Waterhoudende zalf FNA

Waterhoudende zalf FNA

Werkzame stof: Verkoelende en beschermende zalf

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof Verkoelende en beschermende zalf.

Trefwoord
naar medicijnen

Verkoelende en beschermende zalf

vergroot
terug naar boven

Wat doet Verkoelende en beschermende zalf en waarbij gebruik ik het?

Een verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid.

Ook schrijven artsen deze zalf voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.

Droge huid

Verschijnselen
Een droge, gevoelige huid schilfert en jeukt. Er vormen zich kloven en branderige plekken op de huid. De meeste mensen hebben wel eens last van een droge huid. Het ontstaat vooral als de lucht in de omgeving erg droog is, zoals in de winter als de verwarming aan staat. Dergelijke plekken komen vooral voor op de handen, schenen, dijen, bovenarmen en heupen.

Behandeling
De huid moet in dit geval vet worden gehouden om verdere uitdroging te voorkomen. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem verergeren minder snel. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.

Werking
In een verkoelende en beschermende zalf is water fijn verdeeld in vet. Het vet werkt beschermend op de huid. De verdamping van het water in de zalf heeft een verkoelend effect.

Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het beschermende effect houdt een halve tot een hele dag aan. Het verkoelende effect duurt enkele minuten.

Het is belangrijk de zalf vaak aan te brengen, minstens 1 keer per dag.

Lees meer over droge huid

Jeuk

  • Voor de huid

Behandeling
Een droge huid jeukt vaak. Door de huid in te vetten kunt u de jeuk tegengaan. Het verkoelende effect van de zalf vermindert de jeuk bovendien tijdelijk.

Het is belangrijk de zalf vaak aan te brengen, minstens 1 keer per dag.

Werking
In een verkoelende en beschermende zalf is water fijn verdeeld in vet. Het vet werkt beschermend op de huid. De verdamping van het water in de zalf heeft een verkoelend effect.

Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het beschermende effect houdt een halve tot een hele dag aan. Het verkoelende effect duurt enkele minuten.

Lees meer over jeuk

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is echter zeer zelden het geval.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Waterhoudende zalf (Unguentum aquosum), zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor wolvet. Dit kunt u merken aan roodheid, jeuk en galbulten. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts of apotheker. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor wolvet. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u geen zalf meer krijgt met wolvet. Eventueel kan de apotheek u ook een andere verkoelende en beschermende zalf leveren zonder wolvet (zoals Koelzalf).

Van de Koelzalf (Unguentum leniens) zijn geen bijwerkingen bekend. Het bevat ook geen conserveermiddelen of andere bestanddelen waar mensen overgevoelig voor kunnen zijn.

Raadpleeg uw arts als u wel verschijnselen ervaart waarvan u vermoedt dat deze een bijwerking van deze zalf zijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Minimaal 1 keer per dag aanbrengen, maar bij voorkeur vaker.

Hoe lang?
U kunt deze zalf gebruiken zolang u het nodig heeft. Helpt het niet of onvoldoende, raadpleeg dan uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de zalf dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij deze zalf zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Verkoelende en beschermende zalf gebruiken met andere medicijnen?

Van deze zalf zijn geen wisselwerkingen bekend.

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende wegsmeert. Wanneer u ook een crème of gel gebruikt, breng dan eerst de gel aan. Een gel verdwijnt sneller in de huid dan een crème, en een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Zorg ervoor dat u het ene middel niet meer voelt als u het andere aanbrengt. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt deze zalf veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van deze zalf stoppen.

Onder welke namen is Verkoelende en beschermende zalf verkrijgbaar?

De werkzame stof Verkoelende en beschermende zalf zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Verkoelende en beschermende zalven zijn zonder recept verkrijgbaar in de apotheek onder de namen Koelzalf FNA, Unguentum leniens FNA, Waterhoudende zalf FNA of Unguentum aquosum FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 17-09-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!