tetracycline om in te nemen

naar medicijnen

tetracycline om in te nemen

Wat doet tetracycline om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Tetracycline behoort tot de groep geneesmiddelen die tetracycline-antibiotica worden genoemd. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals huidinfectes (zoals acne en rosacea), blaasontsteking, maag- of darmzweer, geslachtsziekten (zoals gonorroe en chlamydia), luchtweginfecties (bijvoorbeeld longontsteking, bronchitis, keelpijn door keelontsteking, middenoorontsteking en bijholteontsteking) en infecties van het maagdarmkanaal.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Tetracycline behoort tot de groep antibiotica van het tetracyline-type. Eén van die antibiotica is doxycycline. Het werkt hetzelfde als tetracycline, maar heeft minder bijwerkingen en u hoeft het minder vaak per dag in te nemen. Artsen schrijven tetracycline daarom alleen voor als doxycycline niet bruikbaar blijkt te zijn.

Tetracycline wordt meestal alleen voorgeschreven aan volwassenen en kinderen ouder dan acht jaar, omdat het vooral bij jongere kinderen botten en onvolgroeide tanden en kiezen kan aantasten.

Effect
De remmende werking op de bacteriegroei houdt zes tot acht uur aan. Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Tetracycline wordt gebruikt bij bepaalde huidinfecties met bacteriën, zoals infecties diep in de huid en infecties ontstaan door bijtwonden, maar ook bij acne en rosacea.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Acne

Oorzaak
Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg, een soort vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een porie verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acne-bacterie (Propionibacterium acnes). Hierdoor gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Behandeling
Tetracycline bestrijdt de acne-bacteriën. Als een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een lotion met een antibioticum voor. Een enkele keer is een antibioticum om in te nemen nodig, zoals tetracycline.

Lees meer over acne

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendste is de felrode kleur op de wangen, neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. De roodheid wordt vaak nog opvallender door verwijding van de bloedvaatjes van de huid in het gezicht. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak is niet bekend, maar de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Het is een hardnekkige aandoening die wel goed is te behandelen.

De huid moet zo min mogelijk geïrriteerd worden. Probeer zo min mogelijk middeltjes op de huid te gebruiken en pas op met alcohol en scherpe kruiden.

Een arts kan antibiotica voor op de huid voorschrijven. Als de klachten ernstig zijn, kan de arts antibiotica om in te nemen voorschrijven, zoals tetracycline. Dit moet u een aantal maanden achter elkaar gebruiken voor een goed resultaat.

Lees meer over rosacea

Blaasontsteking

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas en bij mannen in de prostaat terechtkomen en zo zorgen voor blaasontsteking of chronische prostaatontsteking.

U moet vaak plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. Soms heeft u ook pijn, koorts en bloed in de urine.

Tetracycline verspreidt zich via het bloed in het lichaam en komt zo ook in de urine en zaadvloeistof terecht.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over blaasontsteking

Maagzweer en darmzweer

Een maag- of darmzweer (ulcus) kan ontstaan als de weerstand van het slijmvlies dat de maagwand bekleedt niet groot genoeg is. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan.

Mensen met een maag- of darmzweer hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn `s nachts het ergst en kan de pijn verlicht worden door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak
Een mogelijke oorzaak hiervoor is een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat.

Behandeling
Als er sprake is van een Helicobacter-infectie schrijven artsen vaak een kuur voor met tetracycline in combinatie met onder andere een maagzuurremmend middel.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Gonorroe

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Soms merkt u niet dat u een gonorroe hebt. Drie tot zes op de tien vrouwen krijgen last van pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen, acht op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe kan nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich heeft uitgebreid naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven tetracycline voor bij gonorroe als de eerste-keuzemiddelen cefotaxim, ciprofloxacine en cefuroxim niet goed worden verdragen.

Lees meer over gonorroe

Chlamydia

De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Verschijnselen
Vaak merkt u niet dat u een Chlamydia-infectie heeft. Drie op de tien vrouwen krijgen last van pijn en jeuk aan de vagina, vijf op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Chlamydia te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven tetracycline voor bij Chlamydia-infecties als de gebruikelijke eerste-keuzeantibiotica bij Chlamydia niet mogelijk zijn.

Lees meer over chlamydia

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Tetracycline kan worden toegepast bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals keelontsteking, bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, acute bronchitis en longontsteking.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd. In dat geval kan de arts tetracycline voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen, bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over longontsteking

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben.

Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Bij ernstige benauwdheid door een infectie met bacteriën kan de arts een antibioticum voorschrijven, zoals tetracycline.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over acute bronchitis

Keelpijn

 • Bij pijn

Behandeling
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie, kan uw arts tetracycline voorschrijven.

Werking
Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over keelpijn

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt.

Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor loopt het pus niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Soms schrijft uw arts echter een antibioticum voor, zoals tetracycline.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

Verschijnselen
De bijholtes zijn ruimtes in de botten rond de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan in verbinding met de neus. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet sinusitis.

Er ontstaat pus en vocht in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn hebben bij het kauwen.

Werking
Als de bijholteontsteking wordt veroorzaakt wordt door een bacterie kan tetracycline helpen.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over bijholteontsteking

Infecties van het maagdarmkanaal

Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u last van diarree en moet u vaak overgeven. Het kan door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt worden. Wanneer de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals bijvoorbeeld cholera, kan uw huisarts tetracycline voorschrijven.

Hoe tetracycline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën. 

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees en diarree.
 • Ontstoken slijmvliezen. Vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus; het betreft meestal een schimmelinfectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen. Neem contact op met uw arts.
 • Tetracycline wordt opgenomen in groeiende botten, tanden en kiezen. Dit kan voor kinderen in de groei schadelijke gevolgen hebben (verkleuring van gebit, groeiremming). Kinderen tot 8 jaar mogen het daarom niet gebruiken, maar ook bij kinderen tot 13 jaar kan het nog schade aan het gebit geven. Uw arts weegt dit risico af tegen het nut van dit middel.
 • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en soms benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen) kan de allergie ernstige vormen aannemen. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tetracycline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
 • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt deze bijwerking door dit middel rechtop (zittend of staand) in te nemen met een heel glas water. Het kan dan niet in de slokdarm achterblijven.
 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? U heeft meer kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.

Zeer zelden, bij langdurig gebruik

 • Normaal gesproken krijgt u dit middel als kuur voor zeven tot tien dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Bij langdurig gebruik kan een gebrek aan vitamine B optreden. Dit is te merken aan vermoeidheid en tintelende voeten. Neem in dat geval contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De capsules heel doorslikken met ten minste een heel glas water, in staande of zittende houding. Dan blijft het middel niet in de slokdarm hangen en voorkomt u irritatie van de slokdarm.

Neem het NIET in met melk of melkproducten. Tetracycline wordt onwerkzaam door kalk.

Wanneer?
U kunt de capsules het beste op een lege maag innemen. Bijvoorbeeld 1 uur voor het eten of minstens 2 uur na het eten. Voedsel vermindert namelijk de opname van tetracycline waardoor het minder goed werkt.

Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?
Tetracycline gebruikt u altijd als een kuur. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Een kuur duurt meestal 7 tot 10 dagen, bij acne een maand en bij rosacea maximaal 6 maanden.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het minder dan twee uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik vanaf 2 uur voor tot 1 uur na inname geen melk of melkproducten, zoals kaas of yoghurt. Tetracycline wordt onwerkzaam door de kalk in deze producten. Het beste kunt u vanaf 2 uur voor tot 1 uur na inname helemaal niets eten.

Mag ik tetracycline om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Tetracycline kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u tetracycline gebruikt of heeft gebruikt.
 • Enkele middelen tegen huidklachten, namelijk isotretinoïne en acitretine en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met tetracycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts als u beide middelen voorgeschreven heeft gekregen.
 • Maagzuurbindende middelen. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere zonder recept verkrijgbare middelen. Bij gelijktijdig innemen vermindert de opname van tetracycline in het bloed. Gescheiden innemen verkleint het risico hierop. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met het maagzuurbindend middel. U kunt ook tetracycline ten minste 2 uur vóór het maagzuurbindende middel innemen of 4 uur na het maagzuurbindende middel. Vraag bij aanschaf van maagmiddelen zonder recept altijd uw apotheek of deze de werking van tetracycline kunnen beïnvloeden.
 • Didanosine drank. Deze drank bevat ook een maagzuurneutraliserend middel. Neem tetracycline ten minste 2 uur vóór de drank in of 4 uur na de drank. Dit advies geldt niet voor de didanosine capsule.
 • Calciumproducten verminderen de opname van tetracycline in het lichaam. Neem tetracycline ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het calciumproduct in.
 • IJzerproducten (ferrichloride, ferrochloride, ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat) mag u niet op hetzelfde tijdstip innemen als tetracycline. Deze middelen belemmeren namelijk de opname van tetracycline in het lichaam. Neem tetracycline ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het ijzerproduct in. Vaak is het mogelijk tijdens de antibioticumkuur een paar dagen geen ijzer te slikken.
  Een ijzerbevattend middel met gereguleerde afgifte mag u helemaal niet samen met tetracycline gebruiken. De gereguleerde afgifte is te herkennen aan 'MGA' of 'retard'. Overleg met uw arts of een ijzerpreparaat ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
 • Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van tetracycline. Neem tetracycline minimaal 2 uur voor of 4 uur na het andere middel.
 • Bismut, gebruikt bij ontstekingen en zweren van maag en darmen. Bismut vermindert de werking van tetracycline. Neem tetracycline 2 uur voor of 4 uur na bismut.
 • Sommige antibiotica, namelijk van de groep penicillines (zoals amoxicilline, feneticilline en fenoxymethylpenicilline) en cefalosporines (zoals cefalexine, cefuroxim, ceftibuten en cefaclor). Deze middelen en tetracycline kunnen elkaar tegenwerken. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Overleg met uw apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Het orale buiktyfusvaccin wordt door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Er zijn andere antibiotica die tijdens de hele zwangerschap veilig zijn. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langdurig gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of langdurig gebruik schadelijk is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is tetracycline om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof tetracycline om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tetracycline is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules als het merkloze Tetracycline.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 mei 2014

Gevoel van malaise, vieze smaak in de mond, zwart aangeslagen tong, gehele dag braakneigingen. Na 14 dagen gebruik ca 5 kg afgevallen! Spierzwakte en trill...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.