Klachten & ZiektesTe sterke lengtegroei bij meisjes

Te sterke lengtegroei bij meisjes

Klachten & ZiektesTe sterke lengtegroei bij meisjes

Te sterke lengtegroei bij meisjes

Wat is Te sterke lengtegroei bij meisjes?Hoe herken ik Te sterke lengtegroei bij meisjes?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Te sterke lengtegroei bij meisjes?
 • Lengtegroei hoort bij de ontwikkeling van kind tot volwassene. De groei van uw botten komt vanuit de groeischijven aan de uiteinden van elk bot. Vanuit die groeischijven wordt als het ware steeds nieuw bot 'bijgemetseld', stukje bij beetje zodat een kind geleidelijk groeit.

  Deze lengtegroei kan op verschillende leeftijden gemeten worden. Met de gemeten waarden kan een groeicurve worden gemaakt. Er zijn voorbeeld groeicurven om mee te vergelijken. Om in te kunnen schatten hoe lang een kind kan worden is het belangrijk te weten hoelang de ouders zijn.

  De meeste kinderen maken een periode door waarin ze extra snel groeien. Dat noemen we de groeispurt.

  Bij meisjes kan de groeispurt beginnen vanaf 9 jaar. Tegelijk met de groeispurt groeien borsten en schaamhaar. Ongeveer 2 tot 3 jaar na de groeispurt komt de eerste menstruatie. Na de menstruatie groeien meisjes hooguit nog 5 tot 7 cm. Hormonen in het bloed zorgen er voor dat er vanuit de groeischijven geen bot meer wordt bijgemaakt. We zeggen dan dat de groeischijven sluiten. De lengtegroei stopt dan.

  Als een meisje extra lang wordt komt dat meestal omdat haar ouders ook lang zijn.

  • Hoe herkent u een te snelle lengtegroei?
   Het is gemakkelijk bij te houden hoe snel uw kind groeit. Of het echt te snel groeit is vaak moeilijk te zeggen. Als ouders van een kind niet erg lang zijn en het kind zelf wordt langer dan alle leeftijdsgenoten dan zou het misschien om te snelle groei kunnen gaan.

   Om te weten of u kind te snel groeit of te lang wordt moet u een aantal dingen op een rij zetten.

   • Hoe oud is uw kind nu?
   • Hoe lang is ze?
   • Hoelang beide ouders?
   • Heeft het kind al borsten of schaamhaar?
   • Is ze al ongesteld geweest?
   • Denkt u dat uw kind te snel groeit of te lang wordt ga dan naar uw huisarts en neem een lijstje mee met antwoorden op de bovenstaande vragen. Samen met uw huisarts kunt u kijken of verder onderzoek nodig is. Soms wordt een kinderarts ingeschakeld. Sommige kinderen krijgen dan wel eens medicijnen om de groei te remmen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Ethinylestradiol
       Ethinylestradiol bevordert het sluiten van de groeischijven waardoor de botten niet verder kunnen groeien. Het wordt vaak gecombineerd met een vrouwelijk progesteronhormoon, bijvoorbeeld medroxyprogesteron.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 08-05-2015

       Laatst bijgewerkt NHG: 29-04-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: