hydrochinon op de huid

hydrochinon op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

hydrochinon op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over hydrochinon op de huid

 • Hydrochinon bleekt donkere vlekken in de huid.
 • Bij donkere huidverkleuringen (hyperpigmentatie). Dit zijn donkere onregelmatige vlekken, vooral op huiddelen die veel zon krijgen. Zoals voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin.
 • U merkt binnen 4 tot 5 weken dat de donkere vlekken lichter worden. Smeer het middel zo precies mogelijk op de donkere vlekken, dus niet daarbuiten.
 • De crème kan een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt vanzelf binnen een paar uur.
 • U kunt last krijgen van een geïrriteerde, droge huid.
  Zonlicht verergert dit. Houd de behandelde huid daarom uit fel zonlicht en ga niet onder de zonnebank. Dit maakt de vlekken bovendien donkerder. Gebruik een zonnebrandmiddel met hoge factor.

Wat doet hydrochinon op de huid en waarbij gebruik ik het?

Hydrochinon ontkleurt de huid.

Artsen schrijven het voor bij onregelmatige donkere vlekken (hyperpigmentatie).

Onregelmatige donkere huidverkleuring

Verschijnselen
Bij hyperpigmentatie ontstaan onregelmatige donkere vlekken. Meestal in het gezicht, vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
Andere namen voor deze donkere vlekken zijn levervlekken, melasma of chloasma.

Oorzaak
De huid maakt pigment aan bij blootstelling aan zonlicht. Pigment beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV-straling).
Soms maakt de huid op de ene plaats meer pigment aan dan op de andere en ontstaan er donkere vlekken. Waarom dit gebeurt is niet altijd duidelijk.

Tijdens de zwangerschap komen de donkere vlekken regelmatig voor. Als het tijdens de zwangerschap ontstaat, noemt men het een zwangerschapsmasker.
De donkere vlekken kunnen ook ontstaan door huidveroudering, ontstekingen van de huid, erfelijke aanleg of bij gebruik van de anticonceptiepil.


Behandeling
Gebruik bij blootstelling aan zonlicht een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
Hyperpigmentatie tijdens de zwangerschap verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling.

Wanneer de donkere vlekken blijven kan uw arts hydrochinon voorschrijven. Dit medicijn heeft een blekende werking.

Hydrochinon wordt vaak in combinatie gebruikt met tretinoïne. Dit versterkt het effect.
Hydrochinon kan huidirritatie geven. Om de ontsteking te remmen voegt de arts er ook vaak een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) aan toe. Bijvoorbeeld hydrocortisonacetaat of triamcinolonacetonide.

Effect
Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat. Het heeft zo een blekende werking op de huid.
Het kan 4 tot 5 weken duren voordat de pigmentatie minder wordt.
Als de vlekken zijn verdwenen, schrijven artsen het middel vaak nog enige tijd voor om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Lees meer over onregelmatige donkere huidverkleuring

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Prikkeling of branderig gevoel meteen na aanbrengen.
 • Geïrriteerde en droge huid, waardoor u last kunt krijgen van jeuk, roodheid, schilfering en kloofjes
  U heeft meer kans op een geïrriteerde huid als er felle zon op de behandelde plekken komt. Gebruik daarom een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Raadpleeg uw arts als de irritatie aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor hydrochinon. Dit merkt u aan jeukende huiduitslag of galbulten. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  Blijkt u overgevoelig? Geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden

 • Te sterke bleking of veel kleine lichtere vlekjes (confettiachtig). Dit kan blijvend zijn. De vlekken kunnen op een donkere huid goed zichtbaar zijn. Overleg met uw arts als u dit merkt.
 • Bruine nagels. Gebruikt u dit medicijn langdurig? Breng het dan bij voorkeur aan met een plastic handschoen of met een vingercondoom.

Na langdurig gebruik of gebruik van veel te veel van de crème:

 • Blauw-zwarte vlekken. Deze bijwerking komt dan vooral voor bij mensen met een donkere huid.
  Bruine of donkerbruine bobbeltjes.
  Gebruik daarom niet meer van deze zalf dan de arts heeft voorgeschreven en gebruik het niet langer dan 2 jaar.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak uw huid eerst schoon met water en eventueel zeep. Droog goed af. Op een vochtige huid, irriteert de crème te veel.
 • Smeer de crème zo precies mogelijk op de donker gekleurde vlekken. Zorg dat het niet op de lichtere delen komt, want die kunnen daardoor nog lichter worden. Was hierna de vingers waarmee u de zalf heeft aangebracht of gebruik een plastic handschoen of vingercondoom.
 • Zorg dat de crème niet in wondjes of op slijmvliezen komt, zoals in uw ogen, neus of mond. Dat kan pijnlijk zijn of irritatie geven. Gebeurt het toch? Spoel dan direct met veel water.
 • Komt u in fel zonlicht? Gebruik dan altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Zonlicht kan irritatie veroorzaken op de behandelde plekken. Zonlicht versterkt bovendien de donkere kleur in de vlekken. Ga niet onder de zonnebank.

Wanneer?

 • Breng aan nadat u zich heeft gewassen.
 • Gebruikt u dit middel 2 keer per dag, verdeel de behandelingen dan zo goed mogelijk over de dag. Bijvoorbeeld `s ochtends na het wassen en `s avonds voor u gaat slapen.


Hoelang?

 • Het kan 4 tot 5 weken duren voordat u verbetering begint te zien. Ziet u na 5 weken nog geen verbetering? Overleg met uw arts. Misschien moet de arts de dosering aanpassen.
 • Ziet u na een half jaar nog altijd geen verbetering? Dan heeft een verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
 • Als de klachten zijn verdwenen, kunt u de crème nog enige tijd gebruiken om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. Gebruik het echter niet langer dan 2 jaar.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik hydrochinon op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of hydrochinon in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Zwangerschapsmasker
Gebruikt u dit middel tegen een zwangerschapsmasker? Gebruik het dan ná de zwangerschap en als u geen borstvoeding meer geeft.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is hydrochinon op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof hydrochinon op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Hydrochinon op de huid is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een crème.

Het is ook verkrijgbaar in combinatie met een ander bestanddeel als het merkloze Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-01-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

hydrochinon op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!