ActueelCBG: ‘Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen’

CBG: ‘Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen’

ActueelCBG: ‘Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen’

CBG: ‘Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen’

  11 maart 2024

  'Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen.' Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Bijna een derde van de Nederlanders heeft afgelopen jaar kruidenmiddelen gebruikt. 81% gebruikt deze kruidenmiddelen in combinatie met medicijnen, blijkt uit onderzoek van Kantar (2023). Het doel van de campagne 'Weet wat je slikt' is om mensen bewust te maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samengaan.

  De helft van de mensen in het onderzoek wist (bijna) niet wat mogelijke bijwerkingen zijn van het kruidenmiddel dat ze gebruiken. Ook wisten zij niet wat er kan gebeuren als je te veel van het middel gebruikt, en of je het middel kunt combineren met (andere) medicijnen. 86% van de gebruikers denkt dat het combineren van kruiden en medicijnen maar een klein risico heeft.

  Wisselwerking

  Kruidenmiddelen kunnen de werking van medicijnen veranderen. Een medicijn kan dan minder goed of juist sterker werken. Of iemand krijgt meer last van bijwerkingen. Soms kan een combinatie ernstige gevolgen hebben.

  ‘Weet wat je slikt’-campagne

  De ‘Weet wat je slikt'-campagne duurt van 11 tot en met 31 maart 2024. In deze periode hangen er informatiekaartjes in de drogist aan het schap met kruidenmiddelen. Ook zijn er in sommige wachtkamers van apotheken en huisartsen posters, flyers en video’s te zien. En online zijn verhalen te lezen van kruidengebruikers. De campagne is een samenwerking tussen het CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Meer informatie over de campagne

Informatie wordt bijgewerkt: