Medicijnendimeticon op de huid bij kinderen

dimeticon op de huid bij kinderen

Medicijnendimeticon op de huid bij kinderen

dimeticon op de huid bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Dimeticon is een waterafstotende olie.

  Kinderen kunnen dimeticon op de huid gebruiken bij hoofdluis.

  • Verschijnselen
   Hoofdluis kan uw kind merken aan jeuk, maar die ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer hoofdluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk.

   Soms kunt u eitjes ('neten') vinden op de haren dicht bij de hoofdhuid van het kind. Het zijn ovale witte eitjes, kleiner dan een millimeter. Ze zitten meestal achter de oren of in de nek.

   De luizen zelf vindt u meestal alleen als u er met een luizenkam naar zoekt. Ze hebben sensoren voor beweging en kunnen u heel handig ontwijken.

   Oorzaak
   Een hoofdluis is een grijsblauw insect van ongveer 3 millimeter. Hij leeft van mensenbloed. Als hij bloed heeft gedronken is hij roodbruin. Om aan bloed te komen bijt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk.

   Een volwassen luizenvrouwtje legt dagelijks gemiddeld 5 eitjes, meestal 's nachts. Deze 'neten' plakt ze vast aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na ongeveer 1 week komen daar larfjes uit. Een larve is na 7 tot 10 dagen zelf volwassen en kan dan eitjes gaan leggen. Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder de mens. Als hoofdluizen niet op het hoofd van een mens zitten, blijven ze maximaal 2 dagen leven.

   Behandeling
   De beste methode om van luizen af te komen is om gedurende 2 weken dagelijks te kammen met een luizen- of netenkam. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in het haar smeren, zodat de kam beter glijdt.

   Deze methode werkt even goed als behandeling met een luisdodend middel en heeft geen bijwerkingen. Vandaar dat kammen met een luizen- of netenkam de voorkeur heeft. Als u toch een luisdodend middel wilt gebruiken, gaat de voorkeur uit naar dimeticon.

   Kinderen jonger dan 6 maanden alleen op advies van een arts met dit middel behandelen.

  • Dimeticon op de huid is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant dimeticon op de huid bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Kinderen jonger dan 6 maanden alleen op advies van een arts met dit middel behandelen.

   • Dimeticon is een waterafstotende olie. Dimeticon vormt een afsluitend laagje over de hoofdluis, waardoor de ademhalingsorganen van de hoofdluis worden afgesloten en de hoofdluis verstikt.

    • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

     Hoe?

     Lotion, gel, oplossing of pompspray bij hoofdluis

     1. Verspreid het middel op de behaarde huid van uw kind en wrijf zachtjes totdat haar en huid goed nat zijn. Wrijf bij hoofdluis vooral ook goed achter de oorschelpen en in de nek.
     2. Laat het haar daarna op natuurlijke wijze drogen, dus niet met een föhn.
     3. Laat het middel in het haar zitten, gedurende de inwerktijd die in de bijsluiter staat aangegeven, of laat het de hele nacht inwerken.
     4. Was het haar daarna met gewone shampoo.
     5. Kam het haar met een luizenkam als het nog nat is. Doe hierbij crèmespoeling in het haar om het kammen makkelijker te maken.

     Daarna

     • Doe dit elke avond: het haar natmaken, crèmespoeling erin en het haar met een luizenkam kammen.
      Dit middel doodt namelijk wel alle luizen, maar niet alle neten. Als u het haar elke avond kamt met een luizenkam, verwijdert u de nieuw uitgekomen luizen uit de overgebleven neten. U verwijdert dan ook de luizen die overdag, bijvoorbeeld via besmette kinderen op school, in het haar zijn gekomen. Ze kunnen dan 's nachts geen eitjes leggen. Het is belangrijk elke avond met een luizenkam te kammen. Als u alleen dit middel gebruikt en vervolgens niet elke avond goed kamt, kunnen overgebleven neten uitkomen en kan de hoofdluis terugkomen. Vooral bij kinderen met lang en krullend haar kan het lastig en pijnlijk zijn te kammen met een luizenkam. Als u vooraf crèmespoeling in het haar doet, gaat het kammen makkelijker en kunnen de luizen minder bewegen in het haar.
     • Herhaal de behandeling na een week. Kam daarna ook nog een week met de luizenkam. In totaal moet u dus 2 weken met de luizenkam kammen.

     Controleer alle gezinsleden regelmatig. Hiervoor moet u het natte haar met crèmespoeling kammen met een luizenkam. Als er luizen aanwezig zijn, kan deze persoon meteen worden behandeld. Door regelmatig te controleren en snel te behandelen wordt de kans op besmetting van andere gezinsleden kleiner.

     Voor een uitgebreide beschrijving hoe u kunt controleren of iemand hoofdluis heeft kunt u op deze site kijken bij Hoofdluis.

     Wanneer?

     Breng dit middel bij voorkeur 's avonds bij uw kind aan. Minstens 1 uur voor uw kind naar bed gaat, zodat het met droog haar gaat slapen. De volgende ochtend, na minstens 8 uur, het haar uitwassen met gewone shampoo. Gebruik dit middel tweemaal, met een tussenpoos van een week.

     Hoe lang?

     Twee behandelingen met een tussenpoos van een week moet voldoende zijn. Dus op dag 1 en op dag 8. Kam de haren elke dag tot een week na de laatste behandeling met een luizenkam. Zo verwijdert u eventueel nieuw opgelopen luizen en uitgekomen neten die de behandeling hebben overleefd. Ook controleert u zo of echt alle luizen zijn verdwenen. Zijn ze dan nog niet verdwenen, dan kunt u overwegen een ander middel tegen luizen te proberen. Vraag uw apotheek om advies.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over dimeticon op de huid bij volwassenen.

      Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Dimeticon op de huid is voor kinderen te verkrijgen in:

        • lotion;
        • gel;
        • oplossing;
        • pompspray.
        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij dimeticon op de huid bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 16-10-2015

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: