ActueelDoet u mee aan de ramadan? Soms is het nodig om uw medicijngebruik aan te passen

Doet u mee aan de ramadan? Soms is het nodig om uw medicijngebruik aan te passen

ActueelDoet u mee aan de ramadan? Soms is het nodig om uw medicijngebruik aan te passen

Doet u mee aan de ramadan? Soms is het nodig om uw medicijngebruik aan te passen

  15 februari 2024

  De ramadan begint op 10 maart. Als u vast, kan het lastig zijn om uw medicijnen op het juiste tijdstip in te nemen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer u gewend bent de medicijnen bij elke maaltijd in te nemen. Bovendien kan uw lichaam anders reageren op medicijnen. Dat komt doordat u anders eet en slaapt. 

  • Uw apotheker kan in overleg met uw arts uw medicijnen aanpassen aan het vasten. Pas nooit zelf uw medicijngebruik aan! Uw apotheker kan bijvoorbeeld de dosis van uw medicijn verlagen of verhogen. Of medicijnen geven die langer werken. Ook kan uw apotheker u advies geven over het moment waarop u een medicijn inneemt.  

   Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van uw ziekte, uw medicijnen, uw gezondheid en wat u zelf wilt. Overleg enkele weken vóór de ramadan met uw apotheker. Dan kunt u goed voorbereid beginnen met de ramadan. 

   • Heeft u suikerziekte (diabetes) en doet u mee met de ramadan? Dan kan uw bloedsuiker ontregeld raken en moet u extra opletten. Dit komt door de veranderingen in het dagritme, het aantal maaltijden en vet en zoet eten. Uw apotheker kan u helpen om problemen te voorkomen. Zo kan hij adviseren om de bloedsuiker extra te controleren. De apotheker kan ook contact opnemen met de praktijkondersteuner of huisarts om de hoeveelheid insuline aan te passen.  

    Bekijk het thema: 'Ramadan en medicijngebruik' 

   Informatie wordt bijgewerkt: