Aantal medicijntekorten in 2017 opnieuw gestegen

Aantal medicijntekorten in 2017 opnieuw gestegen

Trefwoord
naar actueel

Aantal medicijntekorten in 2017 opnieuw gestegen

vergroot
terug naar boven

Het aantal medicijnen dat fabrikanten niet kunnen leveren, is vorig jaar opnieuw gestegen: van 710 medicijnen in 2016 naar 732 in 2017. De tekorten lopen sinds 2010 steeds verder op. Dit meldt de apothekersorganisatie KNMP op basis van cijfers van KNMP Farmanco, de website voor geneesmiddelentekorten.

‘Het is voor de apothekers in Nederland onderhand onverteerbaar’, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. ‘Met kunst- en vliegwerk probeert de apotheker voor de patiënt een oplossing te vinden. De patiënt gaat dit steeds meer voelen.’

Dalende prijzen

De almaar oplopende tekorten hebben diverse oorzaken. Door de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars zijn in de afgelopen jaren de medicijnprijzen enorm gedaald. Voor fabrikanten is Nederland daarom economisch een weinig aantrekkelijke markt. De medicijnvoorraden worden bewust laag gehouden en in het geval van een verstoring in het productieproces ontstaan snel tekorten.

Een analyse van KNMP Farmanco laat zien dat de prijzen in Nederland ten opzichte van bijvoorbeeld buurland Duitsland enorm laag zijn. Een voorbeeld is het slaapmiddel Lorazepam, dat in Nederland voor € 1,10 en in Duitsland voor € 12,58 verkrijgbaar is. Antidepressivum Imipramine kost in Nederland € 0,64, terwijl de prijs in Duitsland € 11,64 is. Voor patiënten met bijnierziekten die Fludrocortison gebruiken zijn de kosten in Nederland € 4,76 en in Duitsland € 78,60.

 

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord