estradiol om in te nemen bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

estradiol om in te nemen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Estradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een oestrogeenhormoon. Het wordt voornamelijk in de eierstokken aangemaakt. Het speelt een belangrijke rol bij de groei, de puberteit en de vruchtbaarheidscyclus. Bovendien zorgen oestrogeenhormonen voor stevige botten.

Artsen schrijven estradiol om in te nemen voor bij meisjes bij een vertraagde puberteit en bij meisjes voorafgaand aan een groeihormoononderzoek. Een groeihormoontekort kan een groeiachterstand veroorzaken.

Vertraagde puberteit

De puberteit kan te laat of niet starten, bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner. Dit is een aangeboren aandoening, waarbij onder andere de eierstokken niet zijn ontwikkeld. Normale eierstokken maken vrouwelijk oestrogeenhormoon aan. Deze hormonen zorgen voor de puberteit, vrouwelijke vormen en de menstruatie. Door het gemis aan oestrogeenhormoon gebeurt dit niet.

Artsen schrijven bij een vertraagde puberteit bij meisjes vanaf 11 jaar een zeer lage dosering van een oestrogeenhormoon voor, zoals estradiol. Estradiol wordt vaak gecombineerd met een vrouwelijk progestageenhormoon, bijvoorbeeld medroxyprogesteron.

 

Lees meer over vertraagde puberteit

Onderzoek

De oorzaak van een groeiachterstand bij kinderen is niet altijd bekend. Waarschijnlijk komt het bij veel kinderen door genetische factoren.

De oorzaak van een groeiachterstand kan een fout in de chromosomen zijn, zoals bij het syndroom van Turner en het Prader-Willi syndroom. Kinderen kunnen ook bij de geboorte al een groeiachterstand hebben doordat ze in de baarmoeder niet voldoende voeding hebben gekregen.

Verder kan een slechte voedselinname een groeiachterstand veroorzaken, bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte. Een groeiachterstand kan soms blijvend zijn.

Met een groeihormoononderzoek wordt onderzocht of uw kind voldoende groeihormoon kan maken. Eén van de gevolgen van een groeihormoontekort bij kinderen is een groeiachterstand. Oestrogeenhormonen spelen een belangrijke rol bij de afgifte van het groeihormoon. Aan het begin van de puberteit maakt het lichaam meer oestrogeenhormonen aan. Meisjes die bijna in de puberteit zitten hebben iets minder groeihormonen. Dit heeft invloed op de uitslag van het onderzoek.

Om een verkeerde uitslag te voorkomen, krijgen meisjes die bijna in de puberteit zitten voorafgaand aan het onderzoek oestrogeenhormonen.

Lees meer over onderzoek

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat estradiol wordt gebruikt bij meisjes bij een vertraagde puberteit, bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner.

Estradiol is bij deze aandoening officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant estradiol bij meisjes uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij meisjes werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar estradiol bij meisjes vanaf 8 jaar voorafgaand aan een groeihormoononderzoek.

Dit staat niet in de bijsluiter. Maar ook in dit geval blijkt estradiol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts estradiol ook voor bij meisjes voorafgaand aan een groeihormoononderzoek. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • starten van de puberteit: estradiol zorgt dat de puberteit op gang komt, zorgt voor vrouwelijke vormen en brengt samen met progestageenhormoon de menstruatie op gang.
 • groeihormoononderzoek: estradiol heeft invloed op de afgifte van het groeihormoon.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag je fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

Wanneer?

Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?

 • Starten van de puberteit: meestal moet uw kind dit medicijn gedurende het hele leven gebruiken.
 • Groeihormoononderzoek: voorafgaand aan het onderzoek moet uw kind dit medicijn gedurende 3 dagen gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over estradiol om in te nemen bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Estradiol om in te nemen is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij estradiol om in te nemen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 24-01-2020

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

estradiol om in te nemen bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!