lidocaïne met tetracaïne op de huid

lidocaïne met tetracaïne op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

lidocaïne met tetracaïne op de huid

vergroot
terug naar boven

Wat doet lidocaïne met tetracaïne op de huid en waarbij gebruik ik het?

Lidocaïne en tetracaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Artsen schrijven het voor bij pijn door medische of cosmetische ingrepen in de huid.

Pijn

  • Bij pijn

Dit medicijn wordt gebruikt om de huid te verdoven bij kleine ingrepen, zoals wegnemen van een beetje huid voor onderzoek.

Ook wordt het gebruikt om de huid te verdoven bij kleine cosmetische ingrepen op de huid, zoals laserontharing, behandeling van vaatafwijkingen met 'pulsed dye laser', injecties met huidfillers en verwijderen van tatoeages.

Het verdovende effect is meestal na een half uur bereikt, bij het verwijderen van tatoeages wordt een inwerktijd van een uur aangehouden.

Lees meer over pijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling, bleke huid, jeuk, tintelingen of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, zoals galbulten, zwelling, roodheid, blaren of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Ook kan benauwdheid ontstaan. Waarschuw dan meteen een arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.


Hoe?

Pleister

  • De pleister zit verpakt in de luchtdicht zakje. Zodra het zakje wordt geopend wordt de pleister vanzelf warm.
  • Breng de pleister daarom meteen na openen aan op een schone droge huid. Laat een half uur inwerken. Dek de pleister NIET af, anders gaat het broeien.
  • Vlak voor de ingreep zal de arts of verpleegkundige de pleister verwijderen.
  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u de pleister met de vinger heeft aangeraakt. Was uw handen direct na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.

Crème

  • De crème ongeveer 1 millimeter dik aanbrengen op de huid.
  • De crème vormt een laagje op de huid. Dit laagje moet vlak voor de ingreep worden verwijderd.
  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u crème aan uw vingers heeft. Was uw handen direct na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.

Wanneer?
De pleister of crème moet meestal een half uur voor de ingreep worden aangebracht. Bij het verwijderen van tatoeages moet het een uur voor de behandeling worden aangebracht.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de pleister of crème dan zo snel mogelijk aan. Stel indien mogelijk de ingreep uit, zodat het medicijn voldoende kan inwerken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik lidocaïne met tetracaïne op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken, behalve op of rond de tepels. Dit medicijn kan de mond van de baby tijdelijk gevoelloos maken. Als u dit op of rond de tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Onder welke namen is lidocaïne met tetracaïne op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof lidocaïne met tetracaïne op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

De combinatie lidocaïne met tetracaïne voor op de huid is sinds 2008 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Rapydan en Pliagis in pleisters en in crème.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

lidocaïne met tetracaïne op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!