Zorg van de ApothekerMoeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen

Zorg van de ApothekerMoeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen

Dit doet de apothekerTipsInstructiefilmpjeAandoeningen: slikproblemen, droge mond

Heeft u moeite met het slikken van uw medicijnen? De apotheker kan u vertellen hoe u uw medicijnen gemakkelijker inneemt. Bij ernstige slikproblemen kunt u terecht bij de huisarts of logopedist.

  • De apotheker kan u:

    • in een persoonlijk gesprek tips geven om gemakkelijker te slikken;
    • vertellen wat u met uw medicijnen kunt doen om het gemakkelijker door te slikken. Misschien is het mogelijk uw capsule zacht te maken, of om uw tablet doormidden te snijden met een keukenmesje.

    Blijft slikken moeilijk? Dan kan de apotheker advies geven om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan u verwijzen naar een logopedist.

      • U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water.
      • Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen. Soms kunt u de medicijnen ook met wat yoghurt, melk of vla innemen. Hierdoor glijdt het medicijn gemakkelijker naar binnen.
      • Een capsule slikt u soms gemakkelijker als de buitenkant zacht is geworden in een lepel water. Vraag in de apotheek of dit mogelijk is met uw capsule.
      • Capsules of tabletten zijn soms gemakkelijker in te nemen als u ze opent, fijnmaakt of doormidden snijdt. Maar let op: soms kan uw medicijn minder goed werken of u kunt er last van bijwerkingen door krijgen. Vraag altijd eerst bij de apotheek of u mag openen, fijnmaken of doormidden snijden.
      • Wilt u zien hoe u het beste uw capsules en tabletten inneemt?

        Bekijk het instructiefilmpje op deze website

        • Waarom heeft u moeite met het innemen van medicijnen? Dit kan het gevolg zijn van ernstige slikproblemen of een droge mond. Het is dan raadzaam contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan u doorsturen naar de logopedist.

          Slikproblemen (dysfagie)

          Mensen met ernstige slikproblemen (dysfagie) hebben ook problemen met eten en drinken. Ze verslikken zich bijvoorbeeld, hebben pijn of merken dat speeksel, eten en drinken uit de mond loopt. Dit kan komen doordat er een probleem is tussen de mond/keelholte en de slokdarm of door een probleem met de slokdarm. Oorzaken kunnen zijn: een beroerte, ziekte van Parkinson, een spierziekte of een vernauwing van de slokdarm.

          Mensen met ernstige slikproblemen kunnen het beste contact opnemen met de huisarts. Die kan hen soms doorsturen naar een logopedist.

          Droge mond

          Moeilijk slikken kan ook komen door een droge mond (te weinig speeksel). Dit kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Een voorbeeld hiervan zijn antidepressiva (medicijnen tegen depressie).

          Een droge mond kan ook ontstaan door uitdroging, bestraling of de ziekte van Sjögren. Vooral het slikken van droog voedsel kan hierdoor moeizaam gaan. Ook in dit geval is het een goed idee om contact op te nemen met de huisarts.

          • Laatst bijgewerkt op 07-11-2022

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: