mebeverine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

mebeverine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

Artsen schrijven mebeverine voor bij kinderen met het prikkelbaredarmsyndroom (darmkrampen).

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft uw kind langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kan uw kind last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als uw kind de volgende leefmaatregelen opvolgt:

  • voldoende vezelrijke voeding gebruiken;
  • voldoende drinken;
  • voldoende lichaamsbeweging nemen;
  • stress vermijden.

Als dit onvoldoende helpt, kan de arts mebeverine voorschrijven. Het helpt niet bij iedereen.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Ervaring bij kinderen

Mebeverine is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 10 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant mebeverine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Mebeverine verslapt de spieren van met name de dikke darm, zodat deze zich minder hard samenknijpt en er minder krampen ontstaan. Het heeft een gering effect.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De capsules werken pas na enkele uren.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Laat uw kind de capsule heel innemen met ten minste 100 ml water, zonder te kauwen.

  • Als uw kind hier moeite mee heeft, kan hij de capsule openen. Laat uw kind de korreltjes dan wel innemen zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als uw kind de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige capsules ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.

Wanneer?

Uw kind gebruikt de capsules 2 keer per dag. Uw kind mag ze innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet uw kind minder snel een dosis. Laat uw kind bij voorkeur 1 keer 's ochtends en 1 keer 's avonds een capsule innemen.

Hoe lang?

Overleg met de arts hoe lang uw kind dit medicijn kan blijven gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over mebeverine bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Mebeverine is voor kinderen te verkrijgen in capsules met vertraagde afgifte.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij mebeverine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 08-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

mebeverine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!