Zorg van de ApothekerMedicijnafval: niet weggooien, maar inleveren

Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren

Zorg van de ApothekerMedicijnafval: niet weggooien, maar inleveren

Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren

Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren

De inzameling van medicijnresten. Bekijk de film!Afgeven of als klein chemisch afvalMedicijnafval aanleverenNiet in het waterOude medicijnen hergebruiken?

Heeft u een medicijn niet meer nodig? Spoel het medicijn niet door de gootsteen of de wc. Dat is slecht voor het milieu. Lever de medicijnen in bij uw apotheek of bij een inzamelpunt van de gemeente.

  • Heeft u medicijnen over? Spoel ze niet door de gootsteen of de wc. Ze kunnen dan terechtkomen in het (grond)water en dat is slecht voor het milieu.
    Gooi medicijnen ook niet in de prullenbak. Vooral niet wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. 

    Breng medicijnafval terug naar uw apotheek of naar een plek voor klein chemisch afval. Bijvoorbeeld het milieuplein of de milieustraat in uw gemeente.
     

    • Zo levert u medicijnafval aan:

      • doosjes: alleen de strips. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier. Haal wel de etiketten van de doosjes. Het etiket bevat privacygevoelige informatie;
      • flesjes en tubes: verwijder ook hierbij het etiket vanwege de privacy;
      • doe gebruikte naalden altijd in een naaldencontainer. Een naaldencontainer kunt u vaak gratis krijgen bij uw apotheek.
         
      • Het is belangrijk om medicijnafval te scheiden, omdat het anders in het water terechtkomt. Niet alleen in oppervlaktewater, zoals meren en rivieren, maar ook in het grondwater. En dat is slecht voor het milieu.

        Medicijnresten in het oppervlakte- en grondwater kunnen in het drinkwater terechtkomen. Daarnaast hebben medicijnresten invloed op de planten en dieren die in het water leven. Pijnstillers beschadigen bijvoorbeeld het weefsel van vissen.

        Meer informatie vindt u op Onswater.nl

        • U vraagt zich misschien af: kan een ander mijn oude medicijn niet gebruiken? Nee, dat kan helaas niet. Zodra een medicijn de apotheek verlaat, kan de apotheker niet meer garanderen dat het medicijn op de juiste manier bewaard is. En dus weet de apotheker niet zeker of het nog veilig is voor een volgende gebruiker.

          Daarom nemen apothekers maatregelen om te voorkomen dat hun patiënten medicijnen overhouden. Meer daarover leest u in het thema Medicijnverspilling.
           

          • Laatst bijgewerkt op 31-05-2022

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: