Klachten & ZiektesArtrose

Artrose

Wat is artrose?Hoe herken ik artrose?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij artrose?
 • In uw hand zitten verschillende gewrichten, de pols, in de vingers en in de duim. Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Gezond kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.

  Bij artrose is het kraakbeen aan de uiteinden van de botten dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

  Veel mensen denken bij artrose aan slijtage. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.  

  Hoe artrose komt, is niet precies bekend. We weten wel dat het vaker voorkomt:

  • bij mensen vanaf 45 jaar
  • bij vrouwen
  • bij mensen met overgewicht
  • in beroepen waarbij mensen hun gewrichten veel gebruiken 
  • als artrose veel in de familie voorkomt

  Soms ontstaat artrose als de knie bij een ongeluk beschadigd is. 

  Kijk voor meer informatie over artrose op www.thuisarts.nl
   • Artrose in de hand begint meestal met stijfheid en pijn in de pols, vinger(s) of duim.
   • De klachten zijn het ergst als u na rust uw hand weer beweegt, bijvoorbeeld als u ‘s morgens wakker wordt.
   • Na 10 minuten bewegen vermindert de stijfheid weer.
   • Bij zware of lange belasting kunt u pijn krijgen in uw hand, vooral als u kracht gebruikt.
   • Uw vinger of pols kan tijdelijk stijver en ook dik en warm zijn. Dan is het gewricht ontstoken.
   • Bij artrose kunnen uw vingers er op de duur wat ‘knokig’ gaan uitzien. Dat komt doordat er wat extra bot aangroeit. Dit gebeurt vooral aan de randen van de vingergewrichtjes.
   • Soms lukt het niet meer om bepaalde bewegingen te maken. U kunt bijvoorbeeld uw vinger(s) niet meer helemaal strekken of buigen.
   • Ook kan de kracht in uw handen verminderen, waardoor u minder goed kunt knijpen of grijpen.
   Kijk voor meer informatie over artrose op www.thuisarts.nl
   • Bij artrose is het belangrijk voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.

    Oefeningen doen

    Het is goed om een half uur per dag oefeningen te doen met uw pols- en handspieren. Zo worden ze sterker en voorkomt u stijfheid en pijn. U kunt bijvoorbeeld uw polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Een oefentherapeut kan u laten zien welke oefeningen u (thuis) kunt doen. 

    In het begin zijn de oefeningen misschien wat pijnlijk, maar als u even doorzet wordt de pijn minder. Als uw gewrichten veel pijn doen, kunt u uw hand in warm water houden terwijl u bijvoorbeeld in een zachte bal of spons knijpt.

    Napijn

    Het kan zijn dat u een tijdje na het oefenen ‘napijn’ krijgt. Dat is een teken dat u de oefening de volgende keer iets korter moet doen. Of daarbij minder kracht moet gebruiken.

    Tijdelijk ontzien

    Wanneer u erg veel pijn heeft, is het goed om uw hand tijdelijk wat te ontzien. Blijf de gevoelige hand wel regelmatig losjes bewegen. Probeer uw dagelijkse handelingen weer op te pakken zodra het iets beter gaat. Begin weer met eenvoudige oefeningen en geef niet te snel op.

    Overbelasting voorkomen

    Een oefentherapeut kan u ook leren hoe u in het dagelijks leven met uw klachten kunt omgaan en hoe u overbelasting voorkomt. Soms is het verstandig om tijdelijk een spalk te dragen. 

    Hobby of beroep

    Het kan nodig zijn om van hobby of beroep te veranderen om uw pijnlijke handen en polsen te ontlasten. Een ergotherapeut geeft hierover advies; uw huisarts kan u hiervoor verwijzen. U kunt ook contact opnemen met de bedrijfsarts. Die bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken. 

    Wat niet helpt

    Er is onderzoek gedaan naar het nut van koude kompressen, acupunctuur, ultrageluidbehandeling en gebruik van braces bij artrose. Maar het is niet bewezen dat een van deze behandelingen of hulpmiddelen helpt.

    Voedingssupplementen (glucosamine, chondroïtine) worden niet aanbevolen. Er is onvoldoende bewijs dat ze helpen.

    Kijk voor meer informatie over artrose op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Pijnstillers
       (Gewone) pijnstillers werken alleen pijnstillend. Voorbeeld is paracetamol.

       Ontstekingsremmende pijnstillers
       Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, meloxicam, nabumeton, naproxen, piroxicam, tenoxicam en tiaprofeenzuur.

       Smeermiddelen met ontstekingsremmende pijnstillers
       Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen.

       Morfineachtige pijnstillers
       Morfineachtige pijnstillers hebben een sterke pijnstillende werking. Als andere pijnstillers onvoldoende werken, kunnen deze pijnstillers worden voorgeschreven. Voorbeeld is tramadol.

       Corticosteroïde injectie voor in het gewricht
       Corticosteroïden injecties remmen ontstekingen en verminderen pijn. Een voorbeeld is triamcinolonhexacetonide.

       Chondroïtine
       Het is onbekend hoe chondroïtine precies werkt. Mogelijk stimuleert het de vorming van kraakbeen en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect.

       Glucosamine
       De werking van glucosamine berust waarschijnlijk op het verbeteren van het kraakbeen. Ook wordt het ontstekingsproces geremd. Effecten, zoals afname van pijnklachten en het beter kunnen bewegen van de gewrichten, zijn per persoon zeer wisselend.

       Capsaïcine crème
       Capsaïcine crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. Pijn bij artrose wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 03-01-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 11-01-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: