azitromycine bij kinderen

naar medicijnen

azitromycine bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven azitromycine voor bij kinderen met infecties met bacteriën, zoals:

 • keelinfectie;
 • infecties bij cystische fibrose;
 • de geslachtsziekte (SOA) Chlamydia;
 • de ziekte van Lyme.

Infecties met bacteriën

Azitromycine wordt vooral ingezet

 • tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica, zoals penicillines;
 • tegen infecties op plaatsen waar andere antibiotica niet goed kunnen doordringen;
 • bij kinderen die overgevoelig zijn voor penicillines.


Azitromycine wordt onder andere toegepast bij de volgende infecties met bacteriën.
 

Lees meer over infecties met bacteriën

Keelpijn

Keelpijn kan ontstaan door irritatie van de keel door verkeerd stemgebruik, maar ook door een infectie met virussen of soms met bacteriën.

Als de keelpijn plotseling komt opzetten, is meestal sprake van een keelinfectie(keelontsteking). Uw kind heeft dan een ontstoken, ruwe, rode keel. De keel doet pijn bij het slikken en praten.

Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kunt u verminderen door uw kind te laten zuigen op een snoepje en veel te laten drinken.

Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie kan de arts azitromycine voorschrijven.

Lees meer over keelpijn

Cystische fibrose

De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte.

Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen zijn hierdoor moeilijker te verwijderen uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Lees meer over cystische fibrose

Chlamydia

De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Pasgeboren baby’s kunnen tijdens de bevalling een besmetting met Chlamydia krijgen als de moeder hiermee is besmet. De baby kan dan een oogontsteking of een luchtweginfectie krijgen.

Vaak merkt u niet dat oudere kinderen een Chlamydia-infectie hebben. Drie op de tien meisjes krijgen last van pijn en jeuk aan de vagina, vijf op de tien jongens krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid als de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder en eileiders. Bij jongens kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.
 

Lees meer over chlamydia

Lymeziekte

De oorzaak van de ziekte van Lyme is de beet van een teek die is geïnfecteerd met een bacterie. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Kinderen lopen extra risico op een tekenbeet.

Controleer na wandelen in een natuurgebied de huid van uw kind. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft uw kind weinig risico op de tekenbeetziekte. Let gedurende 3 maanden na de beet op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt uw kind andere klachten? Neem dan contact op met de arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met de arts.

Verwijder de teek met duim en wijsvinger of een pincet rechtstandig met een licht draaiende beweging zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijderd. In de apotheek is een speciale tekenpincet verkrijgbaar.

Ontsmet de teek of de huid van tevoren niet met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen is het wel goed om de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als uw kind later toch last mocht krijgen van de beet.

Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u meestal aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. De arts zal uw kind dan een antibioticumkuur voorschrijven. Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen.

Lees meer over lymeziekte

Ervaring bij kinderen

Azitromycine is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant azitromycine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Azitromycine remt de groei van vele soorten bacteriën. Na inname verspreidt dit medicijn zich via het bloed in het lichaam en komt vervolgens in de meeste weefsels terecht.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De bacterieremmende werking begint 2 tot 3 uur na inname. Na een paar dagen merkt uw kind dat de klachten van de infectie afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste in kan nemen.

 • Tabletten: laat uw kind deze in het geheel doorslikken zonder te kauwen. In plaats van water kan uw kind de tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals appelmoes, jam of yoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Drank: schud de flacon voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatlepel of doseerspuit. Bij kleine kinderen kunt u de drank rechtstreeks uit de doseerspuit in de mond spuiten (rustig de spuit tegen de binnenkant van de wang aan leegdrukken, anders kan uw kind zich verslikken).

Wanneer?

De tabletten en de drank kan uw kind zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Voedsel heeft geen invloed op de opname in het lichaam. Als uw kind maagdarmklachten krijgt van azitromycine, kunt u de tabletten of drank het beste vlak na het eten laten innemen.

Hoe lang?

Normaal gesproken duurt een kuur 1 tot 5 dagen. Soms kan de arts ook een langdurige kuur voorschrijven. De arts bepaalt de duur aan de hand van de soort infectie.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Ook al merkt uw kind van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer: dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Als uw kind allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet uw kind wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met de arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over azitromycine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en winderigheid. Zelden of zeer zelden braken, minder eetlust, buikpijn en verstopping. Als uw kind hier last van krijgt, kunt u de tabletten of drank het beste vlak na het eten laten innemen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Azitromycine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank;
 • oogdruppels.

Deze tekst gaat alleen over de tabletten en de drank.

Zie voor de azitromycine oogdruppels azitromycine in het oog.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij azitromycine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 29-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.