Klachten & ZiektesArtrose

Artrose

Klachten & ZiektesArtrose

Artrose

Wat is Artrose?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Artrose?
  • Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
    Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
    Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

    Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. 
    Wel weten we dat artrose vaker voorkomt: 

    • bij vrouwen
    • vanaf 45 jaar 
    • bij overgewicht 
    • bij mensen met artrose in andere gewrichten 
    • bij mensen die eerder een botbreuk hebben gehad.

    Soms ontstaat artrose:

    • na jaren van activiteiten die zwaar zijn voor de gewrichten 
    • nadat een gewricht bij een ongeluk is beschadigd
    • of na een andere ziekte van de gewrichten zoals bij reumatoïde artritis
    Kijk voor meer informatie over Artrose op www.thuisarts.nl
    • Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.

      Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Koude of warme kompressen kunnen wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

      Nog enkele adviezen zijn:

      • Gebruik een wandelstok als u klachten heeft door artrose van de heup of knie.
      • Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Overgewicht belast uw gewrichten extra.
        U kunt meedoen aan een leefstijlprogramma. U leert gezond eten, meer bewegen en uw gedrag veranderen (waardoor u de gezonde gewoontes volhoudt). Zo valt u op een gezonde manier af. 
        U krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw huisarts kan u verwijzen.  
      • Soms is het nodig om een andere hobby of beroep te kiezen om het pijnlijke gewricht te ontlasten. Hebben uw klachten invloed op uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever. Neem ook contact op met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken. 
      Kijk voor meer informatie over Artrose op www.thuisarts.nl
      • Bespreek het met uw huisarts als de klachten door artrose lang blijven of erger worden.

        Heeft u toch nog veel pijn? Een prik in het gewricht met een ontstekingsremmer kan dan soms helpen.

        Een operatie is bijna nooit nodig. Een operatie kan soms helpen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen. Of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. Dan bespreekt de huisarts dit met u. De huisarts kan u dan naar een orthopedisch chirurg verwijzen.
        De chirurg onderzoekt het gewricht en maakt een foto om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De chirurg bespreekt welke operatie mogelijk is en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om met een operatie stukjes aangegroeid bot weg te halen. Soms is het beter om het gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

        Kijk voor meer informatie over Artrose op www.thuisarts.nl
            • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

              • Receptcontrole

              De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

              • Overzicht van uw medicijnen

              Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

              • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

              Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

              • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

              Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

              • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

              De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

              • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

              Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

              • Medicatiebeoordeling

              Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

              • Zelfzorg

              Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

              • Bezorgservice

              Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

            • Pijnstillers
              (Gewone) pijnstillers werken alleen pijnstillend. Voorbeeld is paracetamol.

              Ontstekingsremmende pijnstillers
              Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, meloxicam, nabumeton, naproxen, piroxicam, tenoxicam en tiaprofeenzuur.

              Smeermiddelen met ontstekingsremmende pijnstillers
              Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen.

              Morfineachtige pijnstillers
              Morfineachtige pijnstillers hebben een sterke pijnstillende werking. Als andere pijnstillers onvoldoende werken, kunnen deze pijnstillers worden voorgeschreven. Voorbeeld is tramadol.

              Corticosteroïde injectie voor in het gewricht
              Corticosteroïden injecties remmen ontstekingen en verminderen pijn. Een voorbeeld is triamcinolonhexacetonide.

              Chondroïtine
              Het is onbekend hoe chondroïtine precies werkt. Mogelijk stimuleert het de vorming van kraakbeen en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect.

              Glucosamine
              De werking van glucosamine berust waarschijnlijk op het verbeteren van het kraakbeen. Ook wordt het ontstekingsproces geremd. Effecten, zoals afname van pijnklachten en het beter kunnen bewegen van de gewrichten, zijn per persoon zeer wisselend.

              Capsaïcine crème
              Capsaïcine crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. Pijn bij artrose wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.

              Laatst bijgewerkt KNMP: 03-01-2017

              Laatst bijgewerkt NHG: 02-11-2017

              Disclaimer

              Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

              Vond u deze informatie nuttig?

              Thuisarts.nl

              De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

              Thuisarts.nl

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: