Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkMedicijnen op maat

Medicijnen op maat

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkMedicijnen op maat

Medicijnen op maat

Medicijnen op maat

Wanneer op maat?KwaliteitsbewakingSamenwerkingVergoeding

Vroeger maakten apothekers zelf veel medicijnen. Dit noemen we bereiden. Nu bereiden apothekers bijna niet meer. Nu maakt de farmaceutische industrie de meeste medicijnen. Toch maken sommige apotheken nog steeds op kleine schaal zelf medicijnen. Dit kan nodig zijn als het medicijn niet in de handel is. Of als het medicijn er is in de juiste sterkte of de juiste toedieningsvorm. Soms zijn er bijvoorbeeld wel tabletten van een medicijn beschikbaar, maar is er een zetpil nodig.

 • Als een medicijn niet in de handel is of niet beschikbaar, kan de apotheker het zelf bereiden. Of als het medicijn niet in de goede sterkte of in de geschikte vorm beschikbaar is. Soms zijn er bijvoorbeeld wel pillen (tabletten) van een medicijn beschikbaar, maar is er een zetpil nodig. Er zijn veel redenen om een medicijn op maat te maken.

  Verkrijgbaarheid
  Het medicijn is niet verkrijgbaar. Dat kan komen:

  • doordat er een (tijdelijk) probleem is met de levering;
  • doordat de fabrikant het medicijn niet meer maakt;
  • doordat de fabrikant niet genoeg verdient aan het medicijn. Dit kan als artsen het medicijn maar weinig voorschrijven.  Of als het gaat om een medicijn voor een klacht of ziekte die weinig voorkomt. Het loont dan niet om het medicijn te blijven maken.

  Sterkte
  De gewenste sterkte is niet beschikbaar.

  • De normale sterkte is te hoog. Vooral kinderen en ouderen kunnen lagere sterktes nodig hebben. Als bijvoorbeeld een baby in de couveuse een medicijn nodig heeft, is voor de baby een andere dosering nodig. Hiervoor is dan een andere sterkte van het medicijn nodig.
  • De normale sterkte is te laag. Om voldoende van het medicijn binnen te krijgen, zou iemand dan erg veel tabletten moeten slikken. Dat is niet prettig.

  Overgevoeligheid
  De patiënt is overgevoelig voor het medicijn zelf of een andere stof in het medicijn.

  • De basis van zalven en crèmes voor huidaandoeningen kunnen niet geschikt zijn.
  • Sommige mensen kunnen niet tegen een van de hulpstoffen in tabletten en zijn hier allergisch voor.

  Toedieningsvorm
  De toedieningsvorm is niet geschikt voor deze patiënt.

  • De patiënt kan niet slikken en moet het medicijn in een andere vorm krijgen. In plaats van een tablet krijgt de patiënt het medicijn als zetpil, infuus of injectie.
  • De patiënt kan een drankje makkelijker innemen dan tabletten. Dat komt veel voor bij kleine kinderen en (oudere) mensen met slikproblemen.

  Houdbaarheid
  Het medicijn is maar kort houdbaar. Voorbeelden daarvan zijn sommige oogdruppels, oordruppels of bepaalde zalven en crèmes.

  • Voor de producten van de farmaceutische industrie gelden eisen voor de kwaliteit: medicijnen moeten van hoge kwaliteit zijn, goed werken en veilig zijn. Natuurlijk moeten de apotheekbereidingen ook aan deze eisen voldoen.

   Industrieel vervaardigde medicijnen
   De farmaceutische industrie onderzoekt wat de beste samenstelling en de beste sterkte van een medicijn is. Voordat een medicijn op de markt komt, moet de fabrikant bewijzen dat het medicijn veilig is en werkt.

   Volgens het Formularium
   Als de apotheek zelf medicijnen bereidt, moeten deze van goede kwaliteit zijn. Om hiervoor te zorgen, is er voor veel te bereiden medicijnen een bereidingsrecept opgesteld. Het 'receptenboek' van de apotheker heet Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA). Een medicijn dat de apotheek volgens FNA bereidt, is van goede kwaliteit. Verder bestaat er voor deze medicijnen een bijsluiter. Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) test deze bereidingen. En het LNA doet steekproeven om te controleren of de bereide medicijnen van goede kwaliteit zijn.

   Beschrijven van een bereiding (standaardisering)
   Soms komt een medicijn niet in het FNA voor, maar bereidt de apotheek dit medicijn wel vaker. De apotheek kan dan de bereiding van dit medicijn beschrijven. Dat zorgt voor een goede kwaliteit. Vaak ontstaat er een vorm van standaardisering als artsen in een gemeente of regio dezelfde medicijnen voorschrijven. Ook in een ziekenhuis kan men gestandaardiseerde bereidingswijzen ontwikkelen.

   • De farmaceutische industrie maakt het overgrote deel van de medicijnen. Is het nodig dat de apotheek een medicijn zelf bereidt? Dan kan een goede samenwerking tussen de apothekers onderling en tussen de apothekers en de artsen helpen een goede kwaliteit te leveren.

    Samenwerking tussen apotheken
    Sommige apotheken specialiseren zich in het bereiden van medicijnen; de bereidingsapotheken. Zij bereiden de medicijnen voor andere apotheken en soms ook voor ziekenhuizen. Zo krijgen ze meer kennis en ervaring en kunnen ze zorgen voor een goede kwaliteit.

    Samenwerking tussen arts en apotheker
    Soms is overleg tussen de voorschrijvende arts en de apotheker nodig als het gaat om een speciaal medicijn. Bijvoorbeeld als er nog niet bekend is hoe de apotheek dit medicijn moet bereiden. Arts en apotheker moeten bekijken of de apotheek dit medicijn met goede kwaliteit kan (laten) bereiden. Er is weinig of geen ervaring mee en dat brengt risico's met zich mee. De apotheker maakt zulke bereidingen alleen als er echt geen andere mogelijkheid is. De ziekenhuisapotheek bereidt veel medicijnen op maat in nauw overleg met de artsen. Daar gaat het vaak om het bereiden van bijzondere medicijnen, zoals medicijnen tegen kanker en steriele infusen.

    • Klik op de volgende link als u meer wilt weten over de Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen.

     • Laatst bijgewerkt op 12-10-2022

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: