Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnBegeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnBegeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? Bekijk de film‘Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn’Wat zijn de kosten?Feikje: ‘Staand innemen, uw pillen tegen zwakke botten. Zegt mijn apotheker.’Lisa: ‘Niet met melk innemen, uw ijzerpillen. Zegt mijn apotheker.’

Krijgt u een medicijn voor de eerste keer mee van de apotheek? Dan krijgt u aan de balie uitleg over uw medicijn. Door dit begeleidingsgesprek kunt u veilig en bewust uw nieuwe medicijn gebruiken.

Elke patiënt is anders. Dus medicijngebruik is maatwerk. De apotheekmedewerker checkt of uw medicijn bij u past, of de dosering klopt, of er geen wisselwerkingen optreden met uw andere medicijnen. Dan legt de apotheekmedewerker uit hoe u het medicijn goed kunt gebruiken. Voor veilig medicijngebruik is het begeleidingsgesprek van levensbelang.

Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? Bekijk de film!
 • Onderdeel van de zorg die de apotheker verleent als u voor het eerst een medicijn meekrijgt, is een begeleidingsgesprek. U krijgt dit adviesgesprek ook als u een medicijn wel eerder gebruikte, maar de laatste keer meer dan 1 jaar geleden is. Officieel heet dit ‘Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. U kunt het onder die naam terugvinden op het declaratieoverzicht van uw zorgverzekeraar.

  Is het gesprek verplicht?

  Ja, van apothekers en apotheekmedewerkers wordt verwacht dat ze een begeleidingsgesprek voeren. Anders mogen ze het medicijn in principe niet meegeven.

  Inhoud begeleidingsgesprek

  In het begeleidingsgesprek bespreekt de apotheekmedewerker met u wat u van uw medicijn kunt verwachten. Hij of zij vertelt iets over:

  • De werking van het medicijn;
  • Hoe het medicijn moet worden gebruikt en de dosering;
  • Mogelijke bijwerkingen;
  • Eventuele andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen;
  • Eventuele wisselwerkingen met andere medicijnen die u gebruikt.
  • Op de rekening van uw zorgverzekeraar ziet u:

   • De kosten van het medicijn zelf;
   • De kosten voor de apotheekzorg (Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn).

   De precieze kosten verschillen per verzekeraar en vallen meestal onder uw eigen risico. Neem voor vragen over de kosten contact op met de klantenservice van uw zorgverzekeraar.

   Het maakt niet uit of u dure of goedkope medicijnen krijgt. De apotheker ontvangt een vast bedrag. Niet voor de pillen. Maar voor de zorg die hij levert. Zo krijgt u onafhankelijk advies.

   • ‘Ik had de schrik in de benen. Daar lag ik, op straat, gevallen. Mijn heup was gebroken. Ik heb zwakke botten, weet u. ‘Daar krijg ik nu medicijnen voor. Die moet ik staand innemen. Anders tasten ze de slokdarm aan. Dat zei de apotheker toen ik ze de eerste keer kwam halen. Ik neem mijn pillen nu zonder problemen. Mijn heup doet ’t weer. Mijn botten zijn sterker. Ik durf de straat weer op.’

    feikje.jpg

    • ‘Ik had al zo’n vermoeden. Op een gegeven moment zat ik op mijn werk, ik dacht: ik ga zo van mijn stokje. Inderdaad: bloedarmoede. Dus nu krijg ik ijzerpillen. Die mag ik niet innemen met melk. Anders wordt het ijzer niet goed opgenomen. Dat vertelde de apotheker toen ik ze de eerste keer kwam halen.

     ‘Wel goed om te weten, anders heb je er nog niks aan natuurlijk! Ik voel me al een stuk beter. Niet meer zo licht in m’n hoofd. Zo zing ik het nog wel uit tot aan mijn verlof.

     lisa_kleiner.jpg

     • Laatst bijgewerkt op 21-07-2015

      Disclaimer

      description
      Gerelateerd

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: