Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkVerminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkVerminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Nieren en medicijnenUw apotheker wil weten hoe goed uw nieren werkenZo helpt u uw apotheker bij veilig medicijngebruikOorzaken van verminderde nierfunctieKlachten door verminderde nierfunctieNierfunctie meten met bloedtestZo houdt u uw nieren gezondAnimatie

Als uw nieren het niet goed doen, kunnen uw medicijnen anders werken. Uw apotheker wil daarom graag weten hoe goed uw nieren werken. Als het nodig is, past de apotheker uw medicatie aan in overleg met de arts.

  • Nieren verwijderen bepaalde medicijnen uit het bloed. Als de nieren niet goed werken, blijft er dus te veel medicijn achter in het bloed. Hierdoor kunt u meer last krijgen van bijwerkingen. 
  • Als uw nieren niet goed werken, kunnen andere medicijnen juist minder goed werken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij antibiotica die worden gebruikt voor een blaasontsteking. Doordat de nieren minder goed werken, komt er minder van het medicijn in de blaas en urinewegen.
  • Het is belangrijk dat de apotheker weet hoe goed uw nieren werken. Als uw nieren minder goed werken, moet u van sommige medicijnen minder gebruiken. Daarnaast kunt u sommige medicijnen beter niet gebruiken als uw nieren niet goed werken.

   De apotheker weet erg veel over medicijnen. Als de apotheker weet hoe goed uw nieren werken, kan hij beoordelen of uw medicijn moet worden aangepast. Als het nodig is, zal hij overleggen met de huisarts of de specialist. Soms is het nodig uw medicijn te vervangen door een ander medicijn.

   Ook bij dialyse

   Krijgt u nierdialyse? Dat weet de apotheker ook graag. Mogelijk heeft u minder van uw medicijn nodig. En niet alle medicijnen zijn geschikt bij mensen die dialyse krijgen. Bijvoorbeeld bepaalde plasmiddelen, zoals hydrochloorthiazide. Ook zijn er medicijnen die u op een ander tijdstip moet innemen, zoals juist ná de dialyse.

   Uitslag nierfunctietest aanvragen

   Uw apotheek krijgt de uitslag van de nierfunctietest niet altijd door vanuit het ziekenhuis. De apotheker kan de uitslag van de test van uw nierfunctie opvragen bij de huisarts of het ziekenhuis waar deze gemeten is. Hierbij houdt de apotheker nuurlijk rekening met uw privacy.

    • Is uw nierfunctie pas gemeten? Geef de uitslag door aan uw apotheek. Met deze gegevens controleert uw apotheker of u de medicijnen veilig kunt gebruiken.
    • Geef uw apotheker toestemming om gegevens over uw medicijnen op te vragen bij artsen en andere zorgverleners. Zo kan uw apotheker u goed advies geven over veilig gebruik van medicijnen. 
    • Moet u naar het ziekenhuis? Vraag uw apotheker om een gratis overzicht van uw medicijnen. Als uw nierfunctie bekend is bij de apotheek, staat deze ook op dit overzicht. Dit voorkomt onduidelijkheden en fouten. 
    • Haal uw medicijnen altijd bij dezelfde apotheek. Zo houdt uw apotheek een goed overzicht van de medicijnen die u gebruikt. 
    • Koop medicijnen zonder recept ook bij de apotheek. De apotheker controleert dan meteen of u ze veilig kunt gebruiken bij uw nierfunctie. Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren), kunnen namelijk onveilig zijn als uw nieren niet goed werken. Koopt u ze toch bij de drogist? Geef dit dan door aan uw apotheek. De drogist heeft geen overzicht van andere medicijnen die u eventueel gebruik. De drogist mist dus belangrijke informatie om uw medicijnen te controleren.
    • Er zijn meerdere redenen waardoor uw nieren minder goed kunnen werken. 

     • Een hoge leeftijd. Bij het ouder worden gaan de nieren steeds minder goed werken. 
     • Diabetes kan ervoor zorgen dat uw nieren achteruit gaan. 
     • Een hoge bloeddruk is schadelijk voor uw nieren. 
     • Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw nieren minder goed werken. 
     • In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust.

      De nieren zorgen ook dat de hoeveelheid vocht in het lichaam voldoende is. Als de nieren dit minder goed doen, kunt u last krijgen van uitdroging (droge mond en slijmvliezen) of vochtophoping (dikke enkels, gezwollen gezicht).

      • De huisarts, specialist of apotheker kan een test aanvragen om te meten hoe goed uw nieren werken. Dit gebeurt met een bloedtest bij uw huisarts of in het ziekenhuis. In de volgende situaties is dit extra belangrijk:

       • Bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk moet de arts 1 keer per jaar de nierfunctie testen.
       • Bij mensen met een verminderde nierfunctie die bepaalde medicijnen gebruiken, moet de arts vaker testen.
       • Bij mensen vanaf middelbare leeftijd wordt de nierfunctie soms gemeten tijdens normale bloedcontroles of als ze nieuwe medicijnen krijgen voorgeschreven.
       • Door onderstaande adviezen op te volgen, helpt u voorkomen dat uw nieren snel slechter worden:

        • Leef gezond: stop met roken, eet gezond en gevarieerd, zorg voor genoeg rust en ontspanning, voorkom overgewicht en beweeg voldoende. 
        • Heeft u diabetes of een hoge bloeddruk? Houd dit dan goed onder controle door uw medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Heeft u hier vragen over? U kunt altijd advies vragen bij uw apotheker.
        •  

         • Laatst bijgewerkt op 16-05-2022

          Disclaimer

          description

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
          Informatie wordt bijgewerkt: