chloralhydraat bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

chloralhydraat bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Chloralhydraat werkt rustgevend, bevordert de slaap en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Artsen schrijven chloralhydraat voor bij kinderen:

 • om onrust te voorkomen bij een medisch onderzoek;
 • bij een aanval van epilepsie als andere medicijnen niet werken.

Onrust

Bij onderzoeken of kleine ingrepen
Medische onderzoeken of kleine medische ingrepen kunnen soms zo onaangenaam zijn dat uw kind er zeer onrustig onder is. Dat bemoeilijkt de ingreep en verhoogt de pijn en het ongemak.

Lees meer over onrust

Epilepsie

Verschijnselen
Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij het kind het bewustzijn verliest en de spieren hevig verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is het kind alleen een paar seconden afwezig (absences).

Status epilepticus
Van een status epilepticus is sprake als een epilepsieaanval langer dan 5 minuten duurt.

Oorzaak
Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epilepsieaanvallen veroorzaken.

Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen die bij een status epilepticus worden gebruikt om de aanval te stoppen. Vaak zijn dit medicijnen die u aan uw kind kunt geven met een zetpil, klysma, neusspray of druppels via de wangzak. Bijvoorbeeld diazepam of midazolam. Als deze niet werken kan de arts chloralhydraat voorschrijven. Chloralhydraat is er als zetpil of klysma, zodat het door mensen uit de omgeving van uw kind kan worden ingebracht bij een aanval.

Lees meer over epilepsie

Ervaring bij kinderen

Chloralhydraat is een niet-geregistreerd medicijn. Er is geen fabrikant die chloralhydraat heeft onderzocht bij kinderen. Het wordt op kleine schaal gemaakt door sommige (ziekenhuis)apotheken. Er is beperkt onderzoek gedaan naar chloralhydraat bij kinderen, namelijk bij de toepassing om onrust te voorkomen tijdens een medisch onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij deze kinderen werkt en dat het veilig is. Daarom schrijft de arts het soms voor bij kinderen vlak voor een ingrijpend medisch onderzoek.

Daarnaast schrijven artsen chloralhydraat in sommige situaties wel voor aan kinderen met epilepsie. Artsen doen dit als zij denken dat dit de best mogelijke behandeling is voor het kind.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Onrust bij onderzoeken of kleine ingrepen: chloralhydraat werkt kalmerend en rustgevend. Het zorgt ervoor dat uw kind een ingreep meer ontspannen ondergaat. Dit medicijn heeft geen invloed op de ademhaling in tegenstelling tot andere rustgevende medicijnen. Daarom schrijven artsen het wel voor bij ingrepen waarbij het belangrijk is dat de ademhaling normaal blijft, zoals op de intensive care.
 • Epilepsie: chloralhydraat beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het stopt een epilepsieaanval.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Chloralhydraat werkt binnen een half uur. De werking houdt ongeveer 4 tot 8 uur aan

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Als uw kind last heeft van irritatie van de slijmvliezen, of als uw kind de drank vies vindt smaken, kunt u de drank verdunnen met wat water of melk.
  Laat uw kind na gebruik de mond spoelen met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.
 • Zetpillen: breng de zetpil in de anus in. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
  Bij kleine kinderen: laat uw kind met opgetrokken knieën op bed liggen. Houd na het inbrengen de billetjes van uw kind even tegen elkaar. De natuurlijke reflex om de zetpil uit te poepen verdwijnt zodra de zetpil is gesmolten (na ongeveer 1 minuut). Zie ook het instructiefilmpje 'Toedienen van zetpil of klysma'.
 • Klysma:
  1. Dien bij een aanval het klysma bij uw kind toe. Het toedienen kan door een gezinslid, verzorger of arts.
  2. Leg het kind op zijn zij met het onderste been gestrekt en het bovenste been opgetrokken. Zie ook het instructiefilmpje 'Toedienen van zetpil of klysma'.
  3. Verwijder het dopje van het klysma.
  4. Breng de lange tuit tot de helft via de anus naar binnen in de darm.
  5. Knijp het klysma langzaam leeg.
  6. Haal de tuit uit de anus terwijl u het klysma ingedrukt houdt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer in de fles terugloopt.
  7. Laat uw kind 5 tot 10 minuten liggen en houd de billen van uw kind bij elkaar. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof er weer uitkomt en kan het klysma beter werken.

Let op: chloralhydraat kan metalen voorwerpen verkleuren. Dus pas op met sieraden of metalen brilmonturen.

Wanneer?

Onrust bij onderzoeken of kleine ingrepen
De arts heeft aangegeven hoeveel tijd van te voren uw kind dit medicijn moet gebruiken. Dat is vaak een half uur voor de ingreep of het onderzoek. Zorg dat uw kind na gebruik niet meer zelf moet reizen (bijvoorbeeld zelf moet fietsen). Dit medicijn vermindert namelijk het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen.

Epilepsie-aanval
Geef dit medicijn zo snel mogelijk aan uw kind.

Hoelang?

Uw kind gebruikt dit medicijn meestal slechts een enkele keer.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over chloralhydraat bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid en vermindering van het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school.
 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, diarree, misselijkheid of braken. De drank kan ook wat irritatie geven van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm. Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft uw kind hiervan last houden? Raadpleeg dan de arts. Als uw kind een maagzweer heeft: de chloralhydraatdrank kan de klachten verergeren. Raadpleeg voor gebruik eerst uw arts.
 • Moeite met ademhalen en benauwdheid. Waarschuw dan de arts.
 • Moeilijk kunnen stilzitten en rusteloosheid. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Raadpleeg de arts als dit gebeurt.
 • Als uw kind diabetes (suikerziekte) heeft: chloralhydraatdrank bevat suiker. Houd hiermee rekening bij het volgen van het dieet.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Bepaalde (ziekenhuis)apotheken bereiden chloralhydraat voor kinderen in:

 • drank;
 • zetpillen;
 • klysma.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij chloralhydraat bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 17-10-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

chloralhydraat bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!