Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnVergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnVergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Wat is een bereiding?Wanneer vergoed?Wanneer niet vergoed?Soms is meer informatie nodigMeer informatieOverzicht vergoedingen

Uw arts schrijft een medicijn voor dat de apotheek speciaal voor u maakt. Dit heet een bereiding. Vergoedt uw zorgverzekeraar dit medicijn? Dat bepalen zorgverzekeraars op basis van de regels van de overheid.

 • Een bereiding is een medicijn dat de apotheek speciaal voor een patiënt maakt of laat maken. Bijvoorbeeld omdat fabrikanten dit medicijn niet (meer) maken. Of bijvoorbeeld omdat er voor een kind een lagere sterkte nodig is. Of soms is een bestaand medicijn niet geschikt is voor de patiënt.

  • De overheid stelt regels op voor de zorgverzekeraars. Hiermee stellen zorgverzekeraars vast of zij de bereiding vergoeden aan u. Volgens deze regels moet een bereiding voor vergoeding:

   • een voor de patiënt geschikte vorm hebben. Bijvoorbeeld een drankje voor een kind dat nog geen tablet of capsule kan doorslikken;
   • werkzaam en effectief zijn. Er moet wetenschappelijk bewijs zijn dat het medicijn echt werkt tegen de klacht of ziekte;
   • niet te duur zijn voor de zorgverzekering en de patiënt. De bereiding moet niet duurder zijn dan medicijnen die hierop lijken.

   Sommige bereidingen vergoedt uw zorgverzekeraar alleen in speciale situaties. Bijvoorbeeld alleen als een medisch specialist het medicijn voorschrijft. Of de zorgverzekeraar vergoedt de bereiding alleen als het voor een kind is.  Soms vergoedt de zorgverzekeraar de bereiding alleen als u eerst een ander medicijn heeft geprobeerd maar dit niet (voldoende) heeft geholpen.

   • Voldoet de bereiding niet aan de voorwaarden voor vergoeding? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar de bereiding ook niet. Verder zijn er nog andere situaties waarin de zorgverzekeraar de bereiding niet vergoedt:

    • het is geen medicijn, maar een product zoals shampoo of handcrème;
    • het medicijn is (bijna) hetzelfde als een ‘gewoon’ medicijn dat de zorgverzekeraar niet vergoedt. Een voorbeeld: paracetamoltabletten voor griep en verkoudheid. Uw zorgverzekeraar vergoedt paracetamoltabletten niet. Daarom vergoedt de zorgverzekeraar een bereiding van capsules met paracetamol voor griep en verkoudheid ook niet;
    • het is een medicijn om ziekten op reis te voorkomen. Bijvoorbeeld een inenting (vaccinatie) tegen een tropische ziekte.

    Vergoedt uw zorgverzekeraar uw bereiding niet? Dat is vervelend en de bereiding voldoet niet aan de regels voor vergoeding. Maar soms is het wel een goed medicijn voor u!

    Zorgverzekeraars beoordelen ieder jaar of zij een bereiding wel of niet vergoeden. Het kan dus zijn dat uw zorgverzekeraar de bereiding een jaar geleden wel vergoedde maar dit jaar niet meer.

    • Soms heeft de zorgverzekeraar meer informatie nodig om te kunnen beoordelen of zij uw bereiding vergoeden. Uw zorgverzekeraar heeft hiervoor een speciaal document gemaakt: een machtigingsformulier. Hierop geeft de arts aan waarom u juist deze bereiding moet gebruiken. Uw zorgverzekeraar beoordeelt met deze informatie of zij de bereiding vergoeden. Zo ja, dan ontvangt u een akkoord op de machtiging. Daarin staat dat de zorgverzekeraar het medicijn voor een bepaalde periode vergoedt, bijvoorbeeld voor 1 jaar. Na een jaar moet u dan weer opnieuw een akkoord voor de machtiging aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

     Heeft u (nog) geen machtiging? Dan moet u het medicijn zelf betalen in de apotheek.

     • Wilt u meer weten over de vergoeding van uw bereiding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Ook uw arts, apotheker of patiëntenorganisatie hebben soms meer informatie.

      • Voor alle zorgverzekeraars gelden dezelfde vergoedingsregels. Of uw zorgverzekeraar de bereiding vergoedt, is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De vergoeding kan tussendoor wel veranderen.

       U kunt via de link meer lezen over de bereidingen die uw zorgverzekeraar in 2024 vergoedt: Lees meer »

       • Laatst bijgewerkt op 18-10-2023

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: