levomepromazine

levomepromazine

Trefwoord
naar medicijnen

levomepromazine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over levomepromazine

 • Levomepromazine versterkt het effect van pijnstillers. Verder remt het braakneigingen en vermindert het onrust.
 • Bij pijn. Bij ernstig zieke mensen die op sterven liggen, om onrust, misselijkheid en verwardheid te verminderen. In een infuus ook samen met een slaapmiddel om hen in een kunstmatige slaap te brengen.
 • Levomepromazine werkt bij pijn en misselijkheid na ongeveer een uur. Bij kunstmatig in slaap brengen werkt het binnen anderhalf uur.
 • Tabletten: neem in met een half glas water.
 • U kunt suf, slaperig en duizelig worden en uw reactievermogen kan verminderen. Ook kunt u wazig zien. Rijd geen auto zolang u dit medicijn gebruikt.
 • Andere bijwerkingen: droge mond en droge ogen. Door de droge mond heeft u meer kans op gaatjes in uw gebit. Poets en flos dan extra goed. Draagt u contactlenzen en heeft u last van droge ogen? Raadpleeg dan uw arts.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.

Wat doet levomepromazine en waarbij gebruik ik het?

Levomepromazine werkt tegen pijn en misselijkheid.

Artsen schrijven het voor bij hevige pijn en bij ernstig zieke mensen (palliatieve zorg) tegen misselijkheid, braken, onrust en verwardheid.

Pijn

 • Bij pijn

Levomepromazine wordt soms gebruikt om het effect van pijnstillers te versterken bij mensen met hevige pijn.

Lees meer over pijn

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit de hersenen of van de maag en darmen.

Behandeling
Levomepromazine wordt gebruikt als andere medicijnen tegen misselijkheid onvoldoende effect hebben. Bijvoorbeeld bij ernstige misselijkheid na een operatie, bij chemotherapie of bij mensen die op sterven liggen, als andere medicijnen niet voldoende helpen.

Werking
Levomepromazine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. De werking begint na ongeveer een uur.

Lees meer over misselijkheid en braken

Palliatieve zorg

Ernstig zieke mensen of mensen die op sterven liggen, kunnen zeer angstig, onrustig of verward zijn of veel pijn hebben. Een kunstmatige slaap kan deze periode verlichten.

Behandeling
Levomepromazine zorgt voor een kunstmatige slaap. Het wordt gebruikt om het effect van het slaapmiddel midazolam te versterken als dit onvoldoende werkt.
Het wordt meestal toegediend via een infuus of injectie.

Werking
De werking begint binnen anderhalf uur.  

Lees meer over palliatieve zorg

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en braken. Er is kans op misselijkheid, maar meestal gaat dit medicijn misselijkheid juist tegen. Dit komt doordat het op verschillende manieren in de hersenen werkt. Overleg met uw arts als u juist merkt meer last van misselijkheid te hebben.
 • Sufheid, slaperigheid en hierdoor een verminderd reactievermogen. Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten of het beklimmen van een ladder. Ook als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan, kunt u eerder vallen. Onderneem daarom geen risicovolle activiteiten. Geef dit medicijn NIET aan kinderen onder de 2 jaar. Zij zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.
 • Hartkloppingen of onregelmatige hartslag. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt.
  Zelden kans op ernstige hartritmestoornissen.
  Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
 • Droge mond doordat u minder speeksel aanmaakt. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Heeft u veel last van een droge mond? Zuig op ijsblokjes of gebruik (suikervrije) kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Droge ogen doordat u minder traanvocht aanmaakt. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier snel last van.
  Heeft u het syndroom van Sjögren, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal? U kunt meer klachten krijgen. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het medicijn. Dit is meestal binnen enkele dagen tot weken. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft u last houden, bespreek dit dan met uw arts.
 • Gewichtstoename door en toename van de eetlust en een veranderde stofwisseling. Raadpleeg uw arts of een diëtist als u hier veel last van heeft.
 • Pijnlijke borsten of melkafscheiding uit de borsten bij vrouwen. Zeer zelden borstgroei bij mannen na langdurig gebruik van dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verstopping (obstipatie). Eet vezelrijke voeding en drink veel. In ernstige gevallen kunt u last krijgen van een opgezwollen buik en slijmerige of bloederige diarree. Waarschuw in dat geval direct uw arts.
 • Moeilijk kunnen plassen of vaak moeten plassen. Mensen die al problemen hebben om te plassen kunnen meer klachten krijgen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt
  Door achterblijven van urine in de blaas heeft u ook meer kans op blaasontsteking. Neem contact op met uw arts als u problemen krijgt met plassen. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Onregelmatige menstruatie of wegblijven van de menstruatie.
 • Moeilijker krijgen van een erectie of een orgasme.
 • Te veel glucose (suiker) in het bloed. Raadpleeg uw arts als u ongewoon veel dorst heeft en veel moet plassen.
  Als u diabetes heeft, is het belangrijk vaker uw bloedglucose te controleren, omdat dit medicijn de hoeveelheid glucose in het bloed kan verhogen.
 • Psychische klachten, zoals angst, waanbeelden, depressie en verwardheid.
 • Bewegingsstoornissen. De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.
  Ouderen, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen die al bewegingsstoornissen hebben zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.
  Als u dit medicijn langdurig gebruikt, kunt u, zeer zelden, een ander soort bewegingsstoornissen krijgen die lijken op tics. Zoals vreemde bewegingen van tong en mond, zoals smakken, zuigen of kauwen, en vreemde gezichtsuitdrukkingen. Verder buigen en strekken van vingers en tenen, zwaai- en draaibewegingen van schouders en bekken. Als u dit medicijn langdurig gebruikt, is de kans op deze bijwerkingen groter. U mag dit medicijn daarom maximaal 5 dagen achter elkaar gebruiken. Waarschuw uw arts als u last krijgt van deze tics. Deze bijwerkingen kunnen merkbaar zijn als u met levomepromazine bent gestopt. Na stoppen met het medicijn nemen de verschijnselen na verloop van tijd af, maar bij een deel van de mensen gaat deze bijwerking niet meer helemaal over.
 • Overgevoeligheid. U merkt dit aan huiduitslag en jeuk. Dit gaat vanzelf over als u met dit medicijn stopt. Geef door aan uw apotheker dat u overgevoelig bent voor levomepromazine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Overgevoeligheid voor zonlicht (zonnebank, UV-lamp). Uw huid kan ernstig verbranden door de zon. Blijf daarom uit direct zonlicht, draag een hoed en zonnebril en smeer een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u toch zonnebrand? Raadpleeg dan uw arts. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan overstappen op een ander medicijn.
 • Bloedarmoede, meer kans op infecties en meer kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen kunnen ontstaan als het lichaam minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij deze verschijnselen meteen contact op met uw arts.
 • Donkergrijs grauwe vlekken op de huid en in de ogen kunnen ontstaan na langdurig gebruik van hoge doseringen. Raadpleeg in dat geval uw arts. Als u stopt met dit medicijn, verdwijnen deze vlekken meestal vanzelf.
 • Bij mensen met epilepsie kan dit medicijn een aanval uitlokken. Overleg met uw arts of u dit medicijn kunt gebruiken.
 • Maligne neurolepticasyndroom. Dit is een ernstige bijwerking. Het is te merken aan onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten. Neem bij deze verschijnselen onmiddellijk contact op met uw arts. Als het optreedt, is dat meestal tijdens de eerste 2 weken van het gebruik of binnen 2 weken na een verhoging van de dosering.
 • Bloedstolsels in de bloedbaan (trombose). De verschijnselen van een trombosebeen kunnen zijn pijnlijke zwelling van het been, plotselinge en kortademigheid, of pijn tijdens het ademen. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerstehulpdienst.
  Mensen die al eerder trombose hebben gehad of die medicijnen gebruiken tegen trombose hebben hier meer kans op.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: neem deze in met een half glas water.
 • Injecties: deze worden door een arts of verpleegkundige toegediend.
 • Oplossing: in sommige gevallen adviseert de arts om een beetje van een oplossing van levomepromazine in de wangzak te doen. Het komt dan via de wang rechtstreeks in het bloed.

