chloralhydraat

Trefwoord
naar medicijnen

chloralhydraat

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over chloralhydraat

 • Chloralhydraat werkt rustgevend. Het brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.
 • Bij onrust, bijvoorbeeld voor een medisch onderzoek. Verder om een epilepsieaanval te stoppen en soms bij slapeloosheid.
 • Het is verkrijgbaar als drank, zetpillen en klysma's.
 • Onrust: u merkt dat u na een half uur tot 1 uur rustiger wordt.
  Epilepsie en slapeloosheid: werkt binnen 15 minuten tot een half uur.
 • Bijwerkingen: slaperigheid en sufheid. U mag 24 uur na gebruik niet autorijden. Wilt u kunnen autorijden? Overleg dan met uw arts of apotheker.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Klysma's en zetpillen: u kunt irritatie of een pijnlijk gevoel in de anus krijgen. Dit trekt snel weer weg.
 • Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent. Bent u zwanger? Overleg dan met uw arts.

Wat doet chloralhydraat en waarbij gebruik ik het?

Chloralhydraat werkt rustgevend, bevordert de slaap en beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven chloralhydraat voor om onrust te voorkomen bij een medische onderzoeken en ingrepen. Het wordt ook wel gebruikt om epilepsieaanvallen te behandelen bij mensen in de laatste levensfase en soms bij slapeloosheid.

Onrust

 • Rustgevend

Bij onderzoeken of kleine ingrepen
Medische onderzoeken of kleine medische ingrepen kunnen soms zo onaangenaam zijn dat u er zeer onrustig onder bent. Dat bemoeilijkt de ingreep en verhoogt de pijn en het ongemak.

Werking
Chloralhydraat werkt kalmerend en rustgevend. Het zorgt ervoor dat u een ingreep meer ontspannen ondergaat. Het medicijn heeft geen invloed op de ademhaling in tegenstelling tot andere rustgevende medicijnen. Daarom schrijven artsen het wel voor bij ingrepen waarbij het belangrijk is dat de ademhaling normaal blijft, zoals op de intensive-care-afdeling of als u een CT- of MRI-scan moet ondergaan.

Effect
Chloralhydraat werkt binnen een half tot 1 uur. De werking houdt ongeveer 4 tot 8 uur aan.

Lees meer over onrust

Epilepsie

 • Bij epilepsie

Chloralhydraat wordt soms gebruikt bij mensen die epileptische aanvallen krijgen in de laatste levensfase (in de terminale zorg).

Het wordt verder toegepast bij epilepsieaanvallen, als andere epilepsiemedicijnen niet werken. Deze behandeling gebeurt alleen in specialistische centra, zoals epilepsie-instituten en academische centra. Chloralhydraat kan een epilepsieaanval stoppen. Het werkt meestal binnen een half uur.

Lees meer over epilepsie

Slapeloosheid

 • Slaapmiddel

Chloralhydraat wordt soms kortdurend gebruikt bij slapeloosheid bij mensen met een psychische stoornis. Artsen schrijven het alleen voor als andere middelen niet  werken of niet geschikt zijn.

Lees meer over slapeloosheid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid en slaperigheid. Hierdoor zijn uw reactie- en concentratievermogen verminderd. Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten of het beklimmen van een ladder. Ook als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan, kunt u eerder vallen. Deze bijwerking kan voortduren tot 24 uur na het laatste gebruik.
 • Zetpillen of klysma's: irritatie en een pijnlijk gevoel in de anus. Dit verdwijnt weer vanzelf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, diarree of misselijkheid. De drank kan ook wat irritatie geven van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm. Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  Als u een maagzweer heeft: de chloralhydraatdrank kan de klachten verergeren. Raadpleeg voor gebruik eerst uw arts.
 • Bewegingsstoornissen, zoals een onzekere gang bij het lopen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, neiging tot vallen en moeite met de coördinatie.
 • Traag of onduidelijk spreken, gedesoriënteerd zijn.
 • Psychische klachten, zoals verwarring, opwinding, waandenkbeelden, nachtmerries.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Als u diabetes (suikerziekte) heeft: chloralhydraatdrank bevat suiker. Houd hiermee rekening bij het volgen van uw dieet.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag. Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor chloralhydraat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Als u last heeft van irritatie van de slijmvliezen, of als u de drank vies vindt smaken, kunt u de drank verdunnen met wat water of melk.
  Spoel na gebruik de mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.
 • Zetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
 • Klysma's: ga bij voorkeur op uw zij liggen met uw onderste been gestrekt en uw bovenste been opgetrokken. Breng de lange tuit zo ver mogelijk via de anus naar binnen in de darm en knijp het flesje langzaam leeg. Haal de tuit uit de anus terwijl u het flesje ingedrukt houdt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer in de fles terugloopt. Blijf 5 tot 10 minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uitkomt.

Let op: chloralhydraat kan metalen voorwerpen verkleuren. Dus pas op met sieraden of metalen brilmonturen.

Wanneer?

 • Medische onderzoek of ingreep: uw arts heeft aangegeven hoeveel tijd van te voren u dit medicijn moet gebruiken. Dat is vaak een half uur voorafgaand aan de ingreep of het onderzoek. Zorg dat u na gebruik niet meer zelf moet reizen. Dit medicijn beïnvloedt namelijk de rijvaardigheid.
 • Slapeloosheid: gebruik dit medicijn 15 tot 30 minuten voor u gaat slapen.
 • Epilepsie: gebruik dit medicijn bij een aanval.

Hoelang?

 • Medisch onderzoek of ingreep: u gebruikt dit medicijn meestal slechts een enkele keer.
 • Slapeloosheid: u gebruikt dit medicijn meestal maar kort, bijvoorbeeld enkele dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Overleg met de arts of verpleegkundige wat u dit geval moet doen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Let op: bij bepaalde aandoeningen mag u vaak niet autorijden. Bijvoorbeeld bij epilepsie of bij bepaalde psychiatrische aandoeningen. Of u met uw aandoening mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts.

Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR. Voor mensen met epilepsie is er ook een brochure 'Epilepsie en rijgeschiktheid' van het Epilepsiefonds.

Heeft uw arts bepaald dat u met uw aandoening mag autorijden? Ook chloralhydraat heeft invloed op uw rijvaardigheid. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen zoals sufheid, slaperigheid, duizeligheid en desoriëntatie.

U mag 24 uur na de laatste gebruik weer autorijden. Meestal heeft dit medicijn dan geen invloed meer op het autorijden. Heeft u het bijvoorbeeld om 11 uur 's ochtends voor een onderzoek gebruikt? Dan mag u de volgende dag na 11 uur weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik chloralhydraat gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. .

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Misschien kan de arts u een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid, prikkelbaarheid en slecht drinken. Misschien kan de arts u een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Bij af en toe gebruiken, of niet meer dan een paar dagen, kunt u op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is chloralhydraat verkrijgbaar?

De werkzame stof chloralhydraat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Chloralhydraat is sinds 1869 internationaal op de markt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Chloralhydraat drank FNA, Chloralhydraat zetpillen FNA en Chloralhydraat klysma FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

chloralhydraat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!