Verschijnselen
Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en keel ontstoken en zwelt het op. Het slijmvlies gaat veel meer slijm aanmaken. Door de zwelling en de hoeveelheid slijm kan de neus van uw kind verstopt raken, waardoor uw kind slecht door de neus kan ademen. Het snot kan uit de neus lopen (loopneus) of naar achteren naar de keel lopen. Door het geïrriteerde slijmvlies in neus en keel kan uw kind gaan niezen of hoesten en keelpijn krijgen. Een klein kind kan koorts krijgen. Omdat de keel via een smal buisje (buis van Eustachius) is verbonden met de oren, kan uw kind ook oorpijn krijgen. Dit laatste komt vooral bij kinderen voor, omdat bij hen deze verbinding smal is en snel verstopt kan raken.
Oorzaken
Verkoudheid is het gevolg van een infectie met een virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen geven. Als mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus of op school, kan het virus zich makkelijk verspreiden.
Een loopneus kan ook het gevolg zijn van allergie, bijvoorbeeld voor pollen, huisstofmijt of voor huisdieren. Vaak heeft uw kind dan steeds terugkerende klachten zonder dat er een verkoudheidsvirus rondgaat.
Behandeling
Een verkoudheid gaat vanzelf over. Voorkom dat uw kind anderen besmet: laat uw kind bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje voor zijn neus en mond houden en laat het regelmatig zijn handen wassen.
Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water verlichting geven. U kan voor uw kind kant-en-klare zoute neusspray of neusdruppels kopen.
Als dit onvoldoende helpt en als uw kind veel klachten heeft, kan hij kortdurend neusspray of neusdruppels met xylometazoline gebruiken. Laat uw kind dit medicijn niet langer dan 7 dagen gebruiken, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.
Vaak voorkomende bloedneuzen
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij kinderen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus.
Lees meer over verkoudheid bij kinderen