Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkMedicijnen bij ernstig overgewicht en maagverkleining

Medicijnen bij ernstig overgewicht en maagverkleining

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkMedicijnen bij ernstig overgewicht en maagverkleining

Medicijnen bij ernstig overgewicht en maagverkleining

Medicijnen bij ernstig overgewicht en maagverkleining

Wat is morbide obesitas en een maagverkleining?Waarom werken mijn medicijnen anders?Waar moet ik op letten bij ernstig overgewicht?Waar moet ik op letten na een maagverkleining? Wat verandert er?Hoe kan de apotheker mij helpen?

Heeft u ernstig overgewicht? Of heeft u een maagverkleining gehad? Uw lichaam reageert dan anders op medicijnen. Het is daarom belangrijk dat uw apotheker weet dat u ernstig overgewicht heeft of een maagverkleining heeft gehad. Na een maagverkleining is het nodig om levenslang vitamines en mineralen in te nemen.

  • We spreken van morbide obesitas als iemand ernstig overgewicht heeft. Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Het getal uit de BMI-meter geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte)? Dan heeft u ernstig overgewicht.

    Het is erg lastig om veel overgewicht kwijt te raken. En om dit een lange periode vol te houden. Een manier om veel gewicht kwijt te raken, is een maagverkleining. Bij een maagverkleining wordt de maag kleiner gemaakt. Daardoor krijgt iemand minder eten binnen en krijgt iemand sneller een vol gevoel bij het eten.

    • Als iemand ernstig overgewicht heeft, zijn er veranderingen in het lichaam. Er stroomt bijvoorbeeld meer bloed naar verschillende organen, zoals de lever. Ook kan de hoeveelheid bloed in uw lichaam groter worden. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op hoe de medicijnen in uw lichaam werken.

      Na een maagverkleining is er een kleiner deel van de maag over. Soms wordt ook een gedeelte van de dunne darm overgeslagen. Hierdoor kan uw lichaam sommige medicijnen minder goed opnemen. De medicijnen kunnen dan anders werken. Ook verandert wat u eet, hoe vaak u eet en hoeveel u per keer eet na een maagverkleining. Dit kan invloed hebben op hoe uw lichaam reageert op de medicijnen.

      • Gebruikt u medicijnen en heeft u ernstig overgewicht? Vraag dan uw apotheker om advies. Soms moet de dosering van uw medicijnen worden aangepast.

        Ook kunnen sommige medicijnen meer invloed hebben op uw gewicht dan andere medicijnen. Let vooral goed op met deze medicijnen.

        • Na een maagverkleining kunt u sommige medicijnen beter niet gebruiken. Of moet u deze juist op een ander moment innemen. Waar u op moet letten, is soms afhankelijk van de soort maagverkleining. Vraag uw apotheker om advies.

          Innameschema

          Na een maagverkleining krijgt u het advies om 6 tot 7 keer per dag een kleine maaltijd te eten. Dit eten mag niet te vet zijn. Ook wordt het afgeraden om op hetzelfde moment te eten en te drinken, en om veel tegelijk te drinken. Hierdoor is het lastig om uw medicijnen op een nuchtere maag in te nemen. Ook is het moeilijk om uw medicijnen met veel water of met vet eten in te nemen. Uw apotheker kan u helpen om een innameschema te maken. Ook kan de apotheker een overzicht maken van alle medicijnen die u neemt. Dit overzicht kunt u meenemen als u naar een arts gaat.

          Moeite met slikken van tabletten en capsules

          Sommige patiënten hebben na een maagverkleining moeite met het slikken van grote tabletten en capsules. Vraag advies aan de apotheker als u hier moeite mee heeft. Soms zijn er andere mogelijkheden, zoals het medicijn in drankvorm. Let op, in deze drank mag niet te veel suiker zitten. Dranken met veel suiker vergroten namelijk de kans op het dumpingsyndroom. Het dumpingsyndroom ontstaat wanneer voedsel te snel van de maag naar de dunne darm gaat. Vroege dumpingklachten kunnen binnen een half uur na het eten ontstaan. U merkt dit aan een vol gevoel, buikpijn en diarree. Ook kan uw bloeddruk dalen. U merkt dit aan hartkloppingen, duizeligheid, sufheid en zich zwak voelen. Late dumpingklachten ontstaan 1,5 tot 2 uur na het eten. U kunt last krijgen van zweten, een onrustig gevoel, trillen, duizeligheid, plotselinge honger, hartkloppingen en soms flauwvallen.

          Tabletten en capsules die het medicijn langzaam afgeven

          Sommige tabletten en capsules hebben een extra laagje, waardoor het medicijn langzaam oplost. In de naam van deze tablet komt vaak een van de volgende termen voor: met vertraagde afgifte, met verlengde afgifte (MVA) of met gereguleerde afgifte (MGA). Mogelijk werken deze medicijnen minder goed na een maagverkleining. Vraag hierover advies aan uw apotheker.

          Vitamines en mineralen

          Na een maagverkleining kan het lichaam sommige vitamines en mineralen minder goed uit de voeding halen. Het is daarom belangrijk om levenslang extra vitamines en mineralen in te nemen. Dit geldt ook voor mensen die langer geleden een maagverkleining hebben gehad. Voorbeelden van vitamines en mineralen zijn vitamine B12, vitamine D, ijzer, calcium en foliumzuur. Welke vitamines en mineralen u precies nodig heeft, kan per type maagverkleining verschillen. De arts of apotheker kan dit voor u nagaan.

          De apotheker kan controleren of er geen wisselwerkingen optreden met uw andere medicijnen als u bepaalde vitamines of mineralen inneemt. Zo kunt u de medicijnen veilig blijven gebruiken. Lukt het u niet om de vitamines en mineralen iedere dag in te nemen? De apotheker kan u tips geven om u hierbij te helpen.

          • Als u een maagverkleining heeft gehad, is het vaak noodzakelijk om uw medicatie aan te passen. Zo wordt de medicatie voor diabetes mellitus (suikerziekte) veranderd na een operatie. Gebruikt u medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Dan is het mogelijk dat u binnen een paar weken tot maanden minder medicijnen hiertegen hoeft te gebruiken. De huisarts zal uw bloeddruk regelmatig controleren.

            Medicijnen bij pijn

            U kunt paracetamol veilig gebruiken na de operatie. De dosering van paracetamol hoeft niet aangepast te worden. Ook kunt u paracetamol met coffeïne veilig gebruiken. Helpt paracetamol niet genoeg tegen de pijn? Neem dan contact op met uw huisarts.

            Let op! Het wordt afgeraden om na de operatie pijnstillers met een ontstekingsremmend effect in te nemen, zoals ibuprofen. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op zweren in de maag en darm. Koop deze pijnstillers dus niet zelf bij drogist of supermarkt, maar gebruik deze alleen op advies van uw arts of apotheker. Neem ook een protonpompremmer op dagen dat u deze pijnstiller gebruikt.

            Protonpompremmer

            Na een maagverkleining krijgt u een protonpompremmer. Dit medicijn helpt om uw maag te beschermen. Meestal moet u dit medicijn 3 maanden tot een jaar gebruiken. Het kan ook zijn dat u dit medicijn levenslang moet innemen.

            Medicijnen om niet zwanger te worden

            Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat de anticonceptiepil helemaal betrouwbaar is na een maagverkleining. Bespreek met uw huisarts of apotheker welke vorm van anticonceptie geschikt is voor u. Dit kunt u het beste doen voordat u de maagverkleining krijgt.

            • Heeft u ernstig overgewicht? Of heeft u een maagverkleining gehad? Geef dit dan door aan uw apotheker. Het is belangrijk dat uw apotheker dit weet, omdat uw lichaam anders reageert op uw medicijnen. Hij kan dan als het nodig is uw medicijnen aanpassen. Ook kan uw apotheker advies geven over hoe u de medicijnen het beste kunt innemen. Hij kan dan speciaal voor u een innameschema maken. De apotheker kan ook een overzicht van uw medicijnen maken. Dit kunt u meenemen naar uw arts.

              Vitamines en mineralen

              Het is belangrijk dat u altijd extra vitamines en mineralen inneemt na een maagverkleining. Ook als u al langer geleden een maagverkleining heeft gehad. Wilt u weten welke vitamines en mineralen u het beste kunt innemen? Vraag dan advies aan uw behandelend arts of apotheker. De apotheker kan controleren of er geen wisselwerkingen optreden met uw andere medicijnen als u bepaalde vitamines of mineralen inneemt. Zo kunt u de medicijnen veilig blijven gebruiken. Lukt het u niet om de vitamines en mineralen iedere dag in te nemen? De apotheker kan u tips geven om u hierbij te helpen.

              Gezonde leefstijl

              Leefstijl is onderdeel van de behandeling bij overgewicht of na maagverkleining. Uw apotheker kan u tips geven over een gezonde leefstijl. Bij een gezonde leefstijl hoort in ieder geval:

              • Gezonde voeding
              • Voldoende beweging
              • Niet roken
              • Geen alcohol of met mate
              • Goed omgaan met stress

              Meer informatie op Thuisarts.nl

              • Laatst bijgewerkt op 14-07-2020

                Disclaimer

                description

                Vind een apotheek

                Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                Vind een apotheek blob

                Vraag het de webapotheker

                Vraag het de webapotheker

                Vraag het de webapotheker

                Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                Informatie wordt bijgewerkt: