Furabid

Furabid

Werkzame stof: nitrofurantoïne

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof nitrofurantoïne.

Trefwoord
naar medicijnen

nitrofurantoïne

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over nitrofurantoïne

 • Nitrofurantoïne doodt bacteriën (antibioticum).
 • Bij blaasontsteking of om een blaasontsteking te voorkomen.
 • U heeft binnen een halve dag tot 2 dagen minder last van de klachten.
 • Neem nitrofurantoïne met wat voedsel, melk of yoghurt in. U wordt dan minder snel misselijk en het werkt dan beter.
 • Gebruikt u de capsules? Deze moet u heel slikken, zonder te kauwen.
  Gebruikt u de drank? Goed omschudden voor gebruik.
 • Neem dit medicijn goed verdeeld over de dag in. Het werkt dan beter.
  Gebruik de gewone capsules en drank 4 keer per dag.
  Gebruik de capsules met gereguleerde afgifte 2 keer per dag.
 • Gebruikt u nitrofurantoïne 1 keer per dag om een blaasontsteking te voorkomen? Plas uw blaas leeg vlak voordat u gaat slapen en neem het daarna in. Het medicijn kan dan de hele nacht werken in de blaas.
 • Een kuur duurt meestal 5 tot 7 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie over lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.
 • U kunt tijdelijk meer haaruitval krijgen. Als u stopt met dit medicijn komt de haargroei weer terug. Ook kunt u hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmklachten krijgen. Heeft u hier veel last van? Overleg dan met uw arts.
 • Uw plas kan tijdens de kuur een donkerdere kleur krijgen. Dit is onschuldig.
 • Zeldzame maar ernstige bijwerkingen zijn: zenuwproblemen en beschadiging van longen of lever. Ook kunt u overgevoeligheidsreacties zoals huiduitslag krijgen. Merkt u iets ongewoons? Raadpleeg uw arts.
 • Bent u zwanger? Gebruik dit medicijn NIET in de laatste weken van de zwangerschap. Dit kan dan namelijk slecht zijn voor de baby. Bent u in de laatste maanden van uw zwangerschap en krijgt u weeën? Stop dan direct met nitrofurantoïne en overleg met uw arts of apotheker.

Wat doet nitrofurantoïne en waarbij gebruik ik het?

Nitrofurantoïne is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij blaasontstekingen.

Blaasontsteking

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terecht komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. De urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten echter vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het eerste-keuze middel nitrofurantoïne.

Werking
Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. De werking begint enkele uren nadat u een dosis heeft ingenomen. Een dosis van de capsule met vertraagde afgifte werkt 12 uur. Een dosis van de gewone capsule en de drank werkt 6 uur.  
Na een halve dag tot 2 dagen merkt u dat de klachten verminderen.

Bij vrouwen zijn na een kuur van 5 dagen de klachten meestal helemaal weg. Bij mannen, bij mensen met diabetes (suikerziekte), zwangeren en bij mensen met een verminderde weerstand duurt het langer voor de infectie over is. Daarom krijgen zij een kuur van 7 dagen.

Voorkomen van blaasontsteking
Uw arts schrijft soms nitrofurantoïne voor om een blaasontsteking te voorkomen, als u er vaak last van heeft. U gebruikt dan elke dag een dosis voordat u gaat slapen. Bij vrouwen die vaak een blaasontsteking krijgen na seks, is het meestal voldoende om alleen na de seks een enkele dosis in te nemen.

Lees meer over blaasontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, buikpijn of diarree. Als u dit medicijn met voedsel, melk of yoghurt inneemt, kunt u deze klachten voorkomen.
 • Hoofdpijn, slaperigheid en duizeligheid. Meestal is dit onschuldig. Waarschuw uw arts als u er veel last van heeft. Zeker als u ook wazig ziet of dubbel ziet.
 • Infectie van de blaas en de urinewegen. Dit kan ontstaan doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen bacteriën en schimmels verstoort. Andere bacteriën en schimmels kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Waarschuw uw arts als u na 2 dagen nog steeds veel last van blaasontsteking heeft.
 • Tijdelijke haaruitval. Na stoppen komt de haargroei weer terug.
 • De plas kan donkergeel tot bruin verkleuren. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf na afloop van de kuur.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Deze allergie kan ontstaan binnen enkele weken gebruik, maar ook pas na enkele maanden gebruik. U kunt dit merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Ook kunt u duizelig worden, flauw vallen, of zwellingen krijgen in het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  Verder kunnen uw longen ontstoken raken. Dit merkt u aan hoesten, een bemoeilijkte ademhaling, pijn op de borst, koorts en koude rillingen.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidziekte ontstaan met blaren op de huid. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen.
  Waarschuw in al deze gevallen direct naar een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent, mag u nitrofurantoïne in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademigheid.
  Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.
 • Tintelend of doof gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen. Waarschuw dan uw arts. Deze bijwerking komt vaker voor bij mensen van wie de nieren minder goed werken, bij mensen met diabetes en bij mensen met een tekort aan vitamine B. Vrouwen hebben er meer kans op dan mannen. Als deze bijwerking ontstaat, moet u waarschijnlijk stoppen met dit medicijn.
 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. U merkt dit aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
 • Zwak gevoel, gewrichtspijn.
 • Depressie of verwarring.
 • Minder rode en witte bloedcellen, of bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare koorts, keelpijn, blaren in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken, bloedneuzen, extreme vermoeidheid of een donkerblauwe en paarse verkleuring van de huid of slijmvliezen. De bijwerking verdwijnt weer als u stopt met dit medicijn.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Capsules: heel doorslikken.
 • Drank: schud de fles om voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatbeker, maatlepel of doseerspuit.

Neem het medicijn in met wat voedsel, melk of yoghurt. Dan heeft u minder kans op misselijkheid. Bovendien wordt nitrofurantoïne dan beter opgenomen in het lichaam.

Wanneer?

Behandeling van een blaasontsteking

 • Gewone capsules of drank: verdeel de doses regelmatig over de dag, voor een constant effect. Als u het 4 keer per dag gebruikt: bij de maaltijden en voor de nacht.
 • Capsules met gereguleerde afgifte: 's ochtends en 's avonds innemen.

Voorkomen van een blaasontsteking
Meestal moet u dan één dosis per dag innemen. Doe dat vlak voordat u gaat slapen. Zorg dat u eerst uw blaas leeg plast en neem daarna het medicijn in. Het medicijn kan dan de hele nacht werken in de blaas.

Als u het alleen gebruikt omdat u vaak een blaasontsteking krijgt na seks: neem het medicijn dan in binnen 2 uur na de geslachtsgemeenschap.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 7 dagen.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Ook al merkt u voor afloop van de kuur niets meer van de infectie; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gewone capsules en drank: u gebruikt de capsules of de drank 4 keer per dag. Hebt u een dosis vergeten? Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal gesproken inneemt? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Capsules met gereguleerde afgifte: u gebruikt deze capsules 2 keer per dag. Hebt u een dosis vergeten? Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal gesproken inneemt? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Gebruikt u dit medicijn om een blaasontsteking te voorkomen? U gebruikt het dan 1 keer per dag voordat u gaat slapen. Hebt u het vergeten in te nemen? Neem de vergeten dosis dan zo snel mogelijk in, ook al is het al ochtend. Duurt het minder dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal gesproken inneemt? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik nitrofurantoïne gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Buiktyfusvaccin-capsules. Nitrofurantoïne maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met nitrofurantoïne. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met nitrofurantoïne? Neem dan contact op met uw arts.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u nitrofurantoïne alleen af en toe na de seks gebruikt, is dit geen probleem. Gebruikt u nitrofurantoïne 2 dagen of langer achtereen? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst inlichten dat u nitrofurantoïne gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met nitrofurantoïne of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger? U kunt dit medicijn veilig gebruiken tot de laatste weken vóór de uitgerekende datum van bevalling. Gebruik het NIET in de laatste weken van de zwangerschap. Er is dan een kans dat dit medicijn de rode bloedcellen van de baby beschadigt.
Bent u in de laatste maanden van uw zwangerschap en krijgt u weeën? Stop dan direct met nitrofurantoïne en overleg met uw arts.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Heeft u een ziekte van de lever (levercirrose)? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn gevolgen heeft voor de werking van uw lever, of dat levercirrose invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik ernstig overgewicht heb of een maagverkleining heb gehad?

Maagverkleining

Heeft u een maagverkleining gehad?

 • Gebruikt u gewone capsules of drank? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.
 • Gebruik u capsules met gereguleerde afgifte (MGA)? Overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk werken deze capsules minder goed na een maagverkleining.

Ernstig overgewicht

Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij ernstig overgewicht is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Maak de kuur helemaal af. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is nitrofurantoïne verkrijgbaar?

De werkzame stof nitrofurantoïne zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nitrofurantoïne is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Furadantine en Furabid en als het merkloze Nitrofurantoïne in capsules. Het is als drank verkrijgbaar als Nitrofurantoïne suspensie FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

nitrofurantoïne is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

24 October 2020

Last van enkels, pijn in de armen (thv triceps), hoofdpijn en diarree. Ik gebruik het nu anderhalve dag. Even doorzetten ??

18 October 2020

Had pijn in bekkenbodem en huisarts constateerde blaasontsteking. 2 x per dag 1 capsule. Bekkenbodem deed na 3 dagen nog veel meer pijn , ik weet nog niet ...

6 October 2020

Dagen beroerd hoofdpijn diarree niet lekker in mijn vel . nooit meer dit medicijn

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!