somatropine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

somatropine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Somatropine is het groeihormoon. Het wordt door een klier in de hersenen (hypofyse) gemaakt.

Artsen schrijven somatropine voor bij kinderen met groeistoornissen.

Groeiachterstand

Groeistoornissen

De oorzaak van een groeiachterstand bij kinderen is niet altijd bekend. Waarschijnlijk komt het meestal door een erfelijke aanleg.

De oorzaak van een groeiachterstand kan een tekort zijn aan het groeihormoon somatropine. Dit is bijvoorbeeld het geval  bij het syndroom van Turner, het Prader-Willi syndroom, een slechte werking van de nieren (nierfalen) of een beschadiging aan een klier in de hersenen (de hypofyse).
Er zijn ook andere oorzaken voor een groeiachterstand, zoals moeilijk eten door een ernstige ziekte of in de baarmoeder te weinig voeding hebben gehad. In deze gevallen is er meestal geen tekort aan somatropine.

Een groeiachterstand kan soms blijvend zijn.

Behandeling
De arts zal eerst naar de oorzaak van de  groeiachterstand zoeken. Als de groeiachterstand wordt veroorzaakt door een tekort aan groeihormoon kan de arts somatropine voorschrijven.  Bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner, het Prader-Willi-syndroom en bij chronisch nierfalen.

Ook als er geen tekort aan groeihormoon is, maar het kind toch sterk in groei achterblijft, kan de arts het voorschrijven. Zoals bij te weinig voeding in de baarmoeder of slecht kunnen eten door een ernstige ziekte.

Lees meer over groeiachterstand

Ervaring bij kinderen

Somatropine is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 1 maand. Registratie betekent dat de fabrikant somatropine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Somatropine-injecties werken hetzelfde als het groeihormoon dat in het lichaam zelf voorkomt.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

U merkt meestal pas na een half jaar tot een jaar of het kind sneller is gaan groeien.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Dit medicijn wordt onder de huid geïnjecteerd. U zult meestal in het begin van de behandeling leren hoe u zelf moet injecteren bij uw kind. Kies dan elke keer een andere injectieplaats, dan is er minder kans dat uw kind irritatie krijgt op de plaats van de injectie. Lees de instructie in de bijsluiter.

Wanneer?

U kunt de injectie het beste 's avonds toedienen. Dat komt het meest overeen met de natuurlijke situatie. Onder normale omstandigheden maakt het lichaam 's nachts namelijk het meeste groeihormoon aan.

Gebruik de injectie elke avond rond hetzelfde tijdstip, dan vergeet u het minder snel.

Hoelang?

Een behandeling met somatropine is vaak langdurig. Het kan levenslang worden gebruikt. Na een niertransplantatie is het niet meer nodig.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over somatropine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

Zelden

 • Groeiafwijking van de rug (scoliose). Raadpleeg de arts als uw kind een scheve rug krijgt of scheef gaat lopen. Bij kinderen met het syndroom van Turner kunnen handen en voeten sterker groeien. Uw arts zal daarop controleren en eventueel de dosering aanpassen, als dit optreedt.

Zeer zelden

 • Hoofdpijn, vocht vasthouden (dikke enkels en voeten), pijn in gewrichten en spieren, gespannen of stijve spieren en doof of tintelend gevoel van de huid. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste maanden voor en gaan vanzelf over. Blijft uw kind hier last van houden, raadpleeg dan de arts.
  Krijgt uw kind behalve hoofdpijn ook problemen met zien en wordt het misselijk? Raadpleeg dan direct uw arts.
 • Pijn, jeuk, zwelling en irritatie op de injectieplaats. U voorkomt dit door steeds een andere plaats te kiezen voor de injectie.
 • Huiduitslag. Dit kan komen door overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.
 • Meer kans op middenoorontsteking bij kinderen met het syndroom van Turner. Uw arts zal de oren van het kind regelmatig controleren.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Uw kind kan dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaat er een pijnlijke huidafwijking met een rode, branderige huid met schilfers. Stop dan het gebruik en waarschuw uw arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als uw kind overgevoelig is, mag het dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat uw kind overgevoelig is voor somatropine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat uw kind dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Somatropine is voor kinderen te verkrijgen in injecties.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij somatropine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 21-06-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

somatropine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!