dextromethorfan

dextromethorfan

Trefwoord
naar medicijnen

dextromethorfan

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over dextromethorfan

 • Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.
 • Bij prikkelhoest (kriebelhoest). Gebruik dextromethorfan niet als u veel slijm ophoest. U moet dan juist hoesten om het slijm kwijt te raken.
 • U merkt binnen 15 tot 30 minuten dat u minder moet hoesten. De werking houdt tot 6 uur aan. Capsules met vertraagde afgifte ('retardcapsules') werken langer: 8 uur.
 • Gebruik dit medicijn alleen gedurende enkele dagen en alleen volgens de dosering in de bijsluiter. U kunt er soms moeilijk mee stoppen als u lange tijd veel van dit medicijn gebruikt.
 • Duurt de hoest langer dan 3 weken? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
 • U kunt van dit medicijn slaperig en duizelig worden. Rijd dan geen auto.
 • Andere bijwerkingen: maagdarmklachten. Krijgt u last van uw maag door dextromethorfan? Neem het dan in met wat voedsel.
 • Gebruikt u nog andere medicijnen? Laat uw apotheker controleren of u dextromethorfan veilig met deze medicijnen kunt gebruiken.

Wat doet dextromethorfan en waarbij gebruik ik het?

Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.

Dextromethorfan wordt gebruikt bij prikkelhoest, ook wel kriebelhoest genoemd.

Hoest

Prikkelhoest is een reflex op irritatie in keel en longen. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit, maar soms is het een overreactie die de keel alleen verder irriteert.

Behandeling
Als u gebruik wilt maken van een hoestprikkeldempend middel, dan is noscapine eerste keus. Noscapine heeft het de kleinste kans op bijwerkingen. Als noscapine niet goed genoeg werkt, kunt u ook dextromethorfan gebruiken.

Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

Effect
De neiging tot hoesten zal binnen 15 tot 30 minuten na inname van dit medicijn afnemen. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De capsules met vertraagde afgifte (‘retardcapsules`) werken langer, namelijk 8 uur.

Mocht u geen effect merken, raadpleeg dan uw arts. De kriebel heeft dan misschien een andere oorzaak.

Lees meer over hoest

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid, verwardheid en duizeligheid gedurende de eerste dagen van gebruik. Heeft u hier last van? Pas dan op met activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden. Rijd geen auto zolang deze bijwerkingen voortduren. Gebruikt u dextromethorfan langer? Meestal went uw lichaam dan aan dit medicijn. U kunt dan na een paar dagen veilig autorijden. Kijk altijd eerst hoe u op dit medicijn reageert.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. U heeft hier minder last van als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor dit medicijn en kunnen gaan braken of verstopping krijgen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag. Neem contact op met uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Psychische klachten, zoals verstrooidheid en opwinding. Deze klachten treden vaker op bij hogere dosering en bij mensen die er gevoelig voor zijn, zoals kinderen.
 • Mensen met astma en andere langdurige benauwdheidsklachten kunnen meer klachten krijgen. Dat komt omdat dit medicijn de neiging tot hoesten vermindert. Hierdoor raakt u lastiger opgehoopt slijm in de longen kwijt. Gebruik het daarom bij voorkeur niet. Heeft u last heeft van ernstige benauwdheidsklachten? Overleg dan met uw arts voordat u dit medicijn gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules met vertraagde afgifte ('retard'): innemen met een half glas water. De capsules zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.
 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid het meegeleverde maatbekertje of doseerlepel.

Wanneer?
Gebruik dit medcijn als u last heeft van kriebelhoest of als u er last van denkt te krijgen, bijvoorbeeld voor u gaat slapen, als u vooral 's nachts moet hoesten. Neem het dan 1 uur voor u gaat slapen in.

Hoe lang?

 • Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale kriebelhoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
 • Gebruik dit medicijn alleen gedurende enkele dagen en alleen volgens de dosering in de bijsluiter. Als u het langer of in hogere dosering gebruikt, heeft u kans afhankelijk te worden van dit medicijn. U kunt dan moeilijker stoppen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het medicijn nog nodig? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Behalve als het weer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid en verwardheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dextromethorfan gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

 • Medicijnen tegen depressie van het MAO-remmer-type, zoals moclobemide, fenelzine, rasagiline, selegeline of tranylcypromine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief. Ook na stoppen met dextromethorfan duurt het één dag voordat u deze medicijnen kan gebruiken.
 • De medicijnen tegen depressiviteit paroxetine of fluoxetine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief. Ook na stoppen met dextromethorfan duurt het één dag voordat u deze medicijnen kunt gebruiken.

Het is niet zinvol dextromethorfan te gebruiken als u ook een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten vergemakkelijkt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Dextromethorfan wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien zijn andere hoestmedicijnen geschikter voor u.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Heeft u meer gebruikt dan de normale dosering of heeft u het langer gebruikt dan een paar dagen tot weken? Er is een kans dat u te veel gewend bent geraakt aan dit medicijn. Bouw in dat geval langzaam af. Lukt het u niet er mee te stoppen, neem dan contact op met uw arts.

Onder welke namen is dextromethorfan verkrijgbaar?

De werkzame stof dextromethorfan zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Dextromethorfan is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek onder de merknaam Daro Retard Dextromethorfan hoestprikkeldempend en als het merkloze Dextromethorfan. Het is te verkrijgen als capsules met vertraagde afgifte en drank.

U krijgt in de apotheek advies over dit medicijn. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of dextromethorfan samengaat met uw andere medicijnen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 02-09-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

dextromethorfan is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

24 February 2015

Placebolan, zou super zijn als het idd de hoest prikkel dempte.

18 February 2015

Als ik prikkelhoest heb, neem ik een capsule in en dan heb ik minder last. Ook word ik er slaperiger door. Perfect dus. Noscapine helpt bij mij overigens ...

31 January 2015

Ingenomen voor de nacht. Hoestprikkel dempend dat wel, maar volgende ochtend last van dissociatie, onwerkelijk gevoel, beetje warrig, wat duizelig en wat a...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!