Wat is pijn?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij pijn?
 • Iedereen heeft wel eens pijn. Pijn is vervelend maar kan ook heel nuttig zijn. Pijn kan ons waarschuwen dat er iets in ons lichaam beschadigd is of overbelast wordt. Het kan wijzen op een verwonding, ontsteking of ziekte. Het zorgt ervoor dat we maatregelen nemen om onszelf te beschermen en de oorzaak van de pijn te bestrijden.

  Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor de pijn.

  Kijk voor meer informatie over pijn op www.thuisarts.nl
  • Kijk eerst wat de oorzaak van de pijn zou kunnen zijn en probeer daar wat aan te doen. Soms is er een duidelijke oorzaak die dringend behandeld moet worden. Zoals een wond, een botbreuk, een bloeding of een acute ontsteking. 

   Is de pijn heftig, houdt hij lang aan, neemt hij toe, of komt hij steeds terug? Ga dan naar uw huisarts. Samen met uw huisarts kunt u kijken wat de oorzaak is en die behandelen. Als de oorzaak is behandeld gaat de pijn meestal over.

   Was er geen duidelijke oorzaak? Dan kunt u afwachten of de pijn vanzelf minder wordt.

   Vooral bij pijn aan spieren en gewrichten kunt u proberen door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.

   Ook bij pijn waarvoor geen oorzaak wordt ontdekt kan bewegen helpen de klachten te verminderen. Neemt de pijn door bewegen toe, doe het dan rustiger aan en verdeel uw activiteiten over de dag.

   Kunt u door de pijn, zoals rugpijn, minder goed bewegen, werken of slapen? Neem dan tijdelijk pijnstillers op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.

   Zodra u kunt, pakt u uw dagelijkse werkzaamheden geleidelijk weer op. Wanneer dat gelukt is kunt u uw pijnstillers geleidelijk afbouwen.

   Houdt u langdurig pijn of blijft de pijn terugkomen? Dan heeft u misschien wel vaker of andere pijnstillers nodig. Bespreek dat dan met uw huisarts. Overweeg dan ook andere maatregelen te nemen om de pijn te verminderen, zodat u minder (vaak) pijnstillers hoeft te gebruiken.

   Een gezonde leefwijze met voldoende afleiding, beweging en ontspanning kan helpen tegen de pijn en de behoefte aan pijnstillers verminderen.

   Kijk voor meer informatie over pijn op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Paracetamol
      Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

      Paracetamol in combinatie met andere middelen
      Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

      Ontstekingsremmende pijnstillers
      Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond gewrichten. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, dexketoprofen, diclofenac, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, metamizol, naproxen en tiaprofeenzuur.

      Ontstekingsremmende pijnstillers bij maagklachten
      Sommige mensen die ontstekingsremmende pijnstillers langdurig gebruiken, krijgen last van irritatie of beschadiging van de maag. Sommige ontstekingsremmende pijnstillers hebben deze bijwerking minder dan de gewone NSAID's. Voorbeelden zijn celecoxib en etoricoxib.

      Ook wordt soms misoprostol gecombineerd met de pijnstiller, om de bijwerkingen op de maag te verminderen. Voorbeeld is diclofenac in combinatie met misoprostol.

      Lokaal verdovende middelen op de huid
      Zalf, crème, gel of spray met lokaal verdovende middelen worden gebruikt bij een pijnlijke huid. Pijn kan bijvoorbeeld ontstaan bij scheurtjes in de huid van de anus (anaalfissuren). De crème kan worden gebruikt om de huid te verdoven voor een plaatselijke ingreep. Voorbeelden zijn lidocaïne op de huid en lidocaïne in combinatie met prilocaïne op de huid.

      Codeïne
      Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. Hierdoor heeft het een pijnstillende werking. Codeïne wordt ook wel gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol.

      Morfineachtige pijnstillers
      Morfineachtige pijnstillers, ofwel opiaten, hebben een sterk pijnstillende werking. Ze zorgen dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op. Als andere eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken, worden deze pijnstillers voorgeschreven. Voorbeelden zijn buprenorfine, fentanyl, hydromorfon, methadon, morfine, oxycodon, pentazocine, pethidine, piritramide, remifentanil, sufentanil en tramadol.

      Clonidine
      Clonidine wordt in zeldzame gevallen gebruikt bij ernstige pijn of pijn na operaties. Hoe het werkt is niet precies bekend.

      Tamoxifen
      Tamoxifen wordt soms gebruikt bij zeer pijnlijke of gevoelige borsten, waarbij de klachten verband hebben met de menstruatie en maandelijks terugkeren. Tamoxifen wordt gebruikt als andere behandelingen tegen pijnlijke borsten onvoldoende helpen.

      Danazol
      Danazol wordt soms gebruikt bij zeer pijnlijke of gevoelige borsten. Bijvoorbeeld als deze worden veroorzaakt door cysten. Danazol wordt gebruikt als andere behandelingen tegen pijnlijke borsten onvoldoende helpen.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 24-03-2021

      Laatst bijgewerkt NHG: 02-09-2015

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: