Constitutioneel eczeem bij kinderen

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Constitutioneel eczeem bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is constitutioneel eczeem bij kinderen?

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Constitutioneel eczeem is niet vies of besmettelijk. Elkaar aanraken en knuffelen kan zeker geen kwaad.

Constitutioneel eczeem heeft vaak te maken met een aanleg voor allergie. De allergie kan zich ook uiten in de vorm van hooikoorts of astma. Vaak zijn er ook andere familieleden met constitutioneel eczeem, hooikoorts of astma.

Constitutioneel eczeem begint vaak al op jonge leeftijd, soms al 3 tot 4 maanden na de geboorte. Maar het kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. De klachten kunnen gedurende perioden verergeren en weer verdwijnen.

De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend. Aanleg (constitutie) speelt een belangrijke rol. Waarschijnlijk is er een erfelijke afwijking (van een eiwit in de huid) waardoor de huid minder bescherming geeft. De huid kan minder goed water vasthouden en droogt sneller uit.

Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor allergie. Allergie wil zeggen dat het lichaam overgevoelig is voor bepaalde stoffen of prikkels uit de omgeving.

Constitutioneel eczeem kan van verschillende dingen erger worden:

 • vaak wassen met water en zeep of shampoo: de huid droogt hierdoor uit
 • zweten
 • warm weer of juist koud weer (vorst)
 • kleding met ruwe vezels, zoals wol
 • krabben
 • stress
 • ziekte (infecties), zoals keelpijn, verkoudheid of griep
 • schoonmaakmiddelen

Het is niet aangetoond dat het eczeem erger wordt door prikkels uit de lucht (bijvoorbeeld huisstofmijt) of door bepaalde voeding.

Heel soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.

Kijk voor meer informatie over Constitutioneel eczeem bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik constitutioneel eczeem bij kinderen?

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. De huid is meestal droog. Vaak zie je ook beschadigingen van de huid door het krabben.

Bij kinderen jonger dan 2 jaar zit het eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het hoofd. Vaak zit het ook op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam.

Kinderen vanaf 2 jaar krijgen het eczeem vooral in de elleboogholten, in de knieholten, op de polsen en op de enkels, soms in de nek en rond de ogen.

 Constitutioneel eczeem

Kijk voor meer informatie over Constitutioneel eczeem bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Voorkom krabben. Door krabben verergert het eczeem en wordt de jeuk heviger.

 • Houd daarom de nagels kort.
 • Doe bij een kind eventueel wantjes of sokjes om de handen wanneer het veel krabt. Of naai de uiteinden van de mouwen dicht. 
 • Afleiding kan op zo’n moment ook helpen, bijvoorbeeld door voor te lezen of een spelletje te doen.

Voorkom dat de huid uitdroogt. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en geeft meer jeuk. Water en zeep drogen de huid uit.

 • Baden of douchen: Doe het niet te vaak (niet vaker dan 2-3 keer per week), niet te warm (handwarm, of 37 graden, is prima) en niet te lang (hooguit 5 minuten).
 • Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim.
 • U kunt enkele druppels olie aan het badwater toevoegen (sojaolie, arachideolie of een andere ongeparfumeerde olie). 
 • Na het wassen smeert u de huid direct in met een vette crème of zalf.

Kies voor luchtig zittende kleding, bij voorkeur van katoen. Door warmte of wol kan de huid geïrriteerd worden en dit kan het eczeem verergeren. Vooral 's nachts kan de jeuk hierdoor verergeren. 

Maatregelen tegen huisstofmijt, huisdieren en stuifmeel (pollen) hebben geen invloed op constitutioneel eczeem.

Constitutioneel eczeem is niet besmettelijk; u kunt de huid gerust aanraken. Vooral voor kinderen is aanraken en knuffelen belangrijk.

Het is niet duidelijk of borstvoeding de kans op eczeem vermindert.

Kijk voor meer informatie over Constitutioneel eczeem bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij eczeem

 • Gebruik van crème of zalf

Bij eczeem is het belangrijk dat u voorkomt dat de huid van uw kind uitdroogt. Van een droge huid kan uw kind jeuk krijgen, waardoor hij meer last krijgt van eczeem. De apotheker let er vaak al op of uw kind een verzachtende of beschermende crème of zalf krijgt. Vraag ernaar in de apotheek als u dit niet krijgt. De apotheker kan dan uw huisarts adviseren dit voor te schrijven.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij constitutioneel eczeem bij kinderen?

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, remmen de ontstekingen, verminderen schilfering, stillen de jeuk en verminderen de zwelling doordat ze de bloedvaten vernauwen. Hierdoor verergert eczeem minder snel, verminderen de branderige plekken en de roodheid zal afnemen. De huid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.

 • Zwak werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als een vette crème of zalf alleen onvoldoende werkt. Voorbeeld is hydrocortison.
 • Vrij sterk werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als zwak werkzame bijnierschorshormonen onvoldoende werken. Voorbeelden zijn betamethason, clobetasol, clobetason en triamcinolonacetonide.
 • Sterk werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven wanneer andere bijnierschorshormonen onvoldoende werken. Voorbeelden zijn desoximetason, fluticason en mometason.
Laatst bijgewerkt KNMP: 17-04-2018
Laatst bijgewerkt NHG: 28-04-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!