Hitte en medicijnen

Temperatuur van het lichaam bij hitteExtra last van hitteMedicijngebruik en hitteMedicijnpaspoortMedicijnen bewaren als het warm isMedicijnen onderweg goed houdenWarm? Drink voldoendeEten bij hitteZoek de koelte op

Sommige mensen hebben veel last van hitte. Mensen die medicijnen gebruiken bijvoorbeeld. Maar ook ouderen, zieken, mensen met overgewicht en kleine kinderen. Bij hitte is het belangrijk veel te drinken (minstens 2 liter vocht) en de koelte op te zoeken. Verder is het belangrijk af en toe iets zouts te eten of te drinken en geen alcohol te gebruiken. Belangrijke tips over uw medicijnen bij hitte leest u op deze pagina.

 • De temperatuur van het lichaam is ongeveer 37 °C. De hersenen regelen de lichaamstemperatuur. Als de lichaamstemperatuur te veel stijgt, dan brengen de hersenen de temperatuur weer omlaag. Dit gebeurt op 2 manieren:

  • Zweten. Het zweet op de huid zorgt voor verkoeling als het verdampt. Om goed te kunnen zweten moet je genoeg vocht innemen. Dat betekent: bij heet weer voldoende drinken.
  • Doorbloeding van de huid. De bloedvaten in de huid verwijden zich. Daardoor kan het hart meer bloed rondpompen. Dit bloed geeft de warmte af aan de huid. De huid geeft de warmte weer af aan de lucht rondom. Bij heet weer moet het hart harder werken.
  • Sommige mensen kunnen meer last hebben van hitte. Ouderen bijvoorbeeld. En ook zieken, kleine kinderen en mensen met overgewicht hebben meer last. Zij kunnen last krijgen van spierkramp, hoofdpijn, concentratieverlies, misselijkheid, diarree, flauwvallen of zelfs coma. Hoe komt dit?

   • Bij ouderen regelen de hersenen de temperatuur vaak minder goed.
   • Ouderen hebben minder de drang om te drinken. Daardoor drinken ze vaak te weinig en zweten ze minder. Daardoor krijgen ze het warmer en moet het hart harder werken.
   • Bijvoorbeeld bij mensen met hartproblemen en ouderen werken hart en longen vaak minder krachtig.
   • Soms zorgen medicijnen ervoor dat het lichaam de temperatuur minder goed regelt. Medicijnen voor het hart bijvoorbeeld. En medicijnen tegen angina pectoris (pijn op de borst), hoge bloeddruk, ziekte van Parkinson, depressie en psychose. Bekijk de informatie onder het kopje 'Medicijngebruik en hitte', hieronder.
   • Kleine kinderen kunnen gemakkelijker uitdrogen. Het lichaam van een kind regelt de temperatuur nog niet zo goed. En als kleine kinderen het warm hebben, kunnen ze dit minder goed duidelijk maken.
   • Mensen met overgewicht voeren minder warmte af via de huid. En zij dragen meer gewicht mee en dit kost het lichaam meer energie. Daardoor krijgen mensen met overgewicht het sneller heet.
   • Ook mensen met weinig sociale contacten lopen meer risico op problemen door hitte.
   • Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam. Dit is belangrijk om te weten. Uw apotheker en arts houden dit in de gaten. Soms is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen. Of soms zelfs (tijdelijk) te stoppen. Let op, doe dit nooit zonder overleg met uw apotheker of arts.

    Deze aandoeningen vragen om extra aandacht bij hitte:

    Hartproblemen, hoge bloeddruk

    Gebruikt u medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk? Bij hitte kunnen deze medicijnen het vocht en de zouten in het lichaam verminderen. Met als mogelijk gevolg: kans op uitdroging, te weinig zweten en flauwvallen. Plaspillen (diuretica) zijn hier een voorbeeld van.

    Ontlastingsproblemen

    Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. En ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen kan er te weinig vocht in het lichaam zijn.

    Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen

    Medicijnen tegen de Ziekte van Parkinson en medicijnen tegen een psychose (een psychische aandoening) kunnen ervoor zorgen dat u minder zweet.

    • Zit u in een hittegolf? Uw medicijnpaspoort is een handig document om bij de hand te hebben. Het medicijnpaspoort is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. U kunt uw medicijnpaspoort op papier krijgen bij uw apotheek.
     Soms kunt u uw overzicht van de medicijnen bekijken via een app. Vraag bij uw apotheek wat mogelijk is.

     • Is het warm? Bekijk dan op het etiket of in de bijsluiter hoe u uw medicijn het beste kunt bewaren. Hieronder staat een aantal tips. Hierbij geldt: u kunt uw apotheker altijd om advies vragen.

      Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed)

      Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Zo’n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat.

      Badkamer (nooit goed)

      De badkamer is nooit een goede plek voor medicijnen. Hier is het te vochtig.

      Koelkast (kan te koud zijn)

      Geneesmiddelen mogen bij hitte alleen in de koelkast als u dit op het etiket of in de bijsluiter ziet staan. Anders niet.

      • Zetpillen kunnen smelten door warmte. Ze mogen echter niet zomaar in de koelkast. Let goed op het bewaaradvies. Die staat op het etiket of in de bijsluiter.
      • Vloeistoffen, zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof, mogen niet zomaar in de koelkast. In de koelkast kunnen kristallen ontstaan. Let daarom op het bewaaradvies.
      • Ook oog- en oordruppels en klysma’s mogen niet zomaar in de koelkast. Let ook hier op het bewaaradvies.
       Mogen de druppels in de koelkast? Warm ze dan 5 minuten voor gebruik even op in uw handen. Dat is prettiger voor gebruik.

      Bewaart u uw medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet gemakkelijk open kan.

      • Laat medicijnen nooit een kwartier of langer in de warmte. Het liefst zo kort mogelijk.

       • Gaat u uw medicijnen afhalen maar moet u ook andere inkopen doen? Ga bij hitte dan het laatst naar de apotheek. En daarna direct naar huis. Voor sommige medicijnen is een koeltas handig.
       • Laat medicijnen niet in een warme auto liggen.
       • Bewaar medicijnen niet dicht tegen het lichaam, zoals in een broekzak. Bewaar ze in een tas. Voor medicijnen die in de koelkast moeten is tijdens reizen een koeltas nodig. Vraag hiernaar in uw apotheek.
       • Om warmte af te kunnen voeren, moet je kunnen zweten. Daarvoor moet er genoeg vocht in het lichaam zijn.

        • Drink op warme dagen minimaal 2 liter vocht per dag. Drink regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken.
        • Het vocht in koffie en thee plast u sneller uit door de werking van de cafeïne. Het lichaam verliest sneller vocht, maar niet méér vocht. Deze dranken voorzien het lichaam dus net als andere dranken van vocht en kunnen prima gebruikt worden om de vochtbalans op peil te houden. Beperk de cafeïne in koffie.
        • Neem geen dranken met veel suiker. Daarin zitten veel calorieën, waardoor u dikker kunt worden. Ook plast u het vocht van dranken met veel suiker sneller uit.
        • Drink niet alleen maar vruchtensappen. Hierin zitten zuren die slecht zijn voor het tandglazuur.
        • Gebruik liever geen alcohol. In dranken met alcohol zitten veel calorieën, waardoor u dikker kunt worden. Verder is alcohol schadelijk voor de gezondheid en hierdoor plast u het vocht sneller weer uit.
        • Plast u minder dan normaal? Is uw urine donkerder dan normaal? Drink dan meer en wacht niet tot u zich dorstig voelt. Vooral als u ouder bent, is uw dorstgevoel vaak minder!
         • Eet gezond en regelmatig als het warm is. In groente en fruit zit veel water. En vitamines en zouten.
         • Let op: bij warm weer bederft voedsel sneller. Door het eten van bedorven voedsel kunt u diarree krijgen. Dit is vervelend en u verliest extra vocht. Een goede koeling van het voedsel en een goede hygiëne zijn belangrijk.
          • Doe het rustig aan. Ga niet flink sporten. Vermijd de hitte zoveel mogelijk. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog koel is, draag luchtige kleding en gebruik buiten een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
          • Wordt het binnen erg warm, dan kan het gebruik van een tafelventilator of (mobiele) airco zinvol zijn.
          • Laatst bijgewerkt op 20-06-2023

           Disclaimer

           description

           Vind een apotheek

           Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
           Vind een apotheek blob

           Vraag het de webapotheker

           Vraag het de webapotheker

           Vraag het de webapotheker

           Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
           Informatie wordt bijgewerkt: