pimecrolimus op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

pimecrolimus op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Pimecrolimus is een afweeronderdrukker. Het remt ontstekingen.

Artsen schrijven pimecrolimus op de huid voor bij kinderen met constitutioneel eczeem.

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Verschijnselen
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid vormen of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk zal uw kind willen krabben, waardoor het de huid nog meer beschadigt.

Oorzaak
Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Bij kinderen is constitutioneel eczeem de meest voorkomende vorm van eczeem. Als uw kind constitutioneel eczeem heeft, dan heeft uw kind waarschijnlijk ook aanleg voor een allergische aandoening, bijvoorbeeld hooikoorts of astma. Die allergische aandoening komt dan vaak bij meerdere familieleden voor.

Behandeling
Bij constitutioneel eczeem is het belangrijk om een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom de huid van uw kind minstens 1 keer per dag in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. De crème of zalf houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat de huid niet verder uitdroogt.

Behalve een verzachtende crème zal de arts uw kind meestal ook een crème of zalf met bijnierschorshormoon voorschrijven, zoals hydrocortisonacetaat.  Als een bijnierschorshormoon niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kan de arts ook een crème met pimecrolimus voorschrijven. Soms wordt de crème met pimecrolimus gebruikt om af te wisselen met de behandeling met bijnierschorshormonen.

Lees meer over constitutioneel eczeem bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Pimecrolimus is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 2 jaar met constitutioneel eczeem. Registratie betekent dat de fabrikant pimecrolimus bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Pimecrolimus remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw kind merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen 1 week afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 1. Zorg dat de crème niet in de ogen komt of op slijmvliezen (neus, mond). Komt het daar per ongeluk toch terecht? Veeg de crème dan weg en spoel met ruim water.
 2. Zorg dat de huid van uw kind droog is voor u de crème aanbrengt.
 3. Breng de crème dun aan en wrijf het goed in de huid, zodat er geen laagje overblijft.
 4. Was de vinger waarmee u de crème heeft aangebracht daarna met water en zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te verkrijgen in de apotheek.
 5. Dek de huid NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.
 6. Gebruikt uw kind ook vochtinbrengende of verzorgende crèmes, zalven of lotions? Smeer deze dan direct na de pimecrolimus-crème. Meestal heeft uw arts ook een vette crème voorgeschreven. Gebruik deze ook nadat u de pimecrolimus-crème heeft gesmeerd.

Wanneer?

 • Breng de crème aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid van uw kind komt, anders spoelt het medicijn er weer af.
 • Smeer de huid in wanneer de klacht verergert of weer opkomt. Meestal gebruikt uw kind de crème 2 keer per dag.
 • Als de verschijnselen weg zijn, stopt u het gebruik bij uw kind. Als de klachten weer terugkomen, kunt u weer beginnen. Gebruik dit medicijn een aantal dagen tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.

Hoelang?

Als uw kind met dit medicijn begint, kan uw kind het maximaal 6 weken achtereen gebruiken. Merkt u na 6 weken nog geen verbetering bij uw kind, of worden de klachten erger? Raadpleeg dan de arts.

Als de klachten terugkomen, kunt u het weer gebruiken bij uw kind. Meestal is enkele dagen of weken voldoende. Daarna stopt u weer.

Na een jaar zal de arts controleren of verder gebruik nog nodig is. Bij kinderen raadt de arts meestal aan om na een jaar te stoppen, om te kijken of het medicijn nog nodig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over pimecrolimus op de huid bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Pimecrolimus is voor kinderen te verkrijgen in crème.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij pimecrolimus op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 28-02-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

pimecrolimus op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!