Chloorhexidine FNA mondspoeling

Chloorhexidine FNA mondspoeling

Werkzame stof: chloorhexidine voor in de mond

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof chloorhexidine voor in de mond.

Trefwoord
naar medicijnen

chloorhexidine voor in de mond

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over chloorhexidine voor in de mond

 • Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het doodt veel van de bacteriën die in de mondholte voorkomen. Deze bacteriën kunnen ontstekingen of tandbederf (gaatjes) veroorzaken.
 • Bij infectie in de mond. Ook om mondinfecties te voorkomen als u niet goed kunt poetsen.
 • Tandpasta maakt chloorhexidine onwerkzaam. Gebruik chloorhexidine daarom nadat u uw tanden heeft gepoetst of wacht na gebruik een half uur lang met poetsen.
 • Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door.
 • Mondspray: verstuif de spray 2 keer per dag op uw tandvlees. Zorg dat de spray niet in uw ogen komt.
 • Tandgel: poets 2 maal per dag met 2,5 cm gel op een vochtige tandenborstel.
 • Uw tong, tanden, vullingen en prothesen kunnen bruin verkleuren. Dit verdwijnt meestal als u geen chloorhexidine meer gebruikt.

Wat doet chloorhexidine voor in de mond en waarbij gebruik ik het?

Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken.

Het wordt gebruikt bij infecties in de mond of om dergelijke infecties te voorkomen.

Infecties in de mond

Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong, het gebit of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees.

Bij een mondinfectie heeft u pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het. Een mondinfectie kan een slechte adem veroorzaken.

Ook tandplak ontstaat door inwerking van bacteriën. Tandplak bestaat uit een opeenhoping van bacteriën en suikers op het oppervlak van de tanden. Door tandplak kunnen gaatjes ontstaan, daarom moet het dagelijks door poetsen of flossen worden verwijderd.

Behandeling
Chloorhexidine wordt gebruikt om

 • mondinfecties te behandelen, bijvoorbeeld bij tandvleesontsteking;
 • infecties van wonden in de mond te voorkomen. Bijvoorbeeld na tandheelkundige of mondheelkundige ingrepen;
 • vorming van tandplak te voorkomen als tandenpoetsen niet goed mogelijk is, zoals soms bij het gebruik van een beugel of na een mondoperatie.

Werking en effect
Chloorhexidine doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is.

Lees meer over infecties in de mond

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn plaatselijk.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Tong, tanden, vullingen en prothesen kunnen geelbruin tot zwartbruin verkleuren. De kleur verdwijnt meestal vanzelf wanneer u geen chloorhexidine meer gebruikt. Zo niet, dan kan de tandarts de verkleuring verhelpen. De verkleuring is sterker als u vlak voor het gebruik van chloorhexidine thee, koffie of rode wijn heeft gedronken. U kunt deze verkleuring tegengaan door na thee, koffie of rode wijn uw tanden te poetsen voordat u chloorhexidine gebruikt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig aanvoelende tong.
 • Droog mondslijmvlies.
 • Veranderingen van smaak, dit gaat vanzelf over als u dit middel niet meer gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Mondspoeling: spoel tweemaal per dag de mondholte gedurende 1 minuut met 10 milliliter en spuug dat vervolgens uit. Eventueel kan worden gespoeld met een mengsel van 5 milliliter mondspoeling en 5 milliliter leidingwater dat u direct voor gebruik heeft gemengd. Slik het niet door. Draagt u een kunstgebit, neem dit dan uit voordat u de mond spoelt. Het kunstgebit moet u reinigen en vervolgens een kwartier in de spoelvloeistof leggen.
 • Mondspray: verstuif de spray tweemaal per dag op het te behandelen tandvlees. Zorg dan dat u deze niet inhaleert of in de ogen krijgt. Komt het toch in de ogen, spoel het dan direct uit met water.
 • Tandgel: poets tweemaal per dag met 2.5 cm gel op een bevochtigde tandenborstel. De gel is een aanvulling op gewone tandpasta en geen vervanging.

Wanneer?
Gebruik dit middel vlak na het tandenpoetsen, of zorg ervoor dat u na gebruik van dit middel een halfuur lang uw tanden niet poetst. De stoffen uit de tandpasta kunnen chloorhexidine onwerkzaam maken.

Hoe lang?
Na tandheelkundige ingrepen krijgt u dit middel meestal voor 1 tot 2 weken. Bij ontsteking van het tandvlees kan de behandeling tot een maand duren. Bij beugels ('slotjes') en dergelijke kan het gebruikt worden zolang het tandenpoetsen moeilijk gaat. Overleg hierover met de orthodontist.

Neem contact op met uw huisarts als u langer dan 3 dagen hoge koorts heeft, u steeds zieker wordt, u niet meer goed kunt slikken, of als u behalve keelpijn huiduitslag op uw gezicht of romp krijgt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. U kunt het altijd inhalen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Sla dan de vergeten behandeling over en hervat uw normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Rode wijn: heeft u voor gebruik van dit middel rode wijn gedronken? Poets uw tanden dan goed voordat u chloorhexidine gebruikt. U vermindert hiermee een verkleuring van uw tong, tanden, vullingen en prothesen.

alles eten?
Koffie en thee: heeft u voor gebruik van dit middel thee of koffie gedronken? Poets uw tanden dan goed voordat u chloorhexidine gebruikt. U vermindert hiermee een verkleuring van uw tong, tanden, vullingen en prothesen.

Mag ik chloorhexidine voor in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Normale tandpasta maakt dit middel onwerkzaam. Poets daarom altijd of vlak voor het gebruik van chloorhexidine of minimaal een half uur erna.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Een eventuele infectie kan weer terugkomen na enige tijd. Als u dit merkt, neem dan contact op met de arts.

Onder welke namen is chloorhexidine voor in de mond verkrijgbaar?

De werkzame stof chloorhexidine voor in de mond zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Chloorhexidine is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is te verkrijgen in mondspoeling, mondspray en tandgel. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Corsodyl en als merkloze in de apotheek bereide producten met chloorhexidine (Chloorhexidine FNA mondspoeling).

Verder is het voor gebruik op de huid verkrijgbaar in crème, gel, lotion, spray, zeep en applicatievloeistof. Zie hiervoor de tekst Chloorhexidine voor op de huid.

Chloorhexidine is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof, onder de naam Natriumfluoride/Chloorhexidine mondspoeling FNA. Deze tekst gaat alleen over chloorhexidine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 03-10-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

chloorhexidine voor in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

4 December 2016

Na dit product een week te hebben gebruikt, ben ik ermee gestopt. Ik kreeg er een dikke, pijnlijke tong van en ook de binnenkant van mijn mond en mijn tand...

29 September 2016

Na diagnose interne wortelresorptie heeft mijn tandarts de vulling uit de tand gelaten. Dit in afwachting van implantaat. Ik gebruik het middel om ontsteki...

29 September 2016

Slechts twee keer gebruikt, en toch — na enkele dagen — pijnlijke tongspier en -riem en nadien ook verlies van smaakzin van de tong. Dit laatste is (een ma...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!