Medicijnenethinylestradiol bij kinderen

ethinylestradiol bij kinderen

Medicijnenethinylestradiol bij kinderen

ethinylestradiol bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
  • Ethinylestradiol werkt hetzelfde als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol, dat vooral in de eierstokken wordt gemaakt. Vrouwelijke geslachtshormonen, ook wel oestrogenen genoemd, spelen een belangrijke rol bij de groei, de puberteit en de vruchtbaarheidscyclus.

    Artsen schrijven ethinylestradiol om in te nemen voor bij meisjes in de volgende situaties:

    • een te sterke lengtegroei bij meisjes;
    • bij een vertraagde puberteit (bijvoorbeeld door het syndroom van Turner).
    • Tot aan de puberteit blijven de botten groeien. Dat vindt plaats vanuit de `groeischijven` in de botten. Rond de puberteit sluiten deze groeischijven, zodat de botten niet verder kunnen groeien.

      Gaat een meisje veel langer worden dan gemiddeld? Dan kan de arts een oestrogeenhormoon voorschrijven, zoals ethinylestradiol. Oestrogeenhormonen zorgen dat de groeischijven sluiten, waardoor de botten niet verder kunnen groeien.

      Tijdens de eerste helft van elke maand moet uw dochter ook een vrouwelijk progesteronhormoon gebruiken, zoals medroxyprogesteron. Dit voorkomt bijwerkingen op de baarmoeder.

      • De puberteit kan te laat of niet starten, bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner. Dit is een aangeboren aandoening, waarbij bijvoorbeeld de eierstokken niet zijn ontwikkeld. Normale eierstokken maken vrouwelijk oestrogeenhormoon aan. Deze zorgen voor de puberteit, vrouwelijke vormen en ongesteld zijn. Door het gemis aan oestrogeenhormoon gebeurt dit niet.

        Artsen schrijven bij een vertraagde puberteit bij meisjes vanaf 11-12 jaar een zeer lage dosering van een oestrogeenhormoon voor, zoals ethinylestradiol.

        Tijdens 2 weken van elke menstruatiecyclus moet uw dochter ook een vrouwelijk progesteronhormoon gebruiken, bijvoorbeeld medroxyprogesteron. Dit voorkomt bijwerkingen op de baarmoeder en zorgt voor een bloeding die lijkt op ongesteld zijn.

        • De oorzaak van een groeiachterstand bij kinderen is niet altijd bekend. De kans is groot dat het bij veel kinderen komt door genetische factoren.

          De oorzaak van een groeiachterstand kan een fout in de chromosomen zijn. Zoals bij het syndroom van Turner en het Prader-Willi syndroom. Kinderen kunnen ook bij de geboorte al een groeiachterstand hebben. Dit kan komen doordat ze in de baarmoeder niet voldoende voeding hebben gekregen.

          Verder kan een slechte voedselinname een groeiachterstand veroorzaken, bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte. Een groeiachterstand kan soms zo blijven.

          Met een groeihormoononderzoek wordt onderzocht of uw kind voldoende groeihormoon kan maken. Eén van de gevolgen van een groeihormoontekort bij kinderen is een groeiachterstand. Oestrogeenhormonen spelen een belangrijke rol bij de afgifte van het groeihormoon bij meisjes. Aan het begin van de puberteit maakt het lichaam meer oestrogeenhormonen aan. Meisjes die bijna in de puberteit zitten hebben iets minder groeihormonen. Dit heeft invloed op de uitslag van het onderzoek.

          Om een verkeerde uitslag te voorkomen, krijgen meisjes die bijna in de puberteit zitten voor het onderzoek oestrogeenhormonen.

        • In de bijsluiter kunt u terugvinden dat ethinylestradiol wordt gebruikt bij meisjes vanaf 9 jaar met een te sterke lengtegroei.

          Ethinylestradiol is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant ethinylestradiol bij meisjes uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij meisjes hierbij werkt en veilig is. De overheid heeft goedgekeurd dat het medicijn te krijgen is.

          Er is ook onderzoek gedaan naar ethinylestradiol bij:

          • meisjes vanaf 11 jaar met een vertraagde puberteit;
          • meisjes vanaf 12 jaar met een vertraagde puberteit door het syndroom van Turner.

          Deze aandoeningen, leeftijden en situaties staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt ethinylestradiol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts ethinylestradiol ook voor bij meisjes van deze leeftijden in deze situaties. Dit heet off-label-gebruik.

            • Een te sterke lengtegroei bij meisjes: ethinylestradiol zorgt ervoor dat de groeischijven sluiten. Hierdoor kunnen de botten niet verder groeien.
            • Vertraagde puberteit (bijvoorbeeld door het syndroom van Turner): ethinylestradiol zorgt dat de puberteit op gang komt. Dit zorgt voor vrouwelijke vormen en brengt samen met progestageenhormoon de menstruatie op gang.
            • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

              Hoe?

              Laat uw kind de tablet heel innemen na wat eten met een half glas water, zonder te kauwen. Uw kind heeft dan minder kans op maagklachten.

              • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met ander drinken. Bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap. Of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag aan de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
              • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
              • Werkt dit onvoldoende? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen. Dit omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

              Wanneer?

              Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vaste tijd kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt. Dan vergeet uw kind minder snel een dosis.

              Te sterke lengtegroei
              De arts start de behandeling voor het meisje ongesteld wordt. Dit is altijd na het 9e levensjaar en meestal voor het 14e levensjaar.

              Vertraagde puberteit
              Meestal start de arts met dit medicijn vanaf de leeftijd van ongeveer 11-12 jaar.

              Hoe lang?

              • Te sterke lengtegroei: de behandeling gaat door tot de groeischijven gesloten zijn. Uw kind kan dan namelijk niet meer in de lengte groeien. Als uw kind stopt voor de groeischijven zijn gesloten, heeft zij kans dat er toch nog een groeispurt plaatsvindt. Laat uw kind daarom alleen stoppen in overleg met de arts. Die kan de botgroei door middel van foto's in de gaten houden.
              • Vertraagde puberteit: meestal moet uw kind dit medicijn gedurende het hele leven gebruiken.
              • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ethinylestradiol bij volwassenen.

                Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

                Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

                • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
                  Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
                  Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
                  Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
                  • Ethinylestradiol is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

                    • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ethinylestradiol bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

                      • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
                      • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
                      • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

                      Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

                      Laatst bijgewerkt op 24-01-2020

                      Disclaimer

                      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                      Vond u deze informatie nuttig?

                      Vind een apotheek

                      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                      Vind een apotheek blob

                      Vraag het de webapotheker

                      Vraag het de webapotheker

                      Vraag het de webapotheker

                      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                      Informatie wordt bijgewerkt: