Klachten & ZiektesHoofdluis

Hoofdluis

Wat is hoofdluis?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij hoofdluis?
  • Een hoofdluis is een grijsblauw insect en is ongeveer 3 millimeter groot. Hij leeft van mensenbloed. Als hij bloed heeft gedronken, is hij roodbruin. Om aan bloed te komen bijt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk.
  • Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder de mens. Ze blijven het liefst op iemands hoofd zitten. Gescheiden van hun gastheer blijven ze maximaal 2 dagen leven.

  Een luizenleven
  Een volwassen luizenvrouwtje legt gemiddeld 5 eitjes per dag. Dat zijn de neten. Die zitten vastgeplakt aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na ongeveer 1 week komen daar larfjes uit. De lege hulsjes van de neten blijven aan het haar geplakt zitten. Zo`n larve is na 7 à 10 dagen zelf volwassen en kan dan ook weer eitjes leggen.

  Hoe krijg je hoofdluis?
  Op basisscholen waar kinderen veel contact met elkaar hebben komen epidemieën van hoofdluis het meest voor. De beestjes kunnen direct oversteken van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen. Luizen kunnen niet vliegen of springen, maar wel lopen. Natuurlijk kunnen ook volwassenen hoofdluis krijgen.

  Wat merk je van die luizen?

  Jeuk
  De allergische reactie begint niet meteen. Bij een eerste besmetting duurt het soms 1 tot 2 weken voordat er jeuk optreedt. Wie vaker besmet wordt, krijgt vaak eerder jeuk.

  Neten
  Gaat u zoeken, dan vindt u soms neten: ovale witte eitjes, kleiner dan een millimeter, vastgeplakt aan een haar. Ze zitten meestal achter de oren of in de nek. 'Verse eitjes' zitten vlak tegen de hoofdhuid aan. Lege eitjes of neten groeien met het haar mee. Dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af is, hoe langer het geleden is dat hij geleegd is. Neten die meer dan enkele centimeters vanaf de hoofdhuid op het haar zitten zijn zeker leeg of dood.

  Luizen
  De luizen zelf vindt u alleen als u er met een luizenkam naar zoekt. Volwassen luizen bewegen door het haar. Bij inspectie van het droge haar zijn luizen dan ook moeilijk te vinden. Door het haar nat te kammen met crèmespoeling kunt u dit voorkomen.

  • Twee dingen: controleren op hoofdluis en de hoofdluis bestrijden.

   Controle
   Vermoedt u dat uw kind hoofdluis heeft, dan kunt u dat het beste controleren met de nat-kammethode:

   • Doe crèmespoeling (conditioner) in het haar en spoel deze niet uit.
   • Kam eventuele knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
   • Bescherm de ogen met een washandje.
   • Laat 'de patiënt' het hoofd voorover houden boven een wasbak.
   • Kam het haar van achter naar voren met een luizen- of netenkam tegen de hoofdhuid aan.
   • Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op tot u bij het andere oor bent.
   • Houd een papieren zakdoek of keukenrol bij de hand.
   • Veeg de kam regelmatig af aan het papier en kijk of u luizen op het papier ziet.
   • Spoel de crèmespoeling uit.

   Als iemand in uw gezin hoofdluis heeft is het verstandig alle gezinsleden op deze manier te controleren. Zolang er op school of bij vriendjes en vriendinnetjes luizen voorkomen, is het nodig te blijven controleren. Als één of twee kinderen in de omgeving luizen hebben, is eens per week genoeg. Zijn er meer kinderen besmet, controleer dan elke avond.

   Hoofdluizen leggen hun eitjes 's nachts. Als uw kind overdag is besmet, en u spoort 's avonds de luizen op, kunt u voorkomen dat ze eitjes leggen.

   Bestrijding
   Er zijn 2 bestrijdingsmethoden:

   • methode 1: kammen met een luizen- of netenkam;
   • methode 2: kammen met een luizen- of netenkam in combinatie met een luizendodend middel.

   U kunt kiezen tussen methode 1 of 2. Ze werken ongeveer even goed.

   Methode 1: kammen met een luizen- of netenkam
   Wie geen luizendodend middel gebruikt, moet 2 weken lang elke dag het haar kammen met een luizen- of netenkam, in combinatie met crèmespoeling. Doe dit met de nat-kammethode zoals die hierboven staat bij 'Controle'.

   Methode 2: een anti-luizenmiddel toepassen
   Er zijn verschillende anti-luizenmiddelen te koop. Het best kunt u een middel gebruiken met dimeticon. Andere middelen bevatten malathion of permetrine.

   • De luizenmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 maanden. Dimeticon is geschikt voor gebruik als u zwanger bent of borstvoeding geeft, de andere middelen niet.
   • Een anti-luizenmiddel moet 2 keer worden toegepast met een tussenpoos van een week. Houdt u precies aan de gebruiksaanwijzing.
   • Vanaf de eerste behandeling moet het haar 2 weken lang elke dag zorgvuldig worden gekamd met een luizenkam.

   Tips

   • Je eigen haar kammen met een luizen- of netenkam lukt niet goed. Het is een lastig en precies karweitje, dat het beste door iemand anders kan worden gedaan.
   • Lang haar kammen met een luizen- of netenkam is een heel gedoe. Door het haar korter te laten knippen, wordt het makkelijker te kammen. Dat moet dan gebeuren ná de eerste behandeling. Overleg wel even met de kapper.
   • Met hoofdluis hoeft u niet naar de huisarts. Die kan u alleen aanraden wat hierboven staat beschreven. Alleen als er ook een bacteriële besmetting optreedt, heeft het zin naar de huisarts te gaan. Bij zo'n besmetting zijn er korstjes op het hoofd, en wondjes waar pus uit komt.

     • Een anti-luizenmiddel kunt u kopen bij de apotheek. Het best kunt u een middel gebruiken met dimeticon. Andere middelen bevatten bijvoorbeeld malathion.
     • Bij de apotheek kunt u ook terecht voor de aanschaf van een luizen- of netenkam.
     • Uiteraard kunt u altijd bij uw apotheek terecht voor informatie en advies.
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Anti-luizenmiddelen
       Door de hoofdhuid te behandelen met anti-luizen middelen, worden luizen en neten (eitjes van luizen) gedood. De werking houdt enkele dagen aan. Omdat de kans bestaat dat er na de behandeling nog enkele neten in leven zijn, wordt de behandeling na 1 week herhaald. Daarbij moet u dagelijks het haar kammen met een speciale luizenkam gedurende 2 weken vanaf dag 1 tot en met dag 14. Voorbeelden zijn dimeticon en malathion.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 09-11-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: