Klachten & ZiektesVerkoudheid bij kinderen

Verkoudheid bij kinderen

Klachten & ZiektesVerkoudheid bij kinderen

Verkoudheid bij kinderen

Wat is verkoudheid bij kinderen?Hoe herken ik verkoudheid bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij verkoudheid bij kinderen?
 • Bij een verkoudheid is het slijmvlies in uw neus, bijholten en keel ontstoken. Slijmvlies is huid met een laagje slijm.

  Verkoudheid komt door een virus.

  Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende verkoudheidsvirussen. Wanneer uw kind een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander virus.

  Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram, of trein, op school of in het kinderdagverblijf).

  Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Zo kan een verkouden kind aan zijn neus zitten en vervolgens iets aanraken dat daarna door andere kinderen wordt aangeraakt (bijvoorbeeld speelgoed).

  Omdat kleine kinderen nog weinig met verkoudheidsvirussen in aanraking zijn gekomen, hebben ze nog maar tegen weinig virussen weerstand opgebouwd. Daardoor kunnen kinderen gemakkelijk wel tien keer per jaar verkouden worden.

  Kijk voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen op www.thuisarts.nl
  • Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. De neus van uw kind kan verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.

   Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. In de neus kan dit een niesprikkel geven, en in de keel of luchtpijp kan een hoestprikkel ontstaan.

   Door een ontsteking van het keelslijmvlies kan uw kind ook keelpijn krijgen. Zijn ook de stembanden ontstoken, dan kan dat heesheid geven.

   In tegenstelling tot volwassenen kan een klein kind tijdens een verkoudheid koorts krijgen. Een bijholte-ontsteking komt bij kleine kinderen zelden voor, omdat deze holten nog niet of niet helemaal zijn ontwikkeld. Wel kunnen kinderen bij een verkoudheid ook 'snotogen' krijgen. Er hoopt zich dan gelige prut of pus in de ooghoeken, waardoor de ogen 's ochtends vaak zijn dichtgeplakt.   

   Kijk voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen op www.thuisarts.nl
    • Besmetting met een verkoudheidsvirus kunt u moeilijk voorkomen. Om verspreiding van het virus te beperken, kunt u uw kind leren te hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en regelmatig de handen te wassen.
    • Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen, zoals door rook. Rook kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt. Rook dus niet in ruimtes waar uw kind komt.
    • Soms kan stomen de klachten wat verminderen, maar het versnelt de genezing niet. Stomen kan boven een kom heet water. Maar pas op voor verbranding door te hete stoom of door het omstoten van de kom met heet water. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding.  Houd meteen op met stomen als u merkt dat uw kind er benauwd van wordt. Gebruik voor het stomen gewoon water, zonder iets erin. Toevoegingen (zoals menthol) kunnen de slijmvliezen namelijk irriteren. Bij kinderen onder de 2 jaar mag u sowieso geen menthol gebruiken. Stomen kan ook in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de ruimte ontstaat voorzichtig in te ademen. Stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (cooker). Het gevaar op verbranding is dan erg groot.
    • Soms verminderen de klachten wat als u neusdruppels met zout water geeft. Het zorgt er niet voor dat uw kind sneller herstelt. De zoutoplossing kunt u kant-en-klaar (als druppels of spray) kopen bij de drogist of apotheek. Dat is wel zo gemakkelijk en u heeft er meteen een druppelaar (pipet) of spraydop bij. De kant-en-klare zoutoplossing mag u ook aan jonge kinderen geven. Baby's en kinderen onder de 2 jaar vinden dat vaak niet prettig. Doe voor het slapengaan (bij jonge kinderen ook voor het middagslaapje) een paar druppeltjes in ieder neusgat. Zo nodig kunt u deze neusdruppels ook vaker geven.  U kunt de zoutoplossing ook zelf maken. Strooi hiervoor 9 gram keukenzout in 1 liter lauw water. Gebruik een schone weegschaal en een schone, uitgekookte fles. Deze oplossing is in de koelkast 3 dagen houdbaar. U kunt een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) druppelen of opsnuiven. Gebruik bij kinderen onder de 6 jaar liever geen zelfgemaakte zoutoplossing.
    • Een snotoog of een dichtgeplakt oog kunt u schoonmaken of losweken met een watje en schoon water of fysiologisch zout (kant- en klare zoutoplossing). Net als de verkoudheid gaat dit vanzelf over. 
    Kijk voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen op www.thuisarts.nl
    • Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer uw kind last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn, een verstopte neus of oorpijn, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

     Hoofdpijn
     Bij hoofdpijn kan uw kind paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen. Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen geen problemen op.

     Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste 4 uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.

     Hoest
     Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

     • een verzachtende hoestdrank;
     • een medicijn te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

     Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

     Verstopte neus
     Een verstopte neus kunt u verlichten door:

     • Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en uw kind beter door de neus kan ademen. Uw kind kan de neusdruppels langere tijd gebruiken.
     • Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat uw kind weer goed door de neus kan ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Als het lukt, snuit dan de neus van uw kind voor gebruik van de spray of druppels.
      Laat uw kind deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar gebruiken. Bij langdurig gebruik loopt uw kind namelijk het risico dat de neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

     Oorpijn
     Verkoudheid kan samengaan met oorpijn, vooral bij kinderen. Wanneer uw kind ziek is en huilt als het gaat liggen, dan is oorpijn vrijwel zeker de oorzaak. In dat geval kunt u uw kind neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline voor kinderen geven. Dit vermindert de druk op de oren, waardoor de pijn afneemt. Tegen de pijn kunt u ook een paracetamol-kindertablet of een paracetamol-kinderzetpil geven. Let goed op de juiste dosering. Uw apotheker kan u hierbij adviseren.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Paracetamol
       Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

       Decongestiva in de neus
       Decongestiva zijn medicijnen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en uw kind weer beter door de neus kan ademen. Uw kind mag deze medicijnen niet langer dan een week achter elkaar gebruiken, omdat uw kind anders schade kan aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline en xylometazoline.

       Ontstekingsremmende pijnstillers
       Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, diclofenac, naproxen en ibuprofen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 09-10-2018

       Laatst bijgewerkt NHG: 17-09-2020

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: