Medicijnennortriptyline bij kinderen

nortriptyline bij kinderen

Medicijnennortriptyline bij kinderen

nortriptyline bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Nortriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

  Artsen schrijven nortriptyline voor bij kinderen met ADHD.

  • Nortriptyline wordt gebruikt bij aandachtstekort met hyperactiviteit, ook wel ADHD genoemd. Dit is een afkorting van het Engelse begrip ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en ze zijn vaak ook zeer beweeglijk, impulsief en actief. Kinderen met ADHD hebben vaak problemen op school, in hun omgang met andere kinderen en met hun ouders.

   Meestal krijgen kinderen met ADHD eerst gedragstherapie om te leren met hun aandoening om te gaan. Als dit niet voldoende is, kan de arts medicijnen voorschrijven. Uw kind krijgt nortriptyline als de eerstekeusmiddelen bij ADHD zoals methylfenidaat niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven.

  • Nortriptyline is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant nortriptyline niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar nortriptyline bij kinderen met ADHD vanaf 5 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt. Daarom schrijft de arts nortriptyline ook voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd. Nortriptyline mag alleen worden voorgeschreven door een specialist in de kinder-en jeugdpsychiatrie en het mag alleen gegeven worden in combinatie met psychotherapie.

   Bij kinderen die dit medicijn gebruiken, kunnen ernstige bijwerkingen voorkomen. Daarom schrijven artsen dit medicijn niet zo vaak voor, maar alleen als zij denken dat dit de best mogelijke behandeling is voor het kind. De arts houdt uw kind dan extra goed in de gaten.

   • Hoe nortriptyline werkt bij ADHD, is niet precies bekend. Nortriptyline regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

    • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek .

     Hoe?

     Laat uw kind de tabletten innemen met een half glas water.

     • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
     • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
     • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

     Wanneer?

     Uw kind neemt dit medicijn 2x per dag in: een deel 's ochtends en een deel aan het eind van de middag of begin van de avond.

     Hoelang?

     De arts beoordeelt of de behandeling aanslaat en bepaalt hoe lang uw kind nortriptyline kan gebruiken. Het is aan te raden het effect van de behandeling ook zelf bij te houden, bijvoorbeeld door het gedrag van uw kind dagelijks in een cijfer uit te drukken. Bespreek gedurende de hele behandeling alle veranderingen in het gedrag of stemming van uw kind steeds met de arts. Het kan zijn dat uw kind niet goed of onvoldoende op dit medicijn reageert en misschien meer baat heeft bij een ander medicijn.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen . Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over nortriptyline bij volwassenen.

      Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

      Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

      Vooral de eerste tijd dat uw kind dit medicijn gebruikt

      • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid en vermindering van het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school. Laat uw kind daarom geen risicovolle activiteiten ondernemen, zeker niet de eerste week van de behandeling als hij nog aan het medicijn moet wennen.
      • Droge mond doordat uw kind minder speeksel aanmaakt. Als uw kind in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kan hij de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in het gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Merkt u dat uw kind na een paar weken nog last blijft houden van een droge mond? Poets en flos dan extra goed en laat eventueel de tandarts vaker controleren.
      • Duizeligheid, vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Dit kan het gevolg zijn van een lagere bloeddruk. In het algemeen gaat de duizeligheid in enkele dagen tot weken over als het lichaam van uw kind zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk. Kinderen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als uw kind zich duizelig voelt, laat hem dan niet te snel opstaan uit bed of van een stoel. Uw kind kan het beste even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft uw kind last houden, overleg dan met de arts. Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk van uw kind controleren.
      • Maagdarmklachten, zoals verstopping (obstipatie) en buikpijn. Laat uw kind vezelrijke voeding eten en veel drinken. Neem contact op met de arts als uw kind veel last blijft houden van verstopping.
      • Hartkloppingen. Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk, hartslag en hartfilmpje van uw kind controleren.
      • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Uw kind merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als hij even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Laat uw kind dit medicijn NIET gebruiken als hij deze hartritmestoornis heeft. Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk, hartslag en het hartfilmpje van uw kind controleren.
      • Slapeloosheid.
      • Depressieve gedachten of gedachten aan zelfmoord. Neem contact met de arts op als depressieve gevoelens bij uw kind ontstaan. Jongeren onder de 25 jaar hebben meer kans op deze bijwerkingen. Kinderen met depressie mogen dit medicijn niet gebruiken.
      • Trillende handen.
      • Hoofdpijn. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Blijft uw kind last houden, overleg dan met de arts.
      • Wazig zien. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van blijft houden.

      Na enkele maanden

      • Gewichtstoename. Let daarom goed op wat en hoeveel uw kind eet. Vraag de huisarts om een verwijzing naar een diëtist als uw kind te veel aankomt.

      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Nortriptyline is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij nortriptyline bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 19-01-2016

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: