lidocaïne in de mond

lidocaïne in de mond

Trefwoord
naar medicijnen

lidocaïne in de mond

vergroot
terug naar boven

Wat doet lidocaïne in de mond en waarbij gebruik ik het?

Lidocaïne maakt de huid en slijmvliezen gevoelloos.

Lidocaïne in de mond wordt gebruikt bij pijnlijke aandoeningen in de mond of de slokdarm, zoals aften (pijnlijke zweertjes in de mond).

Pijn

 • Bij pijn

Lidocaïne voor in de mond wordt gebruikt bij pijn in de mondholte of slokdarm. Bij volwassenen komt dit vaak door infecties of door bijwerkingen van geneesmiddelen, zoals kankerremmende geneesmiddelen (cytostatica). Door de pijn kan eten of drinken moeilijk zijn.

Dit medicijn wordt ook gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven bij ingrepen in bijvoorbeeld de keel-, neus- en oorheelkunde, in de verloskunde en in de mondchirurgie.

Ook wordt lidocaïne, als zuigtablet, kortdurend gebruikt bij keelpijn. Lidocaïne oromucosale gel wordt gebruikt bij pijn van het mondslijmvlies, tandvlees of de lippen. Dit komt vaak door nieuwe gebitsprothesen of een beugel.

Voorkomen van pijn
Artsen schrijven lidocaïne orale gel ook voor om pijn te voorkomen bij onderzoek van mond, keel of slokdarm of bij het inbrengen van een voedingssonde.

Werking
Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd. De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen of doorslikken van de vloeistof.

Lees meer over pijn

Infecties in de mond

Lidocaïne voor in de mond wordt ook gebruikt bij pijn door aften.

De werking is zoals hierboven beschreven bij Pijn.

Lees meer over infecties in de mond

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Wondjes door per ongeluk bijten op de verdoofde wang of tong. Dit kan met name gebeuren als een groot deel van de mondholte is verdoofd. Bij het aanstippen van slechts enkele aften is de kans hierop veel minder. Door gedurende een uur na gebruik hiervan niet te eten kunt u deze bijtwondjes vermijden.
 • Irritatie van de slijmvliezen. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan zwelling in de mond, roodheid of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor lidocaïne. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Orale gel:

 • Bij pijn in de mond: verspreid de orale gel goed in de mond en slik langzaam door.
 • Bij pijn in de slokdarm: slik de orale gel langzaam door.
 • Bij aften: met een penseeltje of wattenstaafje op de aften aanstippen.

Oromucosale gel:

 • Bij pijn in de mond, tandvlees of de lippen: breng de gel aan op de pijnlijke plekken en wrijf het voorzichtig in.

Zuigtablet:

 • Bij keelpijn: langzaam in de mond laten smelten.

Wanneer?

 • Aften, pijnlijke plekken in mond of slokdarm: voor een continu effect de doses zo goed mogelijk over dag verdelen. Gebruikt u dit middel om het eten minder pijnlijk te maken? Breng het dan direct voor het eten aan.
 • Voorafgaand aan onderzoek of plaatsen van een sonde: uw arts of verpleegkundige vertelt u hoe lang van te voren u de orale gel moet gebruiken.
 • Keelpijn: u kunt elke 2 uur een zuigtablet nemen. Gebruik niet meer dan 6 zuigtabletten per dag en gebruik ze niet langer dan 3 dagen.

Hoe lang?

Zuigtablet

 • Keelpijn: gebruik de zuigtabletten niet langer dan 3 dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Aften, pijnlijke plekken in mond of slokdarm: breng het middel dan gewoon aan.
 • Voorafgaand aan onderzoek of plaatsen van een sonde: als er nog voldoende tijd is voordat de ingreep plaatsvindt, kunt u de orale gel alsnog gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten en alcohol drinken?

Orale gel/aanstipvloeistof: als u door aften in de mond moeilijk kunt eten, kunt u het best vlak na het aanstippen van de aften of pijnlijke plekjes in de mond eten. Het eten gaat dan makkelijker. Eventueel kunt u na het eten of drinken weer een kleine hoeveelheid aanbrengen.

Mag ik lidocaïne in de mond gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Bij een kortdurend gebruik van één of enkele dagen of bij het gebruik van de aanstipvloeistof kunt u dit middel veilig gebruiken. Het komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Bij een beperkt gebruik zal het kind daar geen last van hebben.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Ja, u kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is lidocaïne in de mond verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Lidocaïne is sinds 1947 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in crème, zalf, gel, spray, injecties en aanstipvloeistof. Deze tekst gaat alleen over lidocaïne in de mond.

Lidocaïne in de mond is verkrijgbaar op recept onder de merknamen Dentinox en Dynexan en als het merkloze Lidocaïne hydrochloride orale gel FNA en Mixtura lidocaini hydrochloridi FNA.

Dentinox en Dynexan oromucosale gel zijn zonder recept verkrijgbaar. Detinox wordt alleen gebruikt bij pijn bij doorkomende tandjes. Dynexan bij pijn in de mond, het tandvlees of de lippen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 05-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

lidocaïne in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!