Wanneer

 • Pijn: u kunt dit medicijn meerdere keren per dag nemen, afhankelijk van hoeveel pijn u heeft. Gebruik niet meer dan de arts heeft aangegeven.
 • Misselijkheid en braken. Meestal voor de nacht een tablet of injectie.

Hoelang?
Hoelang u dit medicijn moet blijven gebruiken, is afhankelijk van uw situatie. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag of vaker gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over en neem de volgende eventueel wat eerder.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het is gevaarlijk aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid en wazig zien. U mag NIET autorijden zolang u dit medicijn gebruikt!

Moet u absoluut kunnen autorijden? Overleg dan met uw arts. Mogelijk bestaat er een ander medicijn waarmee u wel mag rijden.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn mag u alles eten.

Mag ik levomepromazine gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar.
 • Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en levomepromazine verminderen elkaars werking. Overleg met uw arts of u beide medicijnen kunt gebruiken. Mogelijk kan de arts de dosering van een van beide medicijnen verlagen of een ander medicijn kiezen dat deze wisselwerking minder heeft. Als u wel beide medicijnen gaat gebruiken: raadpleeg uw arts als u (weer) last krijgt van wanen en hallucinaties of als de verschijnselen van de ziekte van Parkinson verergeren.
 • Medicijnen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Bij combinatie met levomepromazine kan een ernstige hartritmestoornis ontstaan. Vooral bij vrouwen of bij mensen die ouder dan 70 jaar zijn of al een hartaandoening hebben. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Mogelijk controleert de arts uw hart met een hartfilmpje. Of schrijft hij een ander medicijn voor. U merkt een hartritmestoornis aan plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Neem direct contact op met uw arts als u dit merkt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Na de geboorte kan het kind last hebben van bewegingsstoornissen en ontwenningsverschijnselen. Dit is bijvoorbeeld te merken aan slecht drinken en veel huilen. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht. Het kan dan ernstige bijwerkingen bij het kind geven, zoals ernstige sufheid en ademhalingsproblemen. Vooral baby's zijn zeer gevoelig voor deze bijwerkingen. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

 • Als u dit medicijn meerdere werken heeft gebruikt en u gaat stoppen, moet u langzaam afbouwen over een periode van minstens 4 weken. Als u geleidelijk afbouwt voorkomt u daarmee ontwenningsverschijnselen, zoals zweten, misselijkheid, gebrek aan eetlust, diarree, angst, slapeloosheid, onrust, loopneus, spierpijn en vreemde gevoelswaarnemingen, zoals kriebels.
 • De ontwenningsverschijnselen treden vaak pas 1 tot 4 dagen na plotseling stoppen op en zijn na 2 weken meestal over. Niet iedereen heeft even veel last van ontwenningsverschijnselen. Kijk daarom hoe u reageert als u de dosering iets vermindert.
 • Soms kunnen bewegingsstoornissen verschijnen als u stopt. U krijgt dan last van zuig-, kauw- en smakbewegingen, bewegingen van de tong, grimassen en tics van het gezicht, buig- en strekbewegingen van vingers en tenen en zwaai- of draaibewegingen van schouders en bekken.

Onder welke namen is levomepromazine verkrijgbaar?

De werkzame stof levomepromazine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Levomepromazine is sinds 1957 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en injecties onder de merknaam Nozinan en als het merkloze Levomepromazine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-08-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

levomepromazine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 September 2019

wat een paniek zaaierij met die gene die beweert dat de kleur van de tablet invloed zou hebben op de werking NONSENS heeft te maken dat hij een hele tijd m...

14 August 2019

Een paardenmiddel, om te slapen, je krijgt uitslag, gelijk de huis arts raadplegen voor iets minder zwaars!Melden bij www.lareb.nl had voor mij geen zin, i...

23 November 2018

De fabrikant heeft de kleur veranderd van wit naar geel, de witte werken nog steeds even goed en de gele heeft totaal geen werking ook niet als je er derti...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!