Chemotherapie thuis
Steeds vaker kunnen mensen hun medicijnen tegen kanker thuis gebruiken. Zij hoeven dan niet naar het ziekenhuis te komen en hier te blijven slapen. De meeste mensen vinden dit fijn.
Sommige medicijnen tegen kanker kunnen schadelijk zijn. Huisgenoten en andere verzorgers moeten opletten dat zij niet in contact komen met deze medicijnen. Ook moeten zij ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld de urine, de ontlasting en het braaksel van de patiënt, niet aanraken.
Kanker ontstaat door een schade aan lichaamscellen. Door deze schade gaat een cel zich heel snel en vaak delen. Zo ontstaat er een ophoping van cellen, een tumor.
Soms kan de arts een tumor met een operatie verwijderen. Er zijn ook medicijnen die ervoor zorgen dat de cel minder snel deelt. Of medicijnen die de snel delende cellen doden. Deze medicijnen tegen kanker noemen we cytostatica.
De behandeling met deze cytostatica heet chemotherapie. Soms kan de patiënt thuis chemotherapie krijgen.
Let op: onderstaande adviezen gelden alleen voor chemotherapie. Ze gelden niet voor alle medicijnen tegen kanker.
Als u wilt weten of een medicijn onder chemotherapie valt, kunt u dit bijvoorbeeld vragen aan uw arts of apotheker.
Wilt u meer informatie lezen over deze andere medicijnen bij kanker? Dan kunt u op deze site in het hoofdmenu bij ‘Medicijnen’ de naam van uw medicijn invullen in het zoekvenster. U vindt dan alle informatie over dat medicijn.
Als iemand cytostatica thuis gebruikt, kunnen andere mensen in contact komen met schadelijke stoffen van het medicijn. Bijvoorbeeld mensen die bij de patiënt in huis wonen of mensen die u verzorgen. Dit kan gebeuren via de uitscheidingsproducten van de patiënt, zoals:
In deze uitscheidingsproducten kunnen ook schadelijke stoffen zitten.
De uitscheidingsproducten kunnen makkelijk ergens anders komen. Denk aan:
Contact hiermee kan ook een risico zijn.
De huisgenoten van een patiënt die thuis chemotherapie krijgt, moeten zichzelf goed beschermen. Dat moet niet alleen tijdens de behandeling, maar ook nog 7 dagen daarna.
Om te voorkomen dat huisgenoten in aanraking komen met de cytostatica, is het nodig meer dan normaal schoon te maken en te wassen.
Uw apotheek kan u helpen en advies geven.
Wegwerpmaterialen
U kunt bij de apotheek verschillende wegwerpmaterialen halen om veilig om te gaan met de uitscheidingsproducten:
Medicatiebewaking
Geef aan de apotheek door welke chemotherapie de patiënt via het ziekenhuis krijgt voor thuis. De apotheek zet alle medicijnen in de computer. Zo kan de apotheker controleren of andere medicijnen samengaan met de chemotherapie. Ook zet de apotheek overgevoeligheid voor bestanddelen van medicijnen en eventuele bijwerkingen in de computer.
Voorlichting
Met vragen over medicijnen kunt u altijd terecht uw eigen apotheek:
Sommige medicijnen kunt u zonder recept halen bij de apotheek. Dit zijn vrij verkrijgbare medicijnen. De apotheek kan controleren of de patiënt deze vrij verkrijgbare medicijnen kan gebruiken met de chemotherapie. Multivitaminepreparaten met foliumzuur kunnen ervoor zorgen dat de chemotherapie te sterk werkt. Sint-janskruid en voedingssupplementen met visolie kunnen ervoor zorgen dat de chemotherapie minder goed werkt. Gebruik dus nooit zomaar vrij verkrijgbare medicijnen tijdens de chemotherapie maar overleg dit altijd eerst met de apotheker of arts.
Bijwerkingen
Heeft u last van bijwerkingen? Uw apotheek kan u advies geven over medicijnen tegen bijvoorbeeld misselijkheid of verstopping. Deze bijwerkingen komen veel voor bij chemotherapie. Droge huid is ook een veel voorkomende bijwerking. Uw apotheek kan u dan advies geven wat betreft huidverzorging.
Ga op deze site in het hoofdmenu naar ‘Medicijnen’ en vul in het zoekvenster de naam in van het gebruikte medicijn. U vindt dan alle informatie over dat medicijn. Als er bij uw medicijn adviezen zijn over het omgaan met urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel, dan staat dit onderaan de rubriek Hoe/ Wanneer/ Hoe lang.
Laatst bijgewerkt op 24-11-2022