pantoprazol bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

pantoprazol bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Pantoprazol is een protonpompremmer. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven pantoprazol voor bij kinderen met maagklachten.

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid of een zure adem.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur merkt het kind aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt het kind vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er  wondjes op het maagslijmvlies zitten, kan uw kind last krijgen van dit zuur.

Oprispingen (refluxklachten)

Bij oprispingen sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor een deel van de zure maaginhoud naar boven komt. Vooral als uw kind ligt of voorover buigt. Het maagzuur kan de slokdarm irriteren. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.     

Refluxklachten komen bij baby’s vrij vaak voor. Bij hen is het klepje tussen de slokdarm en de maag nog in ontwikkeling, waardoor het niet goed sluit. Refluxklachten zijn bij baby’s meestal onschuldig. Het klepje ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. In de meeste gevallen heeft uw kind na het eerste jaar weinig of geen klachten meer.

Bij jongeren kunnen maagklachten soms ontstaan door bepaalde eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie, zoals in ‘energy drinks’, of alcohol. Ook sigaretten en stress kunnen maagklachten veroorzaken.

Behandeling

Als uw kind maagpijn (pijn in de bovenbuik) heeft, ga dan naar uw huisarts.
Soms helpt het de eetgewoonten aan te passen. Laat uw kind bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden eten en drinken. Vermijd voedsel en drank waar het kind snel last van krijgt, zoals voedsel met scherpe kruiden. Denk bij jongeren ook aan het stoppen met roken en het vermijden van alcohol.
Ook sommige medicijnen die uw kind gebruikt kunnen maagklachten geven. Overleg met de arts als u denkt dat de maagklachten door medicijnen komen.

 

Lees meer over maagklachten

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat pantoprazol wordt gebruikt bij:

  • kinderen vanaf 12 jaar met maagklachten.

Pantoprazol is bij deze ziekte en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant pantoprazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Er is ook onderzoek gedaan naar pantoprazol bij:

  • kinderen vanaf 5 jaar tot 12 jaar met maagklachten.

Deze ziekte en leeftijd staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt pantoprazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts pantoprazol ook voor bij kinderen met deze ziekte en leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Pantoprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het laagje huid met slijm (slijmvlies) van de maag genezen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw kind heeft binnen enkele dagen minder last van de maag.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Laat uw kind de tablet in zijn geheel doorslikken met water zonder te kauwen. Als uw kind de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Het medicijn wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.

Wanneer?

Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u voor uw kind een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bij voorkeur 's ochtends.

Hoelang?

Uw kind kan pantoprazol gebruiken zolang het last heeft van maagklachten.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over pantoprazol bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Pantoprazol is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij pantoprazol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-09-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

pantoprazol bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!