 

Verschijnselen
De Trichomonas-infectie is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een parasiet. Vaak merkt u niet dat u een trichomonas-infectie hebt en kan de infectie soms jarenlang geen klachten geven.

Bij vrouwen kan de vagina rood, gezwollen en pijnlijk zijn en gaan jeuken. Er is meer afscheiding dan normaal en de afscheiding is bovendien anders van geur en kleur (geelgroenig). Plassen kan pijnlijk zijn.

Mannen merken vrijwel niets van een infectie. Sommigen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Besmetting voorkomen
U kunt een besmetting voorkomen door condooms te gebruiken. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven metronidazol voor bij trichomonas-infecties.  Meestal schrijven ze voor één dosis van een aantal tabletten tegelijk te gebruiken. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft.

De arts kan ook een kuur voorschrijven van 2, 5, 6, 7 of 10 dagen.
Er bestaan ook metronidazol vaginaalzetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als u de tabletten niet verdraagt, schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor.

Lees meer over trichomonas-infectie

Infecties met amoeben

 

Een infectie met amoeben wordt ook wel amoebiasis genoemd. Amoeben zijn ziekteverwekkers die vooral in de tropen voorkomen. Mensen kunnen een infectie oplopen door besmet water of voedsel. In Nederland is een dergelijke infectie een zeldzaamheid. Door reizen naar tropische gebieden waar primitieve omstandigheden heersen, is de kans op een infectie groter.

 

Verschijnselen
Na besmetting nestelen de amoeben zich in de darm. Ze kunnen dan hevige diarree met bloed en slijm veroorzaken, de amoebendysenterie. Soms breidt de infectie zich uit naar de lever en ontstaat lever-amoebiasis. In dat geval ontstaat in de lever ontstaat een abces met veel amoeben erin. U krijgt dan hoge koorts, koude rillingen, gewichtsverlies en buikpijn.

Besmetting voorkomen
U kunt infecties met amoeben voorkomen door op reis mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Eet in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit.

Behandeling
Bij infecties met amoeben in de darm en in de lever is metronidazol een eerste-keusmiddel. Het wordt vaak gecombineerd met andere middelen tegen amoeben. Artsen schrijven het vaak voor als een kuur van minstens 5 tot maximaal 10 dagen.

Lees meer over infecties met amoeben

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

 

Artsen schrijven metronidazol voor bij bepaalde infecties door bacteriën, bijvoorbeeld infecties van de baarmoeder, de darmen, de huid en bij ernstige infecties van de mond, keel of kaak, zoals ontsteking van het tandvlees (gingivitis), de wortels van tanden en kiezen (parodontitis) of van de gehele mond (ziekte van Plaut-Vincent).

Verder wordt het gebruikt bij bepaalde infecties bij mensen met de chronische darmontsteking ziekte van Crohn. Bij deze infecties schrijven artsen metronidazol soms voor samen met andere antibiotica.

Artsen schrijven metronidazol ook voor wanneer er na de bevalling een ontsteking van het slijmvlies in de baarmoeder ontstaat. Het wordt dan gecombineerd met het antibioticum amoxicilline.

 

Metronidazol kan ook worden voorgeschreven om een infectie te voorkomen na een ingreep, bijvoorbeeld bij een aambeioperatie, een operatie aan de baarmoeder of een darmoperatie.

Werking
Metronidazol bereikt 1 tot 2 uur na inname zijn maximale hoeveelheid in het bloed. De remmende werking op de bacteriegroei houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Na een paar dagen merkt u dat de ziekteverschijnselen afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten ten koste van andere gaan groeien. U kunt dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en jeukende vagina en schaamlippen.

Besmetting voorkomen
U kunt een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als u veel last heeft van de infectie, schrijft de arts meestal metronidazol voor. Het betreft dan een eendaagse kuur. Soms is het nodig om een kuur te slikken van 7 dagen. Bij bacteriële vaginose hoeft de partner niet ook een kuur te gebruiken.

Lees meer over bacteriële vaginose

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Bij ernstige huidinfecties met open geïnfecteerde en stinkende wonden kan de arts een kuur met metronidazol tabletten voorschrijven, soms ook gecombineerd met andere antibiotica. Dit is afhankelijk van de soort bacteriële infectie.

Hoe metronidazol werkt kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Maagzweer en darmzweer

 In combinatie met andere medicijnen, wordt metronidazol ook gebruikt om een maag- of darmzweer te behandelen. De bacterie Helicobacter pylori speelt namelijk vaak een rol bij een maag- of darmzweer. Metronidazol doodt de helicobacter-bacterie.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. U kunt proberen misselijkheid te voorkomen door het medicijn met wat voedsel in te nemen. Zeer zelden komt ernstige diarree voor. U heeft dan last van waterdunne diarree, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Dit wijst op een ernstige ontsteking van de dikke darm. Waarschuw dan direct een arts.
 • Minder eetlust.
 • Duizeligheid.
 • Hinderlijke metaalsmaak in de mond.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verwardheid, waanvoorstellingen en sombere stemming.
 • Beslagen, harige of verkleurde tong.
 • Donkerbruine verkleuring van de urine. Dit is onschuldig.
 • Hersenaandoening. U merkt dat aan verwardheid, onzekere gang bij het lopen, moeilijk praten, trillende handen en trillende, snel heen-en-weer bewegende ogen. Waarschuw dan onmiddellijk een arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal snel.
 • Bloedafwijkingen of een ontsteking van de alvleesklier of van de lever. Bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerkingen optreden

 • Niet tegen alcohol kunnen. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten, snellere hartslag, en verwardheid. U mag daarom geen alcohol gebruiken zolang u metronidazol gebruikt, tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol.
 • Spierpijn en gewrichtspijn.
 • Oorsuizen of slechter horen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
 • Visusstoornissen, zoals dubbelzien, scheelzien, wazig zien en verandering in het zien van kleuren. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal weer.
 • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, jeuk, blozen en galbulten. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid. Dit kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. In beide gevallen moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de eerstehulpdienst gaan. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Normaal gesproken krijgt u dit medicijn als korte kuur tot maximaal 10 dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. U kunt dan last krijgen van stoornissen in zenuwen. U merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Drank: schud de fles voor het gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker.

Wanneer?

 • Tabletten en drank: neem dit medicijn bij een maaltijd of net na een maaltijd. U heeft dan minder kans op maagklachten.
 • Infuus: dit wordt in het ziekenhuis aangelegd door de verpleegkundige.

Hoe lang?
Metronidazol kan als een eenmalige dosis of als een meerdaagse kuur worden voorgeschreven. Een kuur duurt meestal 3 tot 7 dagen, maximaal 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het minder dan 2 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het minder dan 2 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag? Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het minder dan 2 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden? alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol als u metronidazol tabletten, drank of infuus gebruikt. Uw lichaam reageert hierop anders dan normaal. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol.

Wacht na het beëindigen van de behandeling met metronidazol nog minstens 2 dagen met het gebruik van alcohol om er zeker van te zijn dat alle metronidazol uit het lichaam is verdwenen.

Mag ik metronidazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Metronidazol kan de bloedstolling ontregelen. Bij een kuur met een eenmalige dosis komt deze wisselwerking niet voor. Als u metronidazol langer dan een dag gebruikt, moet u de trombosedienst raadplegen.
 • Lithium, een medicijn tegen manische depressiviteit. Metronidazol kan de bijwerkingen van lithium versterken. Dit merkt u aan maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van één van deze bijwerkingen. Uw arts moet het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten controleren en de dosering eventueel aanpassen.
 • Disulfiram, een medicijn bij alcoholontwenning. Metronidazol kan de kans op verwardheid, hallucinaties en psychose versterken. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen.
 • Fosamprenavir drank, de ritonavir drank, de ritonavir zachte capsules, de lopinavir/ritonavir drank, de tipranavir drank en in de tipranavir capsules, omdat hier alcohol (propyleenglycol) in zit. Door de combinatie van metronidazol en de alcohol in deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Daarom mogen deze middelen niet samen met metronidazol gebruikt worden. Vraag uw arts om advies wanneer u deze middelen gebruikt.
 • Medicijnen tegen kanker capecitabine, fluorouracil en tegafur. Metronidazol versterkt de bijwerkingen van deze medicijnen, vooral op het bloed. Als een ander medicijn niet mogelijk is, zal de arts het bloed vaker laten controleren.
 • Busulfan, een ander medicijn tegen kanker. De bijwerkingen van busulfan kunnen toenemen door metronidazol. Gebruik metronidazol daarom niet samen met busulfan.
 • De capsules met buiktyfusvaccin worden door metronidazol onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen of meer zit tussen toediening van de verschillende middelen. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • Mebendazol (wormdodend medicijn). In combinatie met metronidazol geeft dit medicijn een vergrote kans op een ernstige huidaandoening met blaarvorming. Gebruik deze combinatie niet samen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Wel is bekend dat dit medicijn een zeer nare metaalsmaak kan geven.

Als u een kuur met een eenmalige dosis gebruikt, hoeft u de borstvoeding niet af te breken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u te vroeg stopt zijn de parasieten of bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is metronidazol verkrijgbaar?

De werkzame stof metronidazol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Metronidazol is sinds 1960 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Flagyl en als het merkloze Metronidazol in tabletten, drank en infuusvloeistof.

Metronidazol is ook te krijgen in gel en crème en in vaginaalzetpillen (ovules). Deze informatie gaat alleen over tabletten, drank en infuusvloeistof. U kunt voor de andere toepassingen informatie opzoeken onder metronidazol op de huid en metronidazol voor toepassing in de vagina.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 november 2017

Ik had een clostridiuminfectie ...........dacht dat ik doodging. Je kunt er ook echt aan doodgaan. Metronidazol is één van de 2 middelen die de clostridium...

16 oktober 2017

Wij zijn erg tevreden! Onze zoon had een hele lange poos last van dunne ontlasting en opgeblazen buiken. Na een feceskweek bleken darmparasieten de veroorz...

8 oktober 2017

misselijk duizelig stoelgang is actiever donkere urine eerder ongesteld weet niet of dat er wat mee te maken heeft moe

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.