Medicijnenparaffine drank bij kinderen

paraffine drank bij kinderen

Medicijnenparaffine drank bij kinderen

paraffine drank bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?
  • Paraffine is een laxeermiddel.

    Artsen schrijven paraffine soms voor bij kinderen met verstopping (obstipatie).

    • Verschijnselen
      Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. De ontlasting (poep) komt dan minder dan 3x per week. Ook is de ontlasting hard, droog of keutelig en kan het pijn doen om te poepen.

      Oorzaak
      Een verstopping kan ontstaan door:

      • de ontlasting te lang op te houden;
      • te weinig vezels in de voeding;
      • te weinig drinken;
      • te weinig lichaamsbeweging;
      • stress of spanning.

      Bij baby's kan verstopping ontstaan als het kind van borstvoeding overgaat op flesvoeding. Of als er in de flesvoeding te veel poeder of te weinig water zit.

      Behandeling
      De klachten kunnen minder worden als uw kind veel vezels eet. Die zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten en groenten. Ook kunnen de klachten minder worden als uw kind genoeg drinkt, genoeg beweegt en minder stress heeft. Helpt dit niet genoeg? Dan kan u uw kind laxerende limonadesiroop geven. Geef uw kind alleen laxeermiddelen in overleg met de huisarts. De huisarts moet eerst de oorzaak van de verstopping onderzoeken.

      Uw arts kan soms de drank met paraffine voorschrijven als andere laxeermiddelen zoals macrogol en lactulose niet gebruikt kunnen worden. Of het kan als toevoeging worden gebruikt bij macrogol of lactulose.

    • Paraffine is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant paraffine weinig heeft onderzocht bij kinderen. Maar artsen schrijven paraffine soms wel voor aan kinderen met verstopping. Artsen doen dit als zij denken dat dit de beste behandeling is voor het kind. Dit wordt off-label gebruik genoemd.

      • Paraffine werkt laxerend en is geschikt als de ontlasting (poep) aan het eind van de darm ingedikt en erg hard is geworden. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft uw kind veel pijn aan de anus (poepgat). Dit medicijn maakt de harde ontlasting zachter en zorgt ervoor dat de ontlasting makkelijker door de darm reist. Daardoor komt de ontlasting sneller en met minder pijn.

        • Binnen 6 tot 8 uur moet uw kind meestal naar de wc om te poepen.

          • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

            Hoe?

            Gebruik dit medicijn alleen bij kinderen op advies van de arts of apotheker.

            • Schud de fles voor gebruik.
            • Meet de goede hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel. Kijk hiervoor op het etiket van de apotheek.
            • Laat uw kind dit staand of zittend opdrinken. Het is belangrijk dat uw kind bij het innemen niet ligt of het hoofd achterover houdt. Dit is om verslikken of inademen te voorkomen.
            • Spoel het maatbekertje of de maatlepel daarna om met wat water. En laat uw kind dit ook opdrinken.

            Wanneer?

            Uw kind kan dit medicijn het beste 's avonds voor het slapen innemen of overdag minimaal 2 uur na het eten.

            Hoelang?

            Uw arts zal u vertellen hoelang uw kind dit medicijn moet gebruiken. Meestal krijgt uw kind dit medicijn voor een korte tijd, omdat gebruik voor een lange tijd kan zorgen voor diarree of dat de hoeveelheid mineral in het lichaam van uw kind verandert.

            • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

              • Geïrriteerde huid of jeuk rond de anus.

                Dit komt doordat paraffine uit de anus kan lekken.

              • Bij gebruik voor een lange tijd: diarree en de hoeveelheid mineralen (zoals kalium of natrium) in het lichaam van uw kind kan veranderen. 

                Door een veranderde hoeveelheid mineralen in uw lichaam kan uw kind bijvoorbeeld last hebben van dorst, hoofdpijn misselijk zijn, moe of zwak voelen en in de war zijn. Neem contact op met uw arts als uw kind hier last van heeft.


              Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

              • Longontsteking

                Een bepaalde vorm longontsteking ontstaat als het paraffinevet de longen binnenkomt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw kind de paraffinedrank inademt of zich verslikt.


              Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

              • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
                Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
                Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
                Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
                • Paraffine is voor kinderen te krijgen in een drank.

                  Laatst bijgewerkt op 24-01-2022

                  Disclaimer

                  Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                  Vond u deze informatie nuttig?

                  Vind een apotheek

                  Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                  Vind een apotheek blob

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                  Informatie wordt bijgewerkt: