Als uw nieren het niet goed doen, kan dat invloed hebben op de werking van uw medicijnen. Uw apotheker wil daarom graag weten wat uw nierfunctie is. Als het nodig is, past hij in overleg met uw arts uw medicatie aan.
Het is belangrijk dat de apotheker weet hoe goed uw nieren werken. Als uw nieren minder goed werken, moet de dosis van sommige medicijnen namelijk omlaag. Bovendien zijn niet alle medicijnen geschikt voor mensen met een verminderde nierfunctie.
De apotheker weet erg veel over medicijnen. Als hij weet hoe goed uw nieren werken, kan hij bepalen of het nodig is om uw medicijnen aan te passen. Als het nodig is, zal hij overleggen met de huisarts of de specialist over een lagere dosis. Of over vervanging door een ander medicijn met dezelfde werking.
Dialyseert u? Dat weet de apotheker ook graag. Mogelijk heeft u een lagere dosering van uw medicijn nodig. En niet alle medicijnen zijn geschikt bij mensen die dialyseren. Bijvoorbeeld bepaalde plasmiddelen, zoals hydrochloorthiazide. Ook zijn er medicijnen die u op een ander tijdstip moet innemen, zoals juist ná de dialyse. Bijvoorbeeld het antibioticum amoxicilline.
Uw apotheek weet niet automatisch hoe goed uw nieren werken of wanneer dit voor het laatst gemeten is. De apotheker kan de uitslag van de test van uw nierfunctie opvragen bij de huisarts of het ziekenhuis waar deze gemeten is. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met uw privacy.
Er zijn meerdere redenen waardoor uw nieren minder goed kunnen werken.
In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust.
De nieren regelen ook de hoeveelheid vocht in het lichaam. Als ze dit minder goed doen, kunt u last krijgen van uitdroging (droge mond en slijmvliezen) of vochtophoping (dikke enkels, gezwollen gezicht).
De huisarts, specialist of apotheker kan een test aanvragen om te meten hoe goed uw nieren werken. Dit gebeurt met een bloedtest bij uw huisarts of in het ziekenhuis. In de volgende situaties is dit extra belangrijk:
Door onderstaande adviezen op te volgen, helpt u voorkomen dat uw nieren snel slechter worden:
Laatst bijgewerkt op 12-01-2018