Klachten & ZiektesAngina pectoris

Angina pectoris

Klachten & ZiektesAngina pectoris

Angina pectoris

Wat is Angina pectoris?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Angina pectoris?
 • Bij hartkramp heb je korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in je borstkas. 

  Je krijgt dit gevoel als je iets actiefs doet, bij kou, na vet eten of bij heftige emoties. Je hart krijgt even te weinig zuurstof. 

  Als je rustig gaat zitten, is het gevoel snel weer weg. Meestal binnen een paar minuten en maximaal binnen 15 minuten.

  Je hartspier heeft zuurstof nodig om goed te werken. De hartspier krijgt die zuurstof via bloedvaten die aan de buitenkant van het hart liggen. Die bloedvaten heten de krans-slagaderen.

  Smalle bloedvaten

  Hartkramp komt doordat zo'n bloedvat smaller is geworden. Er kan minder bloed doorheen stromen. En er kan dus ook minder zuurstof in de hartspier komen. 
  De smallere bloedvaten komen vaak door aderverkalking. Dit kun je krijgen door ouder worden, roken, ongezond eten, weinig bewegen en je genen.

  Even te weinig zuurstof

  Je merkt pas dat je smallere bloedvaten hebt als je hart even wat harder moet werken. Bijvoorbeeld als je de trap op loopt of sport. Je kunt het ook merken als je opeens veel stress hebt. Of vanuit een warme kamer in de kou komt. 
  Op zo'n moment heeft je hart extra zuurstof nodig. Maar het hart krijgt dit niet. Dat geeft het drukkende gevoel op de borst. 
  Je kunt ook hartkramp krijgen na het eten, vooral als je veel en vet gegeten hebt. Dit komt omdat er dan veel bloed naar je maag en darmen moet. Je hart krijgt dan minder bloed met zuurstof.

  Een ziekte

  Je kunt ook hartkramp krijgen bij koorts, bloedarmoede, erge COPD of als je schildklier te snel werkt.

   

  Angina pectoris

  Kijk voor meer informatie over Angina pectoris op www.thuisarts.nl
  • Bel 112 in 1 van deze situaties:

   • Je bent tijdens een aanval van hartkramp ook onrustig en misselijk, en je zweet.
   • De druk op de borst is niet weg na 3 keer een pil of spray onder de tong. 
    (Tussendoor wacht je steeds 5 minuten, dus niet 3 pillen of sprays tegelijk.)

   Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost in 1 van deze situaties:

   • Je merkt dat je vaker aanvallen krijgt dan je gewend was.
   • Je krijgt bij steeds minder inspanning al klachten.
   • De klachten blijven langer nadat je rustig bent gaan zitten of liggen.
   • Je hebt steeds vaker een pil of spray onder de tong nodig.

   Je huisarts kijkt dan of je er medicijnen bij krijgt. Je huisarts kan je ook naar een arts in het ziekenhuis doorsturen.

   Kijk voor meer informatie over Angina pectoris op www.thuisarts.nl
   • Speciaal bij angina pectoris

    • Bloeddruk meten

    Een hoge bloeddruk zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten, net als angina pectoris. Het is daarom belangrijk dat uw bloeddruk in de gaten wordt gehouden. In sommige apotheken kan de apotheker uw bloeddruk meten. Ook kunt u zelf thuis uw bloeddruk meten, door gebruik te maken van een bloeddrukmeter. Uw apotheker kan u begeleiden in het zelf meten van uw bloeddruk.

    • Stoppen met roken

    Roken zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten, net als angina pectoris. Daarom is het belangrijk te stoppen met roken. In de apotheek kunt u nicotinevervangende middelen kopen die u kunnen helpen bij het stoppen met roken. Uw apotheker kan u advies geven over het gebruik van deze middelen.

    Roken kan ook de afbraak van bepaalde medicijnen versnellen. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van die medicijnen in het bloed toenemen. Hierdoor kunnen ze sterker werken of bijwerkingen geven. U heeft dan een lagere dosering nodig. Geef het dus aan uw apotheker door als u stopt met roken. De apotheker kan dan controleren of de dosering van uw medicijn omlaag moet en dit doorgeven aan uw arts.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Vasodilatantia
      Vasodilantia of bloedvatverwijdende middelen zijn middelen die (binnen enkele minuten) een aanval van hartkramp kunnen opheffen. Om een acute aanval op te heffen, worden tabletten of spray voorgeschreven die onder de tong worden gebruikt. Deze werken snel en kort. Ter voorkoming van een aanval van hartkramp worden gewone tabletten voorgeschreven die u elke dag moet innemen. Deze werken lang.

      Voorbeelden zijn:

      • voor de behandeling van een acute aanval: isosorbidedinitraat en nitroglycerine voor onder de tong;
      • om een aanval te voorkomen (chronisch gebruik): isosorbidedinitraat, isosorbidemononitraat, nicorandil en nitroglycerine pleister.

      Bètablokkers
      Bètablokkers zijn middelen die de bloeddruk verlagen, de hartslag vertragen en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Hierdoor ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, oxprenolol, propranolol en sotalol.

      Calciumblokkers
      Calciumblokkers zijn middelen die de bloeddruk verlagen en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Hierdoor ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Voorbeelden zijn amlodipine, diltiazem, felodipine, nifedipine (vertraagde afgifte), nisoldipine en verapamil.

      Ivabradine
      Ivabradine vertraagt de hartslag. Het hart heeft dan minder zuurstof nodig, ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen.

      Antistollingsmiddelen
      Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, clopidogrel, prasugrel en ticagrelor.

      Fondaparinux 
      Fondaparinux vermindert het samenklonteren van bloed. Het wordt gebruikt bij een ziekenhuisopname door een speciale vorm van angina pectoris, de instabiele angina pectoris. Dit ontstaat door een bloedpropje en kan leiden tot een hartinfarct. Fondaparinux remt de vorming van bloedstolsels en vermindert de kans op een hartinfarct.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 16-03-2015

      Laatst bijgewerkt NHG: 03-04-2024

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: