Medicijnenhumaan choriongonadotrofine bij kinderen

humaan choriongonadotrofine bij kinderen

Medicijnenhumaan choriongonadotrofine bij kinderen

humaan choriongonadotrofine bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
  • Humaan choriongonadotrofine (HCG) is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek).

    Bij jongens stimuleert HCG de rijping van de zaadcellen en bevordert het de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken.

    Artsen schrijven HCG voor bij jongens met vertraagde puberteit.

    • Als bij jongens rond hun 15e jaar nog geen mannelijke kenmerken zijn ontstaan, spreekt men van een vertraagde puberteit.

      De oorzaak hiervan kan liggen in een verminderd effect van de hypofyse. De hypofyse is een orgaan in de hersenen dat hormonen aanmaakt.

      Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor om de ontwikkeling van geslachtskenmerken te stimuleren. Indien dit niet voldoende effect heeft, kan de arts HCG voorschrijven.

      Niet ingedaalde zaadballen
      Bij jongetjes in de baarmoeder moeten de zaadballen nog vanuit de onderbuik ‘indalen' in de balzak. Bij de meeste jongetjes is dat bij de geboorte inderdaad gebeurd. Als de zaadballen niet zijn ingedaald, kan dat tot onvruchtbaarheid leiden. Daarom controleren artsen jongetjes hierop.

      Als de zaadballen niet zijn ingedaald, schrijven artsen soms medicijnen voor. Meestal is dat het medicijn gonadoreline, soms wordt HCG gebruikt. Dit stimuleert de indaling.

       

    • HCG is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant HCG niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar HCG bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts HCG ook voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

      • HCG heeft hetzelfde effect als sommige hormonen van de hypofyse. Het stimuleert op die manier de ontwikkeling van mannelijke kenmerken.

        • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

          Hoe?

          Dit medicijn moet in een spier of onder de huid worden ingespoten. Een enkele keer moet u zelf de injecties onder de huid van uw zoon toedienen. De arts of verpleegkundige zal u leren hoe dit precies moet. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

          Bewaar dit medicijn in de koelkast (niet in het vriesvak).

          Wanneer?

          Het hangt af van de aandoening wanneer uw zoon dit medicijn moet gebruiken.

          • vertraagde puberteit: de behandeling begint als blijkt dat de puberteit niet op tijd op gang is gekomen.
          • niet ingedaalde zaadballen: de behandeling begint als blijkt dat de zaadballen niet zijn ingedaald.

          Hoe lang?

          • vetraagde puberteit: uw arts bepaalt hoelang uw zoon de injecties moet gebruiken.
          • niet ingedaalde zaadballen: de behandeling met de injecties duurt meestal 6 weken.
          • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over humaan choriongonadotrofine bij volwassenen.

            Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij jongens kunnen voorkomen, zijn:

            • Te vroege sluiting van de groeischijven

              Daarom zal de arts de skeletgroei regelmatig controleren.

            • Bij jongens onder de 10 jaar: te vroege ontwikkeling van de puberteit

              Raadpleeg de arts als u dit merkt. De behandeling moet dan stoppen.

            • Huiduitslag

              door overgevoeligheid voor dit medicijn. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt. Meld deze bijwerkingen aan de arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of uw kind voor een ander preparaat niet overgevoelig is. Bij ernstige benauwdheid meteen de arts raadplegen.

            • Hoofdpijn

              Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

            • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken

              vooral de eerste dagen van de behandeling.


            Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

            • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
              Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
              Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
              Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
              • Choriogonadotropine alfa is hetzelfde als HCG, alleen wordt HCG gehaald uit de urine van zwangere vrouwen en choriogonadotropine alfa wordt synthetisch gemaakt.

                HCG is voor jongens te verkrijgen in injecties.

                • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij humaan choriongonadotrofine bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

                  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
                  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
                  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

                  Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

                  Laatst bijgewerkt op 18-01-2024

                  Disclaimer

                  Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                  Vond u deze informatie nuttig?

                  Vind een apotheek

                  Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                  Vind een apotheek blob

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                  Informatie wordt bijgewerkt: