aprepitant

naar medicijnen

aprepitant

Belangrijk om te weten over aprepitant

 • Aprepitant vermindert braakneigingen.
 • Bij ernstige misselijkheid en braken en om dit te voorkomen (bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker).
 • Aprepitant werkt binnen 1 tot 3 uur. Het effect houdt een dag aan.
 • Capsule: neem in met een half glas water of andere drank en slik hem heel door.
 • Drank (suspensie): u krijgt de afgepaste hoeveelheid in een kant-en-klaar doseerspuitje dat u in de mond van uw kind leeg kunt drukken.
 • Neem de eerste dosis uiterlijk 1 uur voor u begint met de chemokuur. Neem de volgende dosis de ochtenden hierna in (1 dosis per keer). U gebruikt dit medicijn 3 dagen.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, verstopping, verminderde eetlust en hik. Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.
 • Veel wisselwerkingen met andere middelen, zoals de anticonceptiepil. Laat uw apotheker controleren of u aprepitant veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen.

Wat doet aprepitant en waarbij gebruik ik het?

Aprepitant is een medicijn tegen ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie en na operaties.

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken.

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen.

Bij chemotherapie met medicijnen tegen kanker, bij radiotherapie met bestraling en na operaties kunt u last hebben van misselijkheid en braken. Hoe dit precies ontstaat is niet duidelijk. Mogelijk komen bepaalde stoffen vrij die het braakcentrum kunnen prikkelen.

Werking
Aprepitant blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneiging af. Bovendien versterkt het de werking van andere sterk werkzame middelen tegen de misselijkheid, zoals ondansetron, granisetron en dexamethason.

Behandeling
Artsen schrijven aprepitant voor bij ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie of na operaties. Het wordt dan meestal gecombineerd met andere sterk werkende middelen tegen misselijkheid. Het middel wordt vóór de behandeling gebruikt om misselijkheid te voorkomen.

Effect
De capsule werkt binnen een tot drie uur en het effect houdt een dag aan.

Lees meer over misselijkheid en braken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen verdwijnen weer na stoppen van het gebruik.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vermoeidheid en hoofdpijn.
 • Maagdarmklachten, zoals een verminderde eetlust en verstopping. Zeer zelden oprisping, misselijkheid, brandend maagzuur, braken, maagpijn, buikpijn en winderigheid.
 • De hik.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Dorst, veranderde smaak, blaren in de mond en schimmelinfectie van de mond.
 • Duizeligheid, slaperigheid of een zwak gevoel.
 • Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.
 • Psychische klachten, zoals verwardheid, angst, slapeloosheid, nachtmerries of juist een euforisch gevoel.
 • Verkoudheidsverschijnselen, zoals keelpijn, niezen, hoesten en ontstoken ogen.
 • Spierpijn en spierkramp.
 • Zenuwafwijkingen, zoals tintelingen of een doof gevoel, moeite met spreken en oorsuizen.
 • Wazig zien.
 • Bloedafwijkingen, zoals bloedarmoede en een tekort aan witte bloedcellen. Als u last krijgt van extreme vermoeidheid, keelpijn, onbegrepen koorts of infecties, bel dan uw arts.
 • Oedeem. Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten. Mensen die al last van oedeem hebben, bijvoorbeeld door hartfalen zijn hier extra gevoelig voor.
 • Plasproblemen, zoals pijn en jeuk bij het plassen, vaak en veel plassen en een branderig gevoel. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
 • Zweten, warmtegevoel of opvliegers.
 • Gewichtsverlies of gewichtstoename. Vraag uw arts om een verwijzing naar een diëtist als de gewichtsverandering te groot en ongewenst is.
 • Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op een met sun-block van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
 • Huiduitslag, netelroos, jeuk en acne.
 • In zeer zeldzame gevallen is overgevoeligheid mogelijk. Dit kan zich uiten in een zwelling van het gezicht, mond, lippen en keel. U kunt hierdoor benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaarvorming of loslating van de huid. Bemerkt u huidverschijnselen of benauwdheid, bel dan direct uw arts. Als u overgevoelig bent mag u dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dan aan het apotheekteam door dat u overgevoelig bent voor aprepitant. Zij kunnen er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules: de capsule innemen met een half glas water of andere drank. De capsule heel doorslikken.
 • Drank (suspensie): u krijgt de afgepaste hoeveelheid in een kant-en-klaar doseerspuitje dat u in de mond van uw kind leeg kunt drukken.


Wanneer?

Chemokuur
U gebruikt dit medicijn 3 dagen: neem de eerste dosis in uiterlijk 1 uur voor de chemokuur begint. Neem de volgende dosis de ochtenden hierna in.

Operaties
Neem dit medicijn in uiterlijk 3 uur voordat u de verdoving van de operatie krijgt toegediend.

Hoe lang?

Chemokuur: per toediening van de chemokuur gebruikt u dit medicijn steeds voor 3 dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit middel 1 keer per dag 's ochtends: komt u er dezelfde dag achter dat u een capsule vergeten bent? Neem de capsule dan alsnog in. Komt u er pas de volgende dag achter? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid en wazig zien komen zelden voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Heeft u last van maagdarmklachten, zoals brandend maagzuur gedurende het gebruik van aprepitant? Drink dan geen alcohol zolang u aprepitant gebruikt.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik aprepitant gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De anticonceptiepil. Aprepitant vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap. Mogelijk vervangt uw arts aprepitant voor een ander medicijn. Of misschien krijgt u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met aprepitant is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van aprepitant.
  Let op: ook de vaginale ring en de anticonceptiepleister worden door aprepitant minder betrouwbaar. Overleg hierover met uw arts.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Aprepitant kan de werking van de bloedverdunner verminderen. Vertel de trombosedienst dat u aprepitant gebruikt of heeft gebruikt.
 • Rifampicine, een middel tegen onder andere tuberculose. Rifampicine zorgt ervoor dat de hoeveelheid aprepicitant in het bloed daalt. Overleg hierover met uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is aprepitant verkrijgbaar?

De werkzame stof aprepitant zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Aprepitant is sinds 2003 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Emend in capsules en poeder voor suspensie.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-02-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

aprepitant is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 June 2014

Helemaal niet misslijk geweest gedurende deze dagen.

12 April 2014

Fantastisch spul. Eerste vier chemokuren bijzonder ziek (inclusief braken en dergelijke). Eindelijk een kuur Emend meegekregen en kon de eerste nacht na de...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.