Zorg van de ApothekerCorticosteroïden op de huid gebruiken

Corticosteroïden op de huid gebruiken

Zorg van de ApothekerCorticosteroïden op de huid gebruiken

Corticosteroïden op de huid gebruiken

Uw arts kan u een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in een zalf of crème voorschrijven. Het is belangrijk dat deze zalf of crème goed werkt en weinig bijwerkingen geeft. De kans hierop is het grootste als u de zalf of crème op de juiste manier gebruikt.

 • Uw arts schrijft u een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) voor op de huid voor. Deze crème of zalf gebruikt u meestal voor eczeem of psoriasis. Bij het smeren van een corticosteroïd is het belangrijk dat u niet teveel gebruikt, maar ook niet te weinig. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het medicijn niet goed werkt. Hoe weet u hoeveel u moet smeren? En hoe dik u moet smeren? Een handig hulpmiddel bij het smeren is de ‘Finger Tip Unit’.

  • Een Finger Tip Unit of FTU is een hoeveelheid. Een FTU noemen we soms ook wel een VTE (Vinger Top Eenheid). Deze hoeveelheid is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene.
   Eén zo’n FTU is ongeveer 0.5 gram crème of zalf. Om een lichaamsdeel in te smeren heeft u één of meer FTU’s nodig. Door het goede aantal FTU’s te smeren, smeert u dus precies de hoeveelheid crème of zalf die u nodig heeft.

   • Als u weet hoe groot de plek is die u moet insmeren, dan weet u ook hoeveel FTU u ongeveer nodig heeft om voldoende te smeren. Op apotheek.nl kunt u hiervoor een doseerinstructie vinden.

    Soms is de plek die u moet insmeren kleiner dan het lichaamsdeel in de tabel. U moet bijvoorbeeld een plekje op uw hand insmeren. Of alleen de plooien van uw ellebogen. Hoe weet u dan hoeveel u moet smeren? Dat kunt u zelf uitrekenen. Om een hoeveelheid zalf of crème te smeren op een plek die zo groot is als de bovenkant van een volwassen hand, is namelijk 0.5 FTU nodig.
     

    • Laatst bijgewerkt op 17-05-2022

     Disclaimer

     description

     Vind een apotheek

     Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
     Vind een apotheek blob

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: