1,2 miljoen huishoudens krijgen jodiumtabletten thuisgestuurd

1,2 miljoen huishoudens krijgen jodiumtabletten thuisgestuurd

Trefwoord
naar actueel

1,2 miljoen huishoudens krijgen jodiumtabletten thuisgestuurd

vergroot
terug naar boven

1,2 miljoen huishoudens krijgen in de week van 9 of 16 oktober 2017 een doosje met jodiumtabletten thuisgestuurd. Het gaat om bepaalde groepen mensen die tot een straal van 100 kilometer rondom een kernreactor wonen.

De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met 40 jaar die binnen de 0 tot 20 kilometer van een kernreactor wonen. En huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen de 20 tot 100 kilometer van een kernreactor wonen. Het verschil heeft te maken met de afstand van de kernreactor, de leeftijd en de werking van de schildklier. Hoe verder van de kernreactor hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen van alle leeftijden kunnen vanaf 10 oktober de jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen (adviesprijs € 2,95). Zij kunnen bij een kernongeval de tabletten innemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen hierover informatie in de folder 'Zwanger' die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.

De overheid stuurt in de week van 2 oktober een kaart over de verspreiding van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens. Hierop staat dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen dat ze goed moeten bewaren.

Kijk voor meer informatie op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!