Duspatal

Duspatal

Werkzame stof: mebeverine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof mebeverine.

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over mebeverine

 • Mebeverine werkt tegen darmkrampen. Het verslapt de spieren van de dikke darm.
 • Bij het prikkelbare-darmsyndroom (darmkrampen, een opgezette buik en verstopping of juist diarree).
 • Mebeverine werkt na enkele uren. Het werkt niet bij iedereen, veel mensen houden nog klachten.
 • Slik de capsules heel door met water, zonder te kauwen. Heeft u moeite met slikken? U mag de capsule ook open maken en de korrels doorslikken. Kauw niet op de korrels.
 • U gebruikt de capsules 2 keer per dag, 's ochtends en 's avonds.
 • Een aantal leefmaatregelen zijn effectiever bij het prikkelbare-darmsyndroom: vezelrijke voeding, veel drinken, voldoende lichaamsbeweging en stress vermijden.
 • Blijft u na 2 weken klachten houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Wordt uw stoelgang plotseling anders, verliest u bloed of slijm bij de ontlasting of valt u ineens veel af? Waarschuw dan direct uw arts.

Wat doet mebeverine en waarbij gebruik ik het?

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom (darmkrampen).

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen. Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts mebeverine voorschrijven. Mebeverine verslapt de spieren van met name de dikke darm, zodat deze zich minder hard samenknijpt en er minder krampen ontstaan. Het heeft een gering effect.

Effect
De capsules werken pas na enkele uren.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, duizeligheid of 'angio-oedeem'. Angio-oedeem kan zich uiten in zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Stop bij overgevoeligheid met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor mebeverine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
 • Verergering van de darmklachten bij mensen met de ziekte cystic fibrose, die vooral last hebben van hun darmen (distaal intestinaal syndroom). Overleg eerst met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?
U gebruikt de capsules 2 keer per dag. U mag ze innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u ze 2 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang uw klachten duren. Overleg eventueel met uw arts als u wilt stoppen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn, sla de deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. U zult moeten proberen welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden.

Mag ik mebeverine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn of (tijdelijk) stoppen met het medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is mebeverine verkrijgbaar?

De werkzame stof mebeverine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Mebeverine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Duspatal en als het merkloze Mebeverine in capsules met vertraagde afgifte.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 17-12-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

mebeverine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

30 June 2019

Heb ook sinds 4 maanden het vervangende medicijn mebeverine, sinds die tijd pijn in mijn buik, last van boeren en moeilijke stoelgang, ga nu toch maar weer...

5 June 2019

Slik al 18 jaar 2 maal daags Duspatal. Vorige jaar Mebeverine gekregen want Duspatal werd niet meer vergoed. Kreeg daar ontzettend buikkramp van terwijl he...

3 June 2019

het helpt geen steek heb de ene na het andere medicatie al gehad norit en zit al vier weeken contant met dasgelijkse diaree maakt je doodongerustb dat het ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord