Klachten & ZiektesHoofdluis

Hoofdluis

Klachten & ZiektesHoofdluis

Hoofdluis

Wat is hoofdluis?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij hoofdluis?
 • Luizen op het hoofd zijn grijs-blauwe insecten. 
  Als een luis bloed heeft opgezogen, is hij rood-bruin. 
  Ze zijn 2 tot 4 millimeter.

  Luizen kruipen langzaam rond over de huid en tussen de haren op het hoofd. Als u goed kijkt, kunt u de luizen zien. Heel soms zitten ze tussen de haren van wenkbrauwen of baard. 
  Ze kunnen niet springen. 

  De luizen zuigen bloed op uit de huid. Ze maken daarbij speeksel. Dat maakt het bloed dunner. De wondjes en het speeksel in de wondjes geven jeuk. Niet iedereen met luizen krijgt jeuk. U of uw kind kan dus luizen hebben zonder het te merken.

  Luizen leggen eitjes (neten). Dit zijn kleine bruine of zwarte korrels van 1 millimeter groot. Luizen plakken de eitjes vast aan de haren, vlak bij de huid.
  Uit de eitjes komen na 1 week luizen.

  Luizen voelen zich het prettigst op een warme huid met haren. Op andere plaatsen gaan ze snel dood.
  Eitjes hoeven niet per se op het lichaam te zitten om lang te leven. De eitjes kunnen namelijk beter tegen kou.

  We kunnen luizen aan elkaar doorgeven als onze hoofden elkaar raken. De luis kruipt dan van het ene hoofd over naar het haar van de ander.
  De kans om luizen te krijgen via sjaals, mutsen of jassen (die bijvoorbeeld op de kapstok naast elkaar hangen) is waarschijnlijk heel klein.

  Op scholen zitten en spelen kinderen dicht bij elkaar. Daardoor kunnen de luizen makkelijk naar veel hoofden gaan.
  Daarom komen luizen vooral bij kinderen voor. Als uw kind hoofdluis heeft, dan is de kans groot dat anderen in het gezin het ook krijgen.

  Kijk voor meer informatie over hoofdluis op www.thuisarts.nl
  • U hoeft niet naar de huisarts als u of uw kind luizen op het hoofd heeft.

   Kijk voor meer informatie over hoofdluis op www.thuisarts.nl
    • Een anti-luizenmiddel kunt u kopen bij de apotheek. Het best kunt u een middel gebruiken met dimeticon. Andere middelen bevatten bijvoorbeeld malathion.
    • Bij de apotheek kunt u ook terecht voor de aanschaf van een luizen- of netenkam.
    • Uiteraard kunt u altijd bij uw apotheek terecht voor informatie en advies.
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Anti-luizenmiddelen
      Door de hoofdhuid te behandelen met anti-luizen middelen, worden luizen en neten (eitjes van luizen) gedood. De werking houdt enkele dagen aan. Omdat de kans bestaat dat er na de behandeling nog enkele neten in leven zijn, wordt de behandeling na 1 week herhaald. Daarbij moet u dagelijks het haar kammen met een speciale luizenkam gedurende 2 weken vanaf dag 1 tot en met dag 14. Een voorbeeld is dimeticon.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 01-10-2021

      Laatst bijgewerkt NHG: 25-11-2021

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: