lidocaïne in de mond bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

lidocaïne in de mond bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Lidocaïne maakt de huid en slijmvliezen gevoelloos.

Kinderen kunnen lidocaïne in de mond gebruiken bij pijnlijke aandoeningen in de mond of de slokdarm, zoals pijn bij doorkomen van tanden of aften (pijnlijke zweertjes in de mond).

Pijn

Lidocaïne voor in de mond wordt gebruikt bij pijn in de mondholte of slokdarm. Door de pijn kan eten of drinken moeilijk zijn.

Doorkomende tanden bij kleine kinderen kan pijn in de mond veroorzaken. Deze pijn maakt ze huilerig of ze hebben moeite met drinken of eten. Kleine kinderen kunnen lidocaïne-oplossing in een lage sterkte krijgen voor op het tandvlees.

Lidocaïne oromucosale gel wordt gebruikt bij pijn van het mondslijmvlies, tandvlees of de lippen. Dit komt vaak door het dragen van een beugel.

Voorkomen van pijn
Artsen schrijven lidocaïne orale gel ook voor om pijn te voorkomen bij onderzoek van mond, keel of slokdarm of bij het inbrengen van een voedingssonde.

Lees meer over pijn

Infecties in de mond

Lidocaïne voor in de mond wordt ook gebruikt bij pijn door aften.

Lees meer over infecties in de mond

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat lidocaïne in de mond wordt gebruikt bij:

 • kinderen met pijn bij doorkomen van tanden, pijn van het mondslijmvlies, het tandvlees of de lippen

Lidocaïne in de mond is bij deze aandoening officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant lidocaïne in de mond bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar lidocaïne in de mond bij:

 • kinderen vanaf 1 maand met pijnlijke plekjes in de mond en/of keel, zoals aften.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen van de vloeistof.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Aanstipvloeistof:
  • Pijn bij doorkomen van tanden: druppel 2 tot 3 druppels op een wattenstaafje. Breng dit aan op de plek waar het tandje doorkomt. Daarna kunt u het best 45 minuten wachten met het geven van eten of drinken.
 • Orale gel:
  • Pijn bij doorkomen van tanden: de gel 1,5 x verdunnen met water: voeg hiervoor 3 delen water toe aan 2 delen van de orale gel. Stip de pijnlijke plekken aan met een wattenstaafje of penseeltje. Daarna kunt u het best 45 minuten wachten met het geven van eten of drinken.
  • Pijnlijke plekjes in de mond en/of keel, aften: laat uw kind de orale gel goed verspreiden in de mond en vervolgens uitspugen. Daarna kunt u het best 1 uur wachten met het geven van eten of drinken. Bij kinderen jonger dan 3 jaar of kinderen die moeite hebben met het uitspugen van de rest van het medicijn kan het handig zijn met een penseeltje of wattenstaafje de aften of pijnlijke plekken aan te stippen. Daarna kunt u het best 45 minuten wachten met het geven van eten of drinken.
 • Oromucosale gel:
  • Bij pijn in de mond, tandvlees of de lippen: breng de gel bij uw kind aan op de pijnlijke plekken en wrijf het voorzichtig in.

Wanneer?

Voor een continu effect de doses zo goed mogelijk over dag verdelen. Gebruikt uw kind dit middel om het eten minder pijnlijk te maken? Breng het dan direct voor het eten aan. Laat uw kind dit medicijn maximaal 4 keer per dag gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over lidocaïne in de mond bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid en vermindering van het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.
 • Doof of tintelend gevoel. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Lidocaïne in de mond is voor kinderen te verkrijgen in:

 • aanstipvloeistof;
 • orale gel;
 • oromucosale gel.

Lidocaïne wordt bij kinderen ook gebruikt in combinatie met chloorhexidine.

Lidocaïne is ook te verkrijgen voor op de huid en in oordruppels. Zie hiervoor de tekst lidocaïne op de huid bij kinderen en lidocaïne in het oor bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij lidocaïne in de mond bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 18-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

lidocaïne in de mond bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